IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2019, 22:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Erken menopoz riskine karşı yumurta dondurma




Erken menopoz riskine karşı yumurta dondurma




Tıpkı embriyolarda olduğu gibi yumurtalarında dondurularak saklanması ve daha sonra çözülerek embriyo oluşturulması mümkündür ve günümüzde vitrifikasyon (hızlı dondurma) tekniği ile uygulanmaktadır.

Ülkemizde hangi tıbbi durumlarda kadınların yumurtalarını (oositler) dondurmak için başvurabileceği Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiştir. 30 Eylül 2014 tarihinde yayınlanan bir yönetmelik ile evli olmayan ancak yumurtalık rezervi azalmış, henüz doğurmamış veya aile öyküsünde erken menopoz hikâyesi bulunan kadınlar yumurtalarını dondurarak saklatabilecektir.

Bu durumun üç uzman tabipten oluşan sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi durumunda yumurtalar dondurulabilmektedir. Ayrıca, kemoterapi ve radyoterapi gibi oosit hücrelerine zarar veren tedavilerde veya üreme işlevinin kaybedilmesine yol açacak ameliyatlar öncesinde (yumurtalıkların alınması gibi) oositlerin dondurulması mümkündür.

Yumurta dondurulması aynı embriyolarda olduğu merkezimizde vitrifikasyon (camlaştırma/ hızlı dondurma) yöntemi ile uygulanmaktadır. Bu amaçla kullanılan solüsyon ve protokollerdeki iyileşmelerle artık taze denemelere benzer sonuçlar elde edilmektedir.

Oosit (yumurta) dondurma işleminde, öncelikle hastaya, tüp bebek tedavisinde uygulandığı şekilde, kontrollü ovülasyon indüksiyonu uygulanarak elde edilecek oosit sayısının arttırılması gerekmektedir. Toplanan oositler 2 saat sonra dondurma öncesi hazırlık işlemlerinin ardından, özel vitrifikasyon kiti ile özel dondurma protokolü kullanılarak dondurulur ve -195 C’de saklanır.

Dondurulan oositler, ilgili yönetmelikteki sınırlama çerçevesinde, en fazla 5 sene saklanabilmektedir. Fakat Sağlık Bakanlığı’na dilekçe ile uzatma talebinin iletilmesi halinde bu sürenin uzatılabileceği de belirtilmiştir.

YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ KİMLERE, NE ZAMAN UYGULANIR?

Yumurta dondurma işlemi yumurtalıklarında yumurta üretimi olan her yaştaki kadına yapılabilir.

Yumurta dondurma işlemini:

Kanser tedavisi olarak kemoterapi ve radyoterapi gibi yumurta hücrelerine zararlı tedavilere başlamadan önce, Ailesinde erken menopoz öyküsü olan, yumurtalık rezervi azalmış henüz evlenmemiş ve gebe kalamamış kadınlara, Over - yumurtalıkları ameliyatla alınması gereken, dolayısı ile üreme fonksiyonlarının kaybedilmesi riski olan kadınlara ameliyat öncesinde,Gebeliklerini geç evlenme nedeni ile ileri yaşlara erteleyen kadınlara yapmaktayız.

YUMURTA DONDURMA İŞLEMİNİN AŞAMALARI

Yumurta dondurma işlemi yaklaşık 10-15 gün sürmektedir.

Yumurta Geliştirme: Adetinin 2-3. günü yumurtaları uyarıcı gonadotropin iğnelerine başlayarak, gelişebildiği kadar çok yumurta geliştirmeye çalışıyoruz. Bu zaman sürecinde hastamız ortalama 4-5 kez muayene, ultrasonografi ve hormon tetkikimizden geçmektedir.

Yumurtaların Toplanması (OPU - Oocyte pick up): Yumurta - follikül büyüklükleri istenilen düzeye ulaştığında, gelişen yumurtaları vajinal ultrasonografi eşliğinde özel iğnelerle topluyoruz. Bu işlem genel anestezi altında yapılmakta ve yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir. Hastamız yaklaşık 2 saat sonra normal yaşamına dönebilir.

Yumurtaların Dondurulması: Toplanan yumurtaları, klasik tüp bebek işleminde yaptığımız mikroenjeksiyon (ICSI/IMSI) ile dölleme işlemi yapmadan, antifriz özellikli kimyasal solüsyonlarla (kriyoprotektan) işlemden geçirerek, -196 C°' de sıvı azot tanklarında uzun süre saklanacak şekilde donduruyoruz. Dondurma; vitrifikasyon (camlaştırma) dediğimiz, tecrübe isteyen, çok hızlı dondurma prensibine dayanan, amacı dondurma sırasında yumurtalara ciddi zararlar verebilecek su kristallerinin oluşmasını engellemek olan, özel bir teknikle yapılmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi: Gebelik istediğinde hastamız bize başvurmakta, biz de hastanın yumurtalarını çözerek tüp bebek işlemini başlatmaktayız. Vitrifikasyon ile dondurulan yumurtalar yaklaşık % 90-100 oranında canlı kalmaktadırlar. Canlı olarak çözüldüğü saptanan yumurtalara, eşlerden alınan spermlerle mikroenjeksiyon (ICSI/IMSI) ile dölleme işlemi yapıp, gelişen embriyoları klasik tüp bebekte olduğu gibi hastamıza transfer etmekteyiz.

Son çalışmalar; yaş faktörü de göze alındığında, vitrifikasyon ile dondurulup çözülen yumurtalardan elde edilen embriyoların transferi ile taze embriyo transferine yakın gebelik oranlarının sağlanabildiğini göstermektedir. Ancak, yumurta sayısı 15-20 olduğunda ideal başarı oranı yakalanabildiği bildirilmektedir. Yumurta sayısı daha az olan hastalar, yumurta dondurma işlemini birden fazla defa tekrar etmek zorunda kalabilir. İşlemE en az 8-10 yumurta dondurulana dek devam edilmesi önerilmektedir. Az sayıda yumurta elde edilen olgularda, başarı şansı dondurulabilen yumurta sayısı azaldıkça azalmaktadır.

Türkiye’ de yumurta dondurulması işlemi bekar kadınlara tıbbi nedenlerle uygulanmakta iken, tüp bebek tedavi işlemleri için evli olma şartı aranmaktadır.

Op. Dr. Dilek ASLAN
Kadın Hastalıkları ve Doğum , Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite
__________________

__________________
Al Beyin Kafana Sokarsın
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
erken, menapoz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yumurta dondurma işlemi annelik şansı tanıyor (Yumurta dondurma kimler için uygun?) Allecra Sağlık Haberleri 0 23 Mayıs 2019 15:31
Erken Doğan Bebeklerde Körlük Riskine Dikkat MarveL Sağlık Köşesi 0 01 Nisan 2019 16:36
Microsoft Yangın Riskine Karşı Surface Pro Güç Kablolarını Değiştiriyor yoSun Bilgisayar Dünyasından Haberler 0 20 Ocak 2016 09:36
Kemik Erimesi Riskine Karşı (Tavsiyeler ve almanız gereken besinler) Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 15:04