IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Aralık 2015, 03:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ergenlik, Puberte, Ergenlik Belirtileri




Ergenlik, Puberte, Ergenlik Belirtileri


Ergenlik Dönemi, Puberte, Ergenlik Sorunları, Ergenlik Belirtileri Nedir?
Ergenlik dönemi bedensel ve kişilik değişiminin hızlandığı , çocukluktan genç kızlığa adımların atıldığı bir dönemdir.Kızlarda yaklaşık 10 yaşlarında başlayan bu değişim 18 yaşına dek devam eder. Puberte (Ergenlik) yaklaşık 5-6 yıllık bir süreçtir. Genel olarak 11-15. yaşlarında kızlarda pubertal değişiklikler yaşanır. Bu nedenle yaşı 9 dan küçük olan kız çocuklarında pubertenin başlamasına “erken puberte” (puberte prekoks) ve 16 dan büyük olan kız çocuklarında pubertenin başlamamasına “gecikmiş puberte”, “geç puberte” (puberte tarda) denir.Kızlar ergenlik dönemine erkeklerden yaklaşık iki yıl önce girer. Bu büyüme ve gelişim sürecini kişinin kendisinin düzenlemesi veya ilaçlar ile ayarlaması mümkün değildir. Bu süreç ancak vücut hazır olduğunda başlar.
Puberte nasıl başlar ?
Sıcak ülkelerde daha erken, kırsal kesimlerde, köylerde yaşayanlarda daha geç başlar. Ayrıca dengeli ve doğru beslenenlerde daha erken yaşta başlar.
Beyinde Sempatik Sinir Sisitemi olgunluk kazandıktan sonra hipotalamus ve hipofiz üzerindeki baskısını kaldırır ve sonuçta hipofizden GnRH salgılanarak hipofiz uyarılır ve FSH ve LH hormonları salgılanmaya başlar ve hormonlar da overleri uyarır. Uyarılan yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron kadın genital organlarının olgunlaşmasını sağlar ve ergenlik , puberte dönemi hormonal olarak başlamış olur.

Ergenlik dönemi ile birlikte Genç Kızlarda hangi değişiklikler olur?
Ergenlik ile birlikte kadında tüm vücut ve psikolojik yapıda değişiklikler olur. Önce kalçalar yuvarlaklaşmaya başlar, bunu cinsel organların etrafında, pubiste ve koltuk altında tüylerin belirmesi ve gittikçe artması takip eder. Memelerin büyüklüğü, yapısı ve şekli değişir. Bu değişiklikler her hgenç kızda aynı şekilde olmaz ,kişilere göre hızlı veya yavaş olabilir. Özellikle koltuk altında ve kasıklarda daha fazla terleme başlar. Ayrıca artan hormonların etkisi ile ciltte yağlanma artar ve sivilceler çıkar, bunlara “ergenlik sivilceleri” denir. Gittikçe artan hormonlar ile adet kanamaları ve adet döngüleri başlar. Artmış olan “östrojen” , “progesteron” gibi kadınlık hormonlarının etkisi ile duygu ve davranışlar da değişir, psikolojik yapı değişerek çocuk kişiliğinden genç kız kişiliğine hızlı bir şekilde geçilir.

Ergenliğin erken başlaması, erken puberte durumunda ne yapılır ?

Genel olarak kızlarda 9 yaşından önce ergenlik belirtilerinden birisinin veya birkaçının birlikte başlaması erken ergenlik olarak kabul edilir. Genellikle meme gelişimi erken başlayabilir ve bunun yanında tek başına genital kıllanma veya adet kanaması şeklinde de erken ergenlik bulguları hemen başlayabilir. Genç kızlarda bu şekilde görülen” erken ergenlik” genellikle sadece hormonal kaynaklı değildir, önemli bir hastalığa bağlı olabilir veya hemen tedavisi gereken özelliklere sahip olabilir. Bu sebeple bu tür sorunu olan çocukların “çocuk endokrinolojisi” uzmanlarına gönderilmeleri ve bazı incelemelerin yapılması gereklidir.

Ergenliğin geç başlaması, geç puberte durumunda ne yapılır ?

Ergenliğin kızlarda 14yaş tamamlandığı halde başlamaması durumunda” gecikmiş ergenlikten” yani “geç puberte” den sözedilir. Ergenlik gecikmesi olduğunda genellikle bu durum ya geçicidir , yani kısa bir süre sonra ergenlik kendiliğinden başlayacaktır veya kalıcı bir sorun söz konusudur. Kalıcı bozukluk olduğunda “HİPOGONADİZM” durumundan şüphe edilir. Genç kızlarda 16 yaşına kadar adet kanaması olmamışsa mutlaka kalıcı bir bozukluk vardır ve buna yönelik mutlaka “çocuk endokrinolojisi” uzmanlarına başvurulmalı ve gerekli araştırmalar yapılmalıdır.



aLinti..





__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
belirtileri, ergenlik, puberte


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kız çocukları 14 yaşında ergenlik belirtileri göstermiyorsa uzmana görünmeli PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 09 Mart 2015 20:04
Ergenlik Sorunları Zen Ergen Sağlığı 0 31 Ekim 2012 22:35
Ergenlik Sızıları ELa__ Ergen Sağlığı 0 21 Mayıs 2012 16:11
Erken Ergenlik System Ergen Sağlığı 1 03 Ekim 2011 13:38
Erken ergenlik nedir? + Ergenlik gecikebilir mi?.. Sevda Ergen Sağlığı 1 21 Kasım 2010 20:39