IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ocak 2012, 21:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ordu’da Sporun Tarihçes




Ordu’da Sporun Tarihçesi

Atatürk’ün, Reisicumhur olarak Türkiye’de ilk defa bir spor kulübünü, ORDU İDMAN YURDU’nu ziyaretleri (19 Eylül 1924) ve ilk olarak sporla ilgili görüşlerini burada belgelemeleri, elbette Ordu Gençliği için övünülecek ve asla unutulmayacak bir olaydır.
Ordu İlinde Anadolu örneğine uygun olarak temelde Futbol, Güreş, Atletizm, At Yarışları, Avcılık, Kürek gibi bayram havası içerisinde spor yapılmıştır.


Bu ziyaret, Cumhuriyet’in ilanından sonra yapılan ve spor kulüplerinden birini “ilk ziyareti” olduğu için, aynı zamanda Türk Spor Tarihi bakımından da önemli bir yere sahiptir.

“Ordu İdman Yurdunu teşkil eden gençlerin hemen mevcudiye tiai izhar ve ihsas eden gençlerden mürekkep olduğunu gördüm, memnunum. Sporun bedeni olduğu kadar fikri de olmasına dikkati celbederim.”


“19 Eylül 340-Gazi Mustafa Kemal” imzalı bu defter ne yazık ki kayıptır.


Tarihi Millet düzü, şimdiki sebze pazarı geçmiş kuşakların yetiştiği alan. Bayramlar, futbol maçları, bu alanda büyük bir kalabalık önünde sergilenirdi.

Ordu'da yıllar geçtikçe Futbol daha büyük önem kazanmış ve yeni kulüpler kurulmaya başlamıştır. Ordu'da güzide iki kulüp vardı. Bunlar Gençle yurdu ve Spor Yıldızı kulüpleri idi. Bu iki kulüp sadece spor yapmakla değil Ordu kültürüne de yıllarca hizmet vermiştir.


1939 - 1940 yıllarında bölge binası eski belediye binasındaydı. Ali Ataoğlu'nun il Müdürlüğü'ne getirilmesiyle ilimizdeki spor faaliyetleri daha da çeviklik kazanmıştır.

1941 yılında başlayan 19 Eylül stadı 1952 yıllarında ancak bitebildi. 1952 den sonra il Müdürlüğü'nün binası stadyumun yan tarafına taşınarak Ordu'da hizmet vermeye başlamıştır. 19 Eylül stadının kapasitesi 5.000 kişilik idi. Daha sonra ilave olarak Kapalı tribün ve portatif tribünlerle kapasite 11.000 kişilik hale getirilmiştir.

1962 yılında başlanan spor salonu 1967 yılında bitirilmiş, hem salon hem de hizmet binası olarak kullanılmıştır. 750 kişi kapasiteli olan spor salonumuz ihtiyaca cevap vermemektedir. Salonun yapılmasıyla Voleybol, Basketbol müsabakaları ile Güreş, Judo ve Taekwando çalışmalarında Ordu'da yoğunluk kazanmaya başlamıştır.

Ünye ilçesinde 1976 yılında bir stat ikmal edilmiş, daha sonra ilave edilen portatif tribünle 3.500 seyirci kapasiteli olmuştur. 1982 yılında tamamlanan 1.500 kişi spor salonu mevcuttur.

Fatsa stadı yapımına 1976 yılında başlanmış ve 1987 yılında (Toprak zeminli) bitirilmiştir. ihata duvarı yükseltme işi tamamlanmış olup 2.500 kapasitelidir.

Spor tesislerinin sayısına paralel olarak spor faaliyetlerinde artış göstermektedir.

Merkezde kamulaştırılan 117 dönümlük arsa üzerine 2 adet futbol sahası, soyunma odası yapımına başlanmış ve kamp eğitim merkezi dâhil olmak üzere diğer spor tesislerini içeren spor kompleksi yapılması planlanmaktadır. Spora daha iyi hizmet vermek için ilimiz Müdürlüğü imkânları ile 5 katlı Hizmet binası, Lojman ve Misafirhane yapımına başlanmış, 1989 yılında hizmete açılması planlanmıştır.

Ulubey, Kumru, Perşembe, Ünye ilçelerinde semt futbol sahaları ve açık Basketbol, Voleybol ve Çocuk oyun alanları yapılmıştır. Halen bu açık semt spor alanları yapımına devam edilmektedir. Bu güne kadar Güreş'e Karapınar'a başpehlivan olmuş Güreşçilerimiz Ordulu Mustafa Bük ve Davut Yılmaz, Judo'da Balkan şampiyonu olmuş sporcularımız vardır. Özellikle Judo ve Taekwon-do dallarında çeşitli organizasyonlarda derece almış sporcularımız mevcuttur.

Spor potansiyeli çok fazla olan ilimizde spor tesislerinin fazlalaştırılması ve bir an önce hizmete açılmasıyla ülkemizi temsil edecek yetenekli ve başarılı sporcu sayılarının artacak kanısındayız.

İlimizde İl Müdürü olarak görev yapan Ali Ataoğlu, Ziya Özova ve Nizamettin Kefeli Ordu il sporunda büyük hizmetleri geçmiş spor adamıdırlar. Spor tesislerinin kazandırılmasında ve arsaların temininde büyük emeklerde bulunmuşlardır. Ali Ataoğlu 40 yaşına kadar spor yaparak çeşitli kulüplerde çalıştırıcılık yapmış, özellikle Orduspor'un kuruluşunda büyük katkıları olmuştur.

Spor Salonları ve Stadyumlar:


Tesisin Adı - Özellikleri - Kapasitesi
Merkez Atatürk Spor Salonu - Faal - 750 Kişilik
Kemal YAZICIOĞLU Spor Salonu - Faal - 2500 Kişilik
19 Eylül Stadyumu - Faal - 15000 Kişilik
Ünye Spor Salonu - Faal - 1500 Kişilik
Ünye İlçe Stadı - Faal - 4500 Kişilik
Fatsa Spor Salonu - Faal - 1500 Kişilik
Fatsa İlçe Stadı - Faal - 3500 Kişilik
Ulubey 75.Yıl Spor Salonu - Faal - 500 Kişilik
Kumru Spor Salonu - Faal - 500 Kişilik
Akkuş Spor Salonu - İnşaat Devam - 500 Kişilik
Perşembe Spor Salonu - Faal - 100 Kişilik
Aybastı Spor Salonu - İnşaat Devam - 1500 Kişilik
Mesudiye Çardaklı Basketboll Sahası - Faal - 500 Kişilik

Bu spor dalı Cumhuriyet sonrasında da aynı ilgiyi görmüş ve Ordu İli büyük pehlivanlar yetiştirmiştir. Bayramlarda futbol maçları yapılırdı. 1920 yılı başlarında ilk gençlik teşkilatı olarak "İnkılâbı İçtimai Kulübü" adıyla bir cemiyet kuruldu. Çeşitli kültür faaliyetleri gösteren bu cemiyetin bünyesinde 1924'de "Ordu İdman Yurdu Kulübü" adıyla ilk spor kulübü kuruldu. Atatürk'ün 1924 yılında Ordu'yu teşrifleri sırasında ziyaret ettikleri yerlerden biri de bu kulüp olmuştur.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ordu’da, sporun, tarihçes


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sporun canı cehenneme ! Dilara Komedi ve Mizah 3 17 Haziran 2011 23:55
Sporun Zararları Mur4ts Sağlık Köşesi 1 14 Mart 2007 00:15