IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Kasım 2014, 10:25   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Amasyanın Genel Özellikleri




Amasyanın Genel Özellikleri
Amasya ile ilgili tüm özellikler
Amasyanın Özellikleri

Amasyanın Genel ÖzellikleriOrta Karadeniz'de, Yeşilırmak vadisi Harşena Dağı eteklerine kurulan Amasya, 7 bin yılın üzerindeki eski tarihi boyunca krallık başkentliği yapmış, bilim adamları, sanatkarlar, şairler yetiştirmiş, şehzadelerin eğitim gördüğü bir belde olmuştur.

Kurtuluş savaşının başlangıç temelleri de Amasya'da atılmıştır. Amasya, tarihi ve kültürel zenginlikleri yanı sıra, özellikle Yeşilırmak kıyısına yapılmış Yalıboyu evleri ile dikkat çekmektedir.

Dünyanın en güzel Misket elması, kirazı, şeftalisi ve bamyasının üretildiği, tarih ve doğanın birlikte bulunduğu ilginç bir antik kent görmek istiyorsanız sıcak kanlı ve misafirperver

Amasya ilinin genel olarak dağlık bir yapıda olduğu söylenebilir. Geldingen Ovası, Suluova Ovası, Merzifon Ovası ve

Gümüş Ova il tarımı için en önemli yerlerdir. Bu dört ova ilin yüzölçümünün yaklaşık % 24’ünü kapsamaktadır. Özellikle Amasya-Taşova arasında uzanan Yeşilırmak Vadisi’nin etrafında çok verimli ve mikroklima özelliğinde tarımsal alanlar mevcuttur. Amasya ilinin en önemli akarsuyu Yeşilırmak’tır. Sivas ili Suşehri ilçesinin güneybatısındaki Köse Dağları’ndan doğan Yeşilırmak 519 km. uzunluğundadır. İl arazisine güneyden girerek Kayabaşı mevkiinde 256 km. uzunluğundaki Yozgat topraklarından doğan Çekerek Çayı ile Kayabaşı’nda birleşir. Amasya şehir merkezinden geçerek Lâdik Gölü’nden çıkan Tersakan Çayı ve Taşova Erbaa sınırında Kelkit Çayı ile birleşerek Samsun il sınırları içinde Çarşamba’dan Karadeniz’e dökülür. Yeşilırmak’ın Amasya il sınırları içinde kalan kısmı 129 km’dir. Amasya ili sınırları büyük oranda Yeşilırmak havzasında yer almakta olup, Gümüşhacıköy ilçesinin bir kısmı Kızılırmak Havzası’nda yer almaktadır.
Yeşilırmak Havzası, Karadeniz Sıradağları’nın hemen arkasındaki bölgede yer alırken güney kısmı Orta Anadolu yaylalarının devamıdır. Havzanın en dar yeri Koyulhisar civarında olup genişliği 30,5km, en geniş yeri ise Lâdik–Zile–Akdeğirmenli yönünde ve genişliği 170 km’dir. Doğduğu Köse Dağları’ndan itibaren batıya doğru akan Yeşilırmak, Tokat ve Turhal ovalarından geçerek Geldingen Ovası’ndan itibaren kuzeye yönelir, Canik Dağları’nı yararak Topuzlu ve Eğrikazık Dağları arasından Çarşamba Ovası’na açılır. Bu ova içinden geniş bir delta yapan Yeşilırmak, Çatlı Burnu’ndan denize dökülür. Yeşilırmak ile kollarını oluşturan Çekerek Irmağı, Tersakan Çayı ve Kelkit Çayı havzaları çok geniş bir alanı kapsamakta olup havzanın genişliği 36.144 km2 dir. Yeşilırmak üzerindeki başlıca ovalar Tokat ile Turhal İlçesi arasında uzanan Kazova ile güneyde yer alan Geldingen Ovası, Taşova ve Çarşamba ovalarıdır. Yeşilırmak Havzası’nda Kaz Gölü, Lâdik Gölü ve Borabay Gölü yer almaktadır. Deniz seviyesinden en yüksek noktası 2061 m. ile Akdağ Tepesi, deniz seviyesinden en düşük noktası ise 160 m. ile Taşova–Umutlu Köyünde Hasan Uğurlu Barajı’nın su toplanma alanının başladığı noktadır. Dağlar doğu batı istikametinde uzanır. Yeşilırmak Vadisi, Yeşilırmak nehrinin oluşturduğu en önemli ve uzun vadi olup çok verimli alüvyal topraklardan oluşmaktadır. Vadide mikroklima özelliğinde iklim hüküm sürmekte, özellikle meyvecilik ve sebzecilik önemli bir tarımsal faaliyet olarak öne çıkmaktadır. Yedikır Barajı (Yedi Kuğular Kuş Cenneti) Suluova İlçesine 10 km. mesafededir. 1979 yılında inşaatına başlanmış, 1986 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama amaçlı olup 1.400 ha. sulama alanına sahiptir. Kuşların göç yolu üzerinde olan göl, kış aylarında kuşların doğal yaşam alanıdır. Baraj çevresinde 34 çeşit kuş türü tespit edilmiş olup çevresi mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
amasyanın, genel, özellikleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Amasyanın Kültürel Özellikleri Nelerdir? PySSyCaT Karadeniz Bölgesi 0 04 Kasım 2014 10:19
Bitkilerin Genel Özellikleri PySSyCaT Biyoloji 0 19 Ekim 2014 11:28
Bakteriler ve Genel Özellikleri Amelia Biyoloji 0 30 Ocak 2014 19:33
Solucanlar Ve Genel Özellikleri Liaaa Hayvanlar Alemi 0 20 Nisan 2012 17:44
Burçların Genel Özellikleri Dilara Burçlar, Fallar ve Kehanetler 1 10 Ekim 2010 18:08