IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Şubat 2012, 01:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hamilelikte kedi beslemek güvenli midir?




Evcil kedi insanın en eski dostlarından birisidir. Antik Mısır'dan beri kedilerin insanlarla içiçe yaşadığı bilinmektedir. Apartman yaşamı evcil hayvan beslemek isteyenler için de kedileri en cazip hayvanlardan birisi haline getirmiştir. Bugün ülkemizde de pekçok evde kedi beslenmektedir. Yine ülkemizde belki de önemli sorunlardan birisi de sokak hayvanları ve kedilerdir.

İnsanlar ile bu derece içli dışlı olan kediler hamile kadınlarda her zaman korku yaratır. Bu korkunun nedeni kedilerden insanlara bulaşan ve düşük, ölü ya da sakat doğumlara neden olan bir enfeksiyondur.

Bu enfeksiyonun adı toksoplazmadır. Kediler toksoplazmaya neden olan Toxoplasma gondii adlı parazitin üremek için kullandığı tek canlıdır.

Kediler toksoplazma enfeksiyonu için ideal üreme yeri olmasına karşın hastalığın insanlara bulaşmasındaki tek yol değildir. Aslında toksoplazma insanlara kedilerden değil kedi dışkısı ile temas etmiş çiğ sebze ve meyveler ile bunları yiyip enfeksiyona yakalanmış hayvanların etlerinin iyice pişirilmeden yenmesi ile bulaşır.

Hamileyken evdeki kedinizi göndermeniz ya da ondan uzak durmanız gerekmez.

Kediler toksoplazmayı çiğ etten alırlar.Bu nedenle toksoplazma sadece kemirgenleri avlayarak yiyen kedilere bulaşır. Eğer kedinizi sokağa çıkarmıyorsanız ya da çiğ et ile beslemiyorsanız toksoplazmaya yakalanmaları nerdeyse olanaksızdır.
Bir kere enfekte olan kedi 14 gün süreyle bulaştırıcı olur ve daha sonra bağışıklık kazanır ve yeniden hastalanmaz ve bulaştırıcı olmaz. Sokak kedileri toksoplazmayı genelde yavrulukları döneminde geçirirler ve büyüdüklerinde bulaştırıcı olmazlar.
Kediler enfeskiyonu aldıktan sonra 14 günlük bir kuluçka dönemini takiben paraziti dışkıları ile atarlar. Bu parazitlerin bulaşıcı özellik kazanması için dış dünyada 24 saat geçirmeleri gerekir. Bu nedenle kedinizin kumunu düzenli olarak 24 saatte bir değiştiriyorsanız kedinizde bulaştırıcı aktif enfeksiyon olsa bile size bulaşması çok uzak bir olasılıktır.
Hamileliğiniz sırasında kedinize dokunabilir, onu sevebilir ve aynı ortamda bulunabilrisiniz. Yalnız ona dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi iyice yıkamalı ve elinizi ağzınıza götürmemelisiniz.
Her ihtimale karşı kedinizin kumunu kendiniz değiştirmemelisiniz. Eğer bunu yapacak başka kimse yoksa kumunu mutlaka eldiven giyerek değiştirmelisiniz.

Bu basit önlemlere uyduğunuzda hamileliğiniz sırasında kedinizin de sizinle birlikte olmasında sakınca yoktur.

Toksoplazma enfeksiyonu ile ilgili detaylı bilgi almak ve korunma önerilerini öğrenmek için Hamilelik ve Toksoplazma konulu yazıyı okumanızı öneririm.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
beslemek, güvenli, hamilelikte, kedi, midir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hamilelikte Evcil Hayvan Beslemek Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:51
Hıkd (Kin beslemek) KarakıZ İslamiyet 0 31 Aralık 2011 11:05
Histeroskopi güvenli midir? Ecrin Kadın Sağlığı 0 08 Aralık 2011 21:28