IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ağustos 2014, 01:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Rahminizde miyom var' sözü panikletmesin




Kadın hastalıkları ve doğum uzmanından "rahminizde miyom var" tanısını duyan kadınlar genellikle panikler. Bir kere yabancı bir sözcüktür, korkutur. Çoğunluğu daha önce miyom adını duysa da tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyordur. Aslında miyomlar genellikle, her 4-5 kadında bir görülür. En sık 20-40"lı yaşlarda rastlanır.

Çoğunlukla tedaviye gerek duyulmasa da bazı kadınlarda aşırı kanama, ağrı, basınç hissi, infertilite (kısırlık), düşük ve erken doğuma yol açabilir. Bunlara rağmen, miyomların genellikle tehlikeli olmaması iyi haber.

GEBELİK BÜYÜTÜYOR

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, miyomların kesin nedeninin bilinmediğini ancak östrojenin (kadınlık hormonu) büyümelerine yol açtığını söylüyor. Gebelik sırasında daha fazla östrojen salındığından miyomlarda büyüme görülüyor. Menopozdaki kadınlarda da görülebiliyor. Yine de bu dönemdeki kadınlarda östrojen düzeyi azaldığından miyomlarda küçülme görülüyor.

CİDDİYE ALINMASI GEREKEN DURUMLAR

Miyomların birçoğu hiçbir bulgu vermiyor. Her üç hastadan birinde ise anormal vajinal kanama, basınç hissi ve kasık ağrısı yakınmaları görülüyor. En sık görülen yakınma, anormal kanama. Prof. Dr. Fıçıcıoğlu, "Büyük miyomlar rahim içinde adet döneminde dökülen yüzeyi arttırdıkları için fazla ve uzun süren adet kanamasına neden olurlar. Miyomların rahmin iç tabakasına baskı yapmasından dolayı da kanamalar görülür. Anormal kanama rahim kanseri gibi nedenlerden de oluşabileceği için hastalara detaylı inceleme yapılmalı" diyor.

Miyomlar hızla büyümeye başladığında, kan akımı yetersiz kalır. Yok olurlar. Bu gelişme kramp tarzında ağrıyla hissedilir. Yine büyük miyomlar mesane (idrar torbası), üreter (idrar yolu) ve rektum (kalın bağırsak) gibi organlara baskı yaparak çeşitli yakınmalara neden olur. Prof. Dr. Fıçıcıoğlu, "Azalan mesane kapasitesine bağlı idrara sık gitme yakınması olur. Eğer miyoma bağlı baskı düzeltilmezse böbrekler zarar görebilir. Rahmin alt bölgesindeki miyomlar kalın bağırsaklara baskı yapar. Böylelikle bağırsak hareketleri güçleşir, kabızlık ve hemoroidler oluşabilir" diyor.

MİYOM KISIRLIK VE DÜŞÜK YAPABİLİR

Rahim içinde bulunan miyomlar kısırlık yapabilir. İnfertil hastaların yüzde 2-3"ünde sorunun nedeni miyomlar. Miyomlar rahmin iç tabakasında değişikliklere neden olarak, döllenen yumurtaların rahme tutunmasını engelleyebilir. Tüplere baskı yaparak spermin yumurtaya erişmesini ve dolayısıyla döllenmeyi engeller.

Miyomu bulunan kadınlarda düşük görülme ihtimali yüzde 40 gibi yüksek oranlarda olabilir. Gebelik gerçekleşse bile bu dönemde artan östrojene bağlı büyüyen miyomlar düşüklere yol açar. Endometrial doku ve rahmin kanlanmasındaki değişiklikler de erken düşüklere neden olur. Miyomlar ayrıca erken doğuma da neden olabilir. Miyomların cerrahi ile çıkartılmasından sonra, önceden miyoma bağlı düşük yapan hastaların yüzde 80"i sağlıklı çocuk sahibi olur.

KİSTLE MİYOM AYNI ŞEY DEĞİL

Miyom ile kistler farklı şeyler. Miyomlar, rahim ve rahim ağzında görülen normal dışı, düz kas dokusu büyümeleri. Kistler ise rahimde olmaz. Sadece rahim ağzındaki nabot bezlerinde enfeksiyon kistleri oluşur. Yani hem yerleşim bölgeleri hem de yapıları farklı. Peki hangisi daha tehlikeli? Prof. Dr. Fıçıcıoğlu, "Bu durum kistin iyi huylu ya da kötü huylu olması veya miyomun yeri, büyüklüğüyle şikayetlerine bağlı değişir. Tabii ki kötü huylu kist tehlikelidir" diyor.

HER MİYOM AMELİYAT EDİLMEZ

Miyomların tedavisinde düzenli takipler önemli. Ağrı, basınç hissi, düzensiz ve aşırı kanama yakınmaları bulunmayanların düzenli kontrolleri yapılarak miyom boyutları takip edilir. İleride gebelik düşünen hastalar ve menopoza girecek hastalar da bu şekilde takip edilir. Yakınmalara yol açan ve hızla büyüyen miyomlar cerrahi olarak çıkarılmalı. Rahim bırakılarak sadece miyomların çıkarıldığı ameliyatlara miyomektomi denir. Miyomun yeri ve büyüklüğü cerrahi işlemin tipini belirler. Tıbbi tedavisinde, GnRH analogları olarak adlandırılan bir grup ilaç, boyutlarını küçültmek için kullanılabilir. Bu ilaçlar cerrahi müdahale öncesinde miyomları küçültmek için kullanılır. Menopoz benzeri yan etkiler oluşturan bu ilaçlar sıcak basması, vajinal kuruluk ve kemik kaybına neden olur


Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
miyom, panikletmesin, rahminizde, sözü, var


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Miyom nedir, neden oluşur? Amelia Kadın Sağlığı 0 30 Ocak 2014 02:18
Miyom Nedir? Estela Kadın Sağlığı 0 02 Eylül 2013 13:24
Miyom Nedir Tedavisi Belirtileri nelerdir Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Aralık 2012 15:03
Myom Kadinlarda Myomlar Miyom KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 16:06