IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Ocak 2020, 13:34   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Östrojen nedir? Ne işe yarar? Eksikliği ve fazlalığı ne tür sorunlar yaratır?




Östrojen, kadınsal özelliklerin oluşmasını ve gelişmesini sağlayan önemli bir hormondur. Üreme işlevinden de sorumlu olan östrojen, kadınsal vücut yapısının oluşması, kasık ve koltuk altlarının kıllanması, memenin büyümesi ve gelişmesi ve adet döngüsünün düzenlenmesinde önemli bir role sahiptir. Cinsel yaşam, gebelik, doğum ve menopoz üzerine pek çok etkisi bulunan östrojenin, eksikliği ve fazlalığı nedeniyle pek çok sağlık problemi ortaya çıkabilir.
Progesteron hormonu ile birlikte çalışan kadınlık hormonu, adet döngüsünü düzenler. Üreme fonksiyonlarının oluşmasını ve devamlılığını sağlar. Ergenlikte, yumurtalıklar adet döngüsüne paralel olarak östrojen hormonu salgılar. Östrojen seviyesi, bir yumurta salınım döngüsü boyunca aniden yükselir. Yumurtlamadan sonra ise hızla düşer.

Östrojenin görevleri
Kadınlık hormonu, ergenlik dönemiyle birlikte fiziksel değişikliklerin gerçekleşmesini sağlar. Bu değişiklikler şunlardır:

Memelerin büyümesi ve şekil alması
Kasıkların ve koltuk altının kıllanması
Adet döngüsünün başlaması
Adet döngüsünün kontrol edilmesi, düzeninin sağlanması
Kadınlara özgü daha geniş kalça yapısının oluşması


Östrojen ne işe yarar?
Kadınlara özgü vücut yapısının ortaya çıkmasını sağlamak dışında, son derece önemli farklı görevleri de vardır. Bunlar:

Yumurtalıklar: Yumurta foliküllerinin büyümesini uyarır.
Vajina: Vajinanın büyümesine ve gerçek boyutunu almasına, vajinal duvarın kalınlaşmasına, enfeksiyonları engelleyen vajinal asitliğin artmasına neden olur. Vajina içi yağlanmanın oluşmasına yardımcı olur.
Fallop Tüpleri: Kadınlık hormonu sayesinde fallop tüplerinin duvarı kalınlaşır ve duvarın olgunlaşması sağlanır. Fallop tüplerinde, yumurta ve sperm hücrelerinin hareketini sağlayan kasılmalara aracılık eder.
Uterus: Uterusu çevreleyen mukoza adlı zarın gelişimini ve korunmasını sağlar. Kan akışını arttırır, protein üretimine aracılık eder, enzim aktivitesini sağlar ve endometrium boyutunu arttırır. Rahim kaslarının kasılmasını ve gevşemesini sağlayarak bebeğin doğumuna ve plasentanın atılımına yardımcı olur.
Serviks: Rahim içi ve serviksdeki salgıların akışını ve kalınlığını düzenler. Bu durum, sperm hücresinin yumurta hücresine doğru hareketine yardımcı olur.
Meme: Ergenlik döneminde memelerin büyümesine, meme ucunun kendine has rengi almasına ve emzirmenin olmadığı dönemde süt akışını durdurmaya yardım eder.
Diğer Görevleri: Adet döneminde rahim üzerindeki ölü dokunun atılmasını sağlar, kolesterol düzeyini kontrol altında tutar, kemik ve ruh sağlığının korur, cildin ve diğer pek çok dokunun görevleri üzerinde düzenleyici etkisi vardır.
Östrojen testi nedir?
Östrojen testi, kan veya idrardaki kadınlık hormonlarının seviyesini ölçmektedir. Test için genellikle kan alınır. Bazen 24 saatlik idrar toplanarak da test yapılabilmektedir. Bu testle ölçülen üç çeşit östrojen hormonu vardır. Bunlar:

Östron (E1): Orta güçlü kadınlık hormonu çeşididir ve kadınlarda menopoz sonrası dönemde bulunur. Çoğunlukla yağ ve kas dokuda bulunmakla birlikte vücudun pek çok dokusunda bulunur. Vücut; östronu östradiole, östradiolü östron’a dönüştürebilir.
Östradiol (E2): En güçlü kadınlık hormonu çeşididir. Östradiol, asıl östrojen hormonudur. Yumurtalıklarda üretilir. Endometriozis, myom, endometrial kanser ve diğer kadın kanserlerinin oluşmasında rolü olduğu düşünülmektedir.


Östriol (E3): En zayıf kadınlık hormonu çeşididir. Östradiolün kullanımından sonra ortaya çıkan atık üründür. Hamilelik, önemli miktarda östriol yapılan tek zamandır. Östrio; östradiol ve östrona dönüştürülemez.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
östrojen nedir? ne işe yarar? eksikliği ve fazlalığı ne tür sorunlar yaratır?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sedimantasyon (ESR) nedir? Düşüklüğü ve yüksekliği ne tür sorunlar yaratır? Beatrice Sağlık Köşesi 2 20 Nisan 2022 16:52
B6 Vitamini (Pyrıdoxıne) Etkileri Eksikliği ve Fazlalığı ? Sanem Vitaminler 1 31 Ocak 2020 21:20
NLP Nedir? Ne İşe Yarar? Zen Kişisel Gelişim 0 08 Şubat 2012 17:55
Seo Nedir, Ne işe Yarar? toXic Seo Danışmanlığı 0 27 Nisan 2008 12:04