IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Şubat 2018, 15:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Prematüre bebeklerin anneleri kendilerini suçlamasın




Ülkemizde yılda 130 bin bebek erken doğuyor. Anneler bunun sorumlusu olarak kendilerini görüyor. Oysa ki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]u tetikleyen pek çok etken var






[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'de her yıl 1 milyon 300 bin canlı dogum yasandıgını ve bunların yüzde 10'unun erken dogum oldugunu söyleyen Çocuk Hastalıkları ve Yeni Dogan Uzmanı Dr. Gülnihal Sarman, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bebeklerdeki artısın nedenleri hakkında bilgi verdi...


Ülkemiz için prematürelik,
ciddi bir saglık sorunu mu?

Türkiye'de her sene 130- 150 bin arası prematüre bebek doguyor. Bu bebeklerin 30-40 bini ileri derecede erken dogan bebekler. Bu bebeklere ileri yasam destegi gerekiyor. Ileri teknoloji destegi almak zorundalar ve uzun süre hastanede kalıyorlar. Tıbbi bakımları son derece hassas bir sekilde yürütülüyor. Tabii ki bu da hastaneye yatan saglık kategorilerine baktıgımızda önemli bir rakamı olusturuyor. Son 15 yılda ileri derecede prematüre bebeklerin yasatılma oranları, bebek yogun bakım sayılarının artırılmasıyla ve devletin bu konuya önem vermesiyle yükseldi.


Prematüre
dogumların olusmasında belirli bir neden var mı? Kimler risk altında?

Erken dogumun herkesin basına gelme ihtimali var. Bebek yogun bakım yataklarının yüzde 50-60'ı erken dogum yapan çogul gebeliklerden olusur. Anneden, gebelikten veya bebekten kaynaklanan birçok sebeplerle erken dogum gerçeklesebiliyor. Özellikle gebelik öncesinde tansiyon, diyabet, obezite, böbrek gibi saglık problemleri olan gebelerin çok yakın takipleri gerekiyor. Hamilelik sürecinde erken su bosalması, kanama, enfeksiyon veya gebelik yüksek tansiyonu da erken doguma yol açabiliyor. Anne adayının çok küçük ya da ileri yasta olması, yetersiz beslenmesi, kansızlık, sigara ve alkol kullanımı gibi bazı önlenebilir nedenleri de dogum eylemini
erken baslatmada etkili olabiliyor. Plasentanın bebegi besleyemedigi durumlarda ise bebegin dogurtulması ve yasamını anne karnı dısında devam etmesi gerekiyor. Risk tasıyan annelerin ve hatta tüm gebelerin bu nedenle kontrol altında olması gerekiyor.


Erken dogum, her
zaman bebek için tehlike demek midir?

Bebekler ne kadar erken dogarlarsa, riskleri o kadar katlanarak artar. Örnegin 24'üncü hafta ile 34'üncü hafta arasında dogan bebekler arasında yasamsal kabiliyet açısından büyük farklılıklar vardır. Çok erken dogan bebekler agır beyin kanaması geçirebilirler. Retina damarları gelisemeyip körlüge kadar ilerleyen sorunlar yasayabilirler. Akcigerleri olgunlasmadıgından oksijen bagımlısı kalabilirler. Bagısıklıkları çalısmadıgından agır hastane enfeksiyonları geçirebilirler. Ileri derecede prematürelik insan hayatının en kritik hastalık durumlarından biridir. Bu nedenle prematüre dogan bebekler yeni dogan hekim ve hemsirelerinin bakımıyla zamanında dogan akranlarıyla benzer yasam sansı yakalayabilir ve saglıklarına hızla kavusabilirler.


ENDİŞELİLER


Prematürebebeksahibi olanailelerin karsılastıklarızorluklarneleroluyor?

Erkendogan bebeklerinaileleri,bebekleri hakkındahayatboyu onlarıetkileyebilecekkritik kararlaralmak gerçegiyle karsılasabiliyor.Bu durumda erkendogum yapan annelerde suçluluk,kendini yetersiz hissetmegibi duygular gözleniyor.'Benim yaptıgım hatasebep oldu', 'Ben yeterli biranne degilim', 'Bebegiminbeni hiç tanımamasındankorkuyorum', 'Bebegimdekalıcı hasar olur mu?' gibidüsünce ve endiseler anneleripsikolojik yönden yıpratabiliyor.Bu nedenle prematüredogum yapan anneleripsikolojik olarak da desteklemekgerekir. Tıbbi bir engelolmadıkça tüm bebeklerianne sütüyle beslemek, anneve bebegin saglıgını olumluyönde etkiler. Son yıllardaprematüre anne-bebek derneklerininçabalarıyla prematürelikkonusu gündemegetiriliyor ve prematüre aileleriarasında iletisim platformlarıolusturuluyor.


'AİLELERE İNTERNETTEN CANLI YAYIN YAPTIK'

Erkendoğan bebeklerin ailelerinin de desteğe ihtiyacı olduğunun altını çizen El Bebek Gül Bebek Derneği Başkan Yardımcısı İlknur Okay, gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı: "[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yapan anne, bebeğini sağlığına kavuşturmaya çalışırken birçok sorun ile karşı karşıya kalıyor. Bebeğin çok küçük olması, teşhis konusundaki belirsizlik ve yeni doğmuş bebeği hemen kucağa alamamak ebeveyn için çok stresli oluyor. Bu anlamda El Bebek Gül Bebek Derneği olarak; erken doğan bebeklerin doğum anından itibaren bütün gelişim süreçleri boyunca ihtiyaçları olan tıbbi bakım, psikolojik ve gelişimsel destekleri alabilmeleri için çalışıyoruz. Dernek olarak prematüre bebeği olan aileler için birçok aktivite yapıyoruz. Yıl boyunca dört ilde gerçekleşen Bebekoloji Buluşmaları'nda anne ve babalarla bir araya gelerek, onlara destek olmaya çalıştık. Son olarak da e-bebek'in facebook sayfasında gerçekleştirdiğimiz canlı yayın ile ebeveynlere ulaştık. Bu gibi platformların özellikle çalışan, vakti ya da imkanı olmayan kişilere yardımcı olabilmek için çok önemli olduğunu düşünüyorum."

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anne, bebek, erken dogum, prematüre


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Prematüre Aşk Doğumları Amelia Aşk ve Sevgi Köşesi 0 29 Mayıs 2014 00:18
Türk Anneleri ve Avrupa Anneleri oneofgirl Aile Evlilik ve Çocuklar 0 20 Ağustos 2013 15:09
Prematüre nedir? Ecrin Sağlık Köşesi 0 15 Ağustos 2011 23:10
Prematüre Bebeğin Bakımı - II PopSy Çocuk Sağlığı 0 21 Mart 2009 21:51
Prematüre Bebeğin Bakımı - I PopSy Çocuk Sağlığı 0 21 Mart 2009 21:49