IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ağustos 2011, 09:42   #1
Çevrimdışı
Sim
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hamilelikte Evcil Hayvan Beslemek




Hamilelik döneminizde evinizde beslediğiniz hayvanınız ile ilgili bir takım haklı kaygılarınız olabilir. Alınacak önlemler son derecede önemlidir.
HAMİLELİKTE KEDİ BESLEMEK


Kedilerden insanlara bulaşabilen en önemli hastalık "toxoplasma enfeksiyonu"dur. Toksoplazma enfeksiyonundaki etken "Toksoplasmosis Gondi" adındaki bir parazittir.

Toksoplasma özellikle kedi dışkıları ile bulaşmış sebze ve meyve türü gıdaların iyi yıkanmaması veya iyi pişirilmemesi yolu ile insanlara geçen ve gebelerin bebeklerinde düşük, erken doğum ve bir takım anomalilerin (sakatlıkların) ortaya çıkmasını sağlayan bir tür parazit enfeksiyonudur.

Toksopasma enfeksiyonun bir diğer kaynağı da enfekte olmuş yeşil sebzeleri yiyen sığırların etlerinin insanlar tarafından iyi pişirilmeden tüketilmesidir.

Gebeliğiniz döneminde "kedinizi bir arkadaşınızın yanına tatile göndermenize gerek yok". Çünkü eğer kedinizi sokağa çıkarmıyor, çiğ et ile beslemiyor ve de aşı-ilaçlarını ihmal etmiyorsanız toksoplazmaya yakalanma şansı neredeyse olanaksızdır.

Yine, enfekte olan bir kedi 14 gün süreyle bulaştırıcı olur, daha sonra bağışıklık kazanır ve yeniden hastalanarak bulaştırıcı olmaz. Sokak kedileri toksoplazmayı genelde yavrulukları döneminde geçirirler ve büyüdüklerinde bulaştırıcı olmazlar.
Kediler enfeksiyonu aldıktan sonra iki haftalık bir kuluçka dönemini takiben paraziti dışkıları ile atarlar. Bu parazitlerin bulaşıcı özellik kazanması için dış dünyada 24 saat geçirmeleri gerekir. Bu nedenle kedinizin kumunu düzenli olarak günlük değiştiriyorsanız -kedinizde bulaştırıcı aktif enfeksiyon olsa bile- size bulaşması çok uzak bir olasılıktır.


Alacağınız Önlemler
Hamileliğiniz sırasında kedinize dokunabilir, onu sevebilir ve aynı ortamda bulunabilirisiniz. Yalnız ona dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi iyice yıkamalı ve yıkamadan elinizi ağzınıza götürmemelisiniz.

Kedinizin kumunun günde bir veya iki kez değiştirilmesinde fayda var. Her ihtimale karşı kedinizin kumunu kendiniz değiştirmemelisiniz. Eğer bunu yapacak başka kimse yoksa, kumunu mutlaka eldiven giyerek değiştirmeli ve değiştirdikten sonra mutlaka ellerinizi yıkamalısınız.

Kedinizin aşılarının tamam olmasına dikkat edin.

Genelde ticari mamalar ile beslenen ve dışarı ile teması olmayan kedilerde teorik olarak toksoplazmosis olmaz. Ancak kediniz bu paraziti çiğ et ya da çiğ süt yoluyla da alabilir. Bu nedenle kedinize çiğ et veya pastörize edilmemiş süt vermeyin.

Kedi tırmalaması genelde pek fazla sorun yaratmamakla birlikte cildin bütünlüğünü bozarak enfeksiyona duyarlılığı arttırabilir. Bu tür bir durumda cildinizi ılık sabunlu su ile yıkamanızda fayda var.

Ayrıca tüm evcil hayvanlardaki gibi kedilerdeki tüyler insanlarda alerjik yakınmalara neden olabilir.


HAMİLELİKTE KÖPEK BESLEMEK

Hamilelik döneminizde köpek beslemek bir takım tedbirleri aldıktan sonra pek fazla sorun yaratmayacaktır.

Köpeğinizden sizin alabileceğiniz iki enfeksiyondan birisi kuduz diğeri ise hidatik kist hastalığıdır.

Bunun içi köpeğinizin aşılarını ve hidatik kist ilaçlarını asla ihmal etmeyin. Köpeğinizi asla başıboş bırakmayın ve ona çiğ et vermeyin.
Hidatik kist sizin için riskli bir durum olup akciğer, karaciğer, batın içi (pelvis) ve beyinde bir takım kistlere neden olmasına rağmen gebeliğiniz açısından ayrıca bir tehtid oluşturmaz.

Alerjik durumlara zemin hazırlamaması için köpeğinizin tüylerinden uzak durun.

Köpek ısırmalarında yapılacak ilk işlemin ısırılan bölgenin bol sabunlu su ile yıkanmasından sonra acil olarak bir hekime başvurulması gerekliliğini asla unutmayın.



HAMİLELİKTE KUŞ BESLEMEK

Kuşlardan insanlara en fazla bulaşma olasılığı olan hastalık "Psittakozis" adı verilen bir enfeksiyondur.

Hemen hemen her kuş türü "Clamidya psittaci" adı verilen bir mikroorganizmanın neden olduğu bu hastalığın taşıyıcısı olabilmekle birlikte en sık papağanlardan bulaşır.

Bugüne kadar hamilelikte görülen psittakozis enfeksiyonu sayısı son derece azdır. Genelde grip benzeri (flu-like) bulgular verir.
Son dönemlerde hasta ya da ölü bir kuşla temas öyküsü olan bir hastada zaatürre bulguları saptandığında psittakozisten şüphelenilmelidir. Psittakozisin gebelikteki etkileri konusunda ise elde yeterli bilgi yoktur.

Son yıllarda güncellik kazanan "Kuş gribi (Bird Flu)" enfeksiyonun ise enfekte göçmen kuşlarının dışkıları ile tabiatta yaşayan kuşlara geçtiği ve ölümcül olabildiği belgelenmekle birlikte kuştan insana geçişler oldukça sınırlı sayıdadır. İnsandan insana geçiş ise henüz izlenmemiştir.
Tüm bu öneriler doğrultusunda; hamileliğiniz döneminde evinizdeki kuşu başka bir yere göndermenize gerek yok..

Alacağınız önlemler
Kafesin temizlenmesi sırasında eldiven kullanılması ve temizlik sonrası ellerin mutlaka yıkanması yeterlidir. Ayrıca kuş işe çok yakın temastan kaçınılması önerilmektedir.

HAMİLELİKTE KEMİRGEN BESLEMEK

Gebelikte hamster türü benzeri kemirgenleri beslemek önerilmemektedir. Buradaki en önemli risk ajanının adı "Lenfositik Koriyomenenjit virüsüdür (LCMV)".



Erişkin bir insan bu virüsle karşılaştığında ya hiçbir belirti görülmez ya da hafif grip benzeri belirtiler ortaya çıkabilir, ancak asıl tehlike bebek açısındandır.

LCMV ile enfekte olan bebeklerin doğumlarından sonra en sık görülen bulgu görme bozukluklarıdır. Bunun yanı sıra serabral palsy, mental retardasyon (zeka geriliği) ve epilepsi (sara) benzeri nöbetler gibi sinir sistemini etkileyen bozukluklar olabilir.

İlk kez 1933 yılında fark edilen bu virüsü insanlar, enfekte kemirgen ile temas ederek ya da enfekte hayvanın bulunduğu ortamdaki havayı soluyarak alabilirler.

Bu nedenle hamile olan kadınların evlerinden ve bulundukları ortamlardan bu tür kemirgenleri uzaklaştırmaları uygun olacaktır.


HAMİLELİKTE SÜRÜNGEN BESLEMEK

Son zamanlarda bazı çevrelerde popülarite kazanan bir başka alışkanlık da "iguana" türü gibi sürüngenlerin beslenmesidir.

Normalde tüm sürüngenlerde olduğu gibi minyatür dinazorlara benzeyen iguanaların da barsak sistemi içinde "salmonella" adı verilen bakteriler bulunur.

Salmonella bakterisi genelde ishal, bulantı, kusma ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren ve çoğu zaman basit önlemler ile tedavi edilebilen "besin zehirlenmelerine" neden olabilmektedir.

Yaşlılar, bağışıklık sistemi sorunu olanlar, 5 yaşından küçük çocuklar ve hamile kadınlar ise salmonella enfeksiyonu açısından yüksek risk grubunu oluştururlar.

Ayrıca salmonella enfeksiyonu (salmonellosis) hamile kadınlarda ciddi enfeksiyonlara ve düşüklere neden olabilir.

Hamile kadınların iguana ve benzeri sürüngenler ile temas etmemesi uygun olur.

__________________
Kabullendiğim Hikayemi Yaşıyorum....

KİMENE....
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 14 Mart 2013, 14:51   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Hamilelikte Evcil Hayvan Beslemek




-
Çok faydaLı ßilgiler t$kler payla$ım için
..

__________________
𝓚єndí hαlíndєlígє ,
σmurgαlí durusα

αrkαsí dσlu cumlєlєrє ínαníчσrum ..
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
beslemek, evcil, hamilelikte, hayvan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Evcil Hayvan Yatakları Afrodit Hayvanlar Alemi 0 31 Mayıs 2013 23:00
Hamilelikte kedi beslemek güvenli midir? Lucifer Kadın Sağlığı 0 10 Şubat 2012 01:08