IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Karadeniz Bölgesi (https://www.ircforumlari.net/karadeniz-bolgesi/)
-   -   Gümüşhane Köse İlçesi (https://www.ircforumlari.net/karadeniz-bolgesi/441172-gumushane-kose-ilcesi.html)

Ecrin 05 Ocak 2012 23:50

Gümüşhane Köse İlçesi
 
Köse'nin kuruluşu ve tarihi konusunda kesin bilgi ve bulgular bulunmamakla beraber bölge Hitit[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Asur[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Makedonya[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Roma ve Bizans hakimiyetinde kalmış ise de Türk hakimiyeti döneminde ( Selçuklu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ilhanlı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Akkoyunlu ve Osmanlı) kurulmuş olması muhtemeldir.

"Köse" adının Türkçe oluşu ve kültürümüzde yaygın olarak kullanılan lakap ve soyadları arasında bulunması kanıt olarak gösterilebilir. Köse Ağa adındaki bir beyin oymağı ile Yurtlar ve Ekinyüzü Mevkilerine (Köse Dağı) yerleştiği ve sonra Örenlere (Köse'nin 2 km doğusunda) ve nihayet şimdiki yere yerleştiği ve Köse adınının da bu beyden geldiği rivayet edilmektedir. 1516 yılı Bayburt tahrir kayıtlarında Bayburt Sancağı'nın Kelkit Nahiyesine bağlı bir köy yerleşmesi olarak adı geçmektedir. 1916 yılında Rus ve Ermenilerin istilasına uğramış ancak 17 Şubat 1918 günü işgalden kurtulmuştur.

Cumhuriyet döneminde Gümüşhane'nin il yapılmasının (1924) ardından Kelkit Kazasına bağlı bir bucak merkezi haline getirilmiştir. Köse 1954 yılında belediye 3392 sayılı kanunla da 19.06.1987 tarihinde ilçe olmuştur.

Salyazı beldesi ve köylerin kuruluşları konusunda da kesin bilgilerin bulunmamasına rağmen Türk kültürünün dışında daha önce yaşamış olan milletlere ait iz ve eserlere rastlamak mümkündür.



Köse İlçesi | Coğrafyası

Köse İlçesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Gümüşhane il merkezinin güneyinde olup[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 39-40.ncı boylamlar ile 40-41.nci enlemler arasında yer alan Kelkit Çayı vadisinde kurulmuştur.Kuzeyde Gümüşhane il merkezi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] doğuda Bayburt il merkezi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] batıda Kelkit ilçesi ve güneyde Bayburt ili ve Kelkit ilçesi yer almaktadır. Deniz seviyesine göre ortalama yüksekliği 1650 metre civarında olup[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yüzölçümü 500 km2' dir.İlçenin yeryüzü şekilleri 2 bölüm halinde incelenebilir: Bunlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ilçenin kuzeyinde yer alan dağlar (Köse Dağı) ite bunların güneyinde yer atan ovalık sahalardır. (Köse Ovası[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Mormuç Düzü) diğer bir ifadeyle ilçe dağ eteği düzlüğünde kurulmuştur.İlçe sismik aktivite açısından II.derecede deprem kuşağı içerisinde bulunmaktadır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:53.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net