IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Ocak 2012, 19:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ordu Gölköy İlçesi




Gölköy, Ordu ilinin bir ilçesidir. Gölköy Ordu ilinin 3. büyük ilçesi olup merkez nüfusu 27.867'dir (2010 tüik verileri). Yüzölçümü 349 km²'dir. İlçe merkezi Ordu-Sivas karayolu üzerine kurulmuştur ve Ordu merkeze uzaklığı 63 km'dir. İlçe sınırları içerisinde iki doğal göl vardır: Ulugöl ve Gök Gölü. Ulugöl, 30.000 m²'lik alanıyla Ordu İlinin en büyük doğal gölü özelliğini taşır. Ulugöl İlçeye 15 km mesafede bulunurken, Gök Gölü ilçe merkezinde yer almaktadır.

İlçenin tarihi Ordu ili ve yöresinin tarihi ile birlikte incelenmelidir. Tarihte Hapsamana bugünki ismi ile Gölköy olarak geçen yerde tarih içerisinde çiftçilikle ve madencilikle uğraştığı belirlenen Tiberanlar, Kahilbler, Mossoinkler adı verilen kavimler yaşamışlardır. 1204 yılında TrabzonRum devletinin kurulması ile Rumların egemenliğine girmiştir. Türklerin boylar halinde bölgeye gelip yerleşmeleri Rum devletinin kurulmasından daha önceki tarihlere rastlamaktadır. Anadolu selçuklu devletinin İlhanlı devleti'nin egemenliğine girmesi ile Anadoluya gelen Türk boyları kendi beyliklerini kurmuşlardır. Bunlardan biride Mesudiye Milas beyi Hacı Emiroğlu Bayram beydir. Beyliğin hudutları Fidaverendi Hapsamana, Uluğbeğlü, Bayramlu, Milas ve Reşadiye ilçesinin bir bölümüdür. Trabzon Rum devleti tarihçisine göre bu beyliğin onbin civarında askeri vardır. Sanıldığı gibi Şıhman köyü hiçbir zaman belde ya da nahiye konumunda olmamıştır. Asıl yerleşim alanı olarak gerek Rumlar Gerekse Hacı Emiroğulları Bugünki kale köyü ile Çatak Köyü çevresini merkezi yerleşim alanı olarak kullanmışlardır. 1455 tarihli tahrir defterinde yöre ile ilgili birçok kayıt ve yer isimlerine rastlanmakla beraber Hapsamana kalesinin üst olarak kullanıldığı açıkça belirtilmektedir.

Bizans döneminde yapılmış ve Osmanlı dönemindede kullanılmış olan Hapsamana Kalesi ve Çatak Köyü'nde bulunan tarihi mezarlar, oyma yapılar, mağaralar ayrıca yine Çatak köyü sınırları içinde bulunan Geyik kayası, evlek tarla,Pennecük tepesi gibi doğa harikası yerler ile tarihi hamam ilçenin ziyarete değer yerlerinin başında gelmektedir. Son zamanlarda Çatak Köyü ve Cihadiye Köyü ve Ulugöl başta olmak üzere ilçenin bir çok köyü doğal manzara meraklılarının akınına uğramaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
gölköy, ilcesi, ordu, İlçesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ordu Fatsa İlçesi efLatun Karadeniz Bölgesi 0 02 Ocak 2012 19:47
Ordu Aybastı İlçesi efLatun Karadeniz Bölgesi 0 02 Ocak 2012 19:41
Ordu Akkuş İlçesi efLatun Karadeniz Bölgesi 0 02 Ocak 2012 19:33
Ordu Sır İl ve İlçelerimizin Tarihçesi 0 29 Ocak 2011 18:44