IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Chen

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2019, 22:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kızlık zarı (hymen) anatomisi




Kızlık zarı (hymen) anatomisi



Türkçede ki tabiriyle kızlık zarı, latin dillerindeki ifadesiyle hymen eski yunan mitolojisinde evlilik ve düğün tanrısının adıdır. Düğünden sonraki gece bu tanrıya adandığı için kızlık zarı da bu isimle anılmıştır. Hymen, bekareti temsil etmesi nedeniyle Türkçede ki yerleşmiş ismiyle kızlık zarı olarak adlandırılmaktadır.

Vajina dediğimiz ilişkiye girilen yerin iç tabakasının yani mukozasının girişindeki bir kat yeridir. Başka bir ifadeyle vajina girişini kısmen kapatan genellikle ortasında bir açıklık (delik) bulunan ince bir dokudur. Yapısal olarak tıpkı ağız iç mukozasının yumuşaklığında ve dokusundadır. Genel manada, kızlık zarı vajina girişinin 0,5 – 1,5 cm iç kısmında yer alır. Kızlık zarının herhangi bir fizyolojik görevi yoktur ancak bazı toplumlar ve dini inançlara göre daha çok ideolojik bir öneme sahiptir. Bakire olan ve henüz ilişki yaşamamış genç kızlarda göz ile yapılacak bir muayene de görülebilir.Kızlık zarı, vajina girişini yani ilişkiye girilen yeri tamamen perdelemez, ortasında adet kanamasının aktığı ve vajina içerisinde bulunan salgı bezlerinin salgılarının dışarıya akmasını sağlayan yaklaşık parmak kalınlığında bir delik bulunur. Hymen’in yani kızlık zarının kalınlığı ve elastikiyeti kadından kadına değişmektedir. Bu doku bazı kadınlarda daha kalın ve sert, bazılarında ince ve daha esnek bir yapıda görülebilir.

Bazı kızlık zarları çok kalın, sert ve ilişki esnasında yırtılmaya müsaade etmez. Bunun tedavisi bir hekim tarafından müdahale ile kızlık zarının yırtılması, kesilmesi ya da alınması şeklinde olabilir. Bazıları ise, adeta lastik gibi genişleyerek yabancı cismin ya da penisin içeri geçmesine müsaade eder ve cinsel birleşmede yırtılmaz, sadece esnerler, bu durumda olan kızlık zarlarının tamir edilmesine günümüzde ameliyat teknikleriyle mümkündür.Bilinenin aksine hymen – kızlık zarı bir zar değildir. Ağız mukozasına benzeyen bir dokudur.

Kızlık Zarının Yırtılması ve Kanaması

Kızlık zarı öncelikle ilk ilişki sırasında, yabancı bir cisim ile, doğum ya da muayene sırasında yırtılabilir. İlk cinsel ilişki esnasında kızlık zarı, penis temasından sonra ortasındaki deliğin genişlemesi ile bir ya da birkaç yerden zedelenir ve/veya yırtılır sonuçta bir miktar kanama meydana gelebilir. Bu kanama, kişiden kişiye değişmekle birlikte, bir ya da iki pedi dolduracak miktarda kırmızı renkte bir kanamadır. Bu yırtılma ile birkaç gün içinde kanama durur ve bir daha o yerden kanama olmaz. Bazen ilk ilişki esnasında penis tam sertleşmez veya tamamen girmezse, kızlık zarı yırtılmayabilir. İkinci ya da üçüncü ilişkiler esnasında müteakip yırtılmalar olabilir ve kanamalar devam edebilir.

Normal olarak ilk cinsel münasebette kızlık zarının yırtılıp kanaması beklenir, fakat esnek ya da elastik olduğu durumlarda ortadaki delik büyüyebildiği için penis içeri girdiğinde yırtılma olmayabilir. Aksine bazen kişinin kendi parmağı, partnerinin parmağı, adet kanamasını önleyen tamponlar, bazı ani hareketler, yabancı cisimler ya da penis ucunun çok az girmesi de kızlık zarının yırtılmasına neden olabilir.

Kızlık Zarı Tamiri Nasıl Yapılır?

Kızlık zarı bir şekilde yırtılmış ise, kızlık zarı dikimi olarakta bilinen kızlık zarı tamiri işlemi uygulanabilir. Bu işlem kadın doğum uzmanı tarafından yapılabilmektedir. Kızlık zarı tamiri işlemi bir hastane ortamında, kadın doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır.


Op. Dr. Ali Ekber ŞAHIN
__________________

__________________
Al Beyin Kafana Sokarsın
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hymen, tamırı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kızlık zarı yapısı ve işlemi Chen Sağlık Köşesi 0 08 Temmuz 2019 22:34
Kızlık zarı dikimi Lucifer Kadın Sağlığı 0 08 Ocak 2012 21:11
Kızlık zarı meğer yalanmış Feronia Ah Kadınlar 0 23 Kasım 2010 12:25
Sahte Kızlık Zarı 15 Dolar! Sorrow Haber Arşivi 8 13 Temmuz 2010 16:05
Avrupa'da kızlık zarı. LuisCode Haber Arşivi 6 28 Haziran 2006 09:15