IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Kasım 2014, 00:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Karadeniz Bölgesinin Türkiye Açısından Önemi




Karadeniz Bölgesinin Türkiye Açısından Önemi



Doğu Karadeniz Bölgesi, belirli dış dinamikler tarafından uzun vadede Türkiye Cumhuriyeti için ikinci bir “Doğu Sorunu” bölgesine dönüştürülmeye çalışılan bir bölge. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yirmi yılı aşkın süredir oynanan oyunlar, yazılan senaryolar ve yürütülen uluslararası çaplı politikaların benzerleriyle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde de karşılaşma ihtimalimiz belirginleşiyor. Burada öne sürülen düşünce bir keyfi varsayım veya paranoya değil; olguların incelenmesine, süreçlerin tetkik edilmesine dayanan bir stratejik öngörüdür.

Tarihten ders alan her milletin ortaya koyması gereken türden bir tespittir. Bu tespitleri yapmak için son yıllarda, genelinde Karadeniz Bölgesi, özelinde de Doğu Karadeniz Bölgesi’ne yakından bakmak yeterlidir. Pontus dernekleri ve Yunan istihbaratının çalışmaları, PKK’nın bölgeye yerleşme çabaları, misyonerlik faaliyetleri, başta ABD olmak üzere diğer yabancı istihbarat örgütlerinin gizli ve açık faaliyetleri Karadeniz Bölgesi’nin uluslararası arenadaki öneminin her geçen gün arttığının göstergesidir.

Doğu Karadeniz Bölgesi’ne vermemiz gereken önemi anlamamız açısından uluslararası gelişmelere ve neden-sonuç ilişkilerine bakmamız gerekmektedir:

1) Soğuk Savaş sonrası Karadeniz jeopolitiğinin önemi giderek artıyor. Hazar Havzası ve Orta Asya enerji kaynaklarının taşınması Karadeniz üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu boru hattı mücadelesinde bölgedeki ABD-AB-Rusya rekabeti oldukça belirgin şekilde ortaya çıkmış durumdadır.Rusya ile ABD arasındaki rekabetin zayıflması hatta Çin tehdidine karşı işbirliğine dönüşmesi durumda dahi Karadeniz bölgesinin küresel politikalardaki önemi azalmayacaktır.

2) Karadeniz’in altında petrolün varlığı kesinleşiyor. TPAO’nun Sürmene açıklarında yaptığı sondajda petrol emarelerine rastlaması üzerine ABD’li Exxon Mobile şirketine ait Deepwater Champion adlı platformun 2011 sonbaharında bölgede detaylı petrol araştırması yapacağı bildirildi.

3) Karadeniz jeopolitiği Orta Doğu, Orta Asya, Kafkaslar ve Hazar Havzası enerji kaynaklarının kontrolü açısından stratejik öneme sahip. Küresel rekabetin aktörleri; ABD, Rusya, AB ve Çin’in bölge ülkelerini rahat bırakmasını ve bu ülkeler üzerinde kendi politikaları doğrultusunda oyunlar oynamamasını beklemek büyük bir hata olur.

Enerji kaynaklarının şekillendirdiği bölgesel politikaların ve bölgesel rekabetin bir benzeriyle karşı karşıyayız. Orta Doğu veya Orta Asya’daki küresel rekabetin bir benzerinin Karadeniz’deki yoğunluğunu artırması kaçınılmaz görünüyor. En çok Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin etkileneceği bir küresel istihbarat ve politika savaşında Türkiye’nin mevcut haliyle bu yarıştan karlı mı zararlı mı çıkacağı ise Türk devletinin bölgeye olan hassasiyetiyle belirlenebilir.

Hem stratejik önemi açısından hem de enerji kaynaklarına sahip olması açısından Karadeniz, Türkiye için Güneydoğu Bölgesi ile benzerlikler içeriyor. Bu noktada Türkiye’yi yönetenlerin asıl dikkat etmesi gereken ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki sosyo-ekonomik kırılganlıkların genel olarak Karadeniz ama özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşanmasıdır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin sosyo-ekonomik yapısının sağlam oluşu veya kırılgan oluşu uzun vadede hiç kuşkusuz bölgedeki yabancı kaynaklı faaliyetlerin hayatını sürdürüp sürdüremeyeceğini ortaya çıkaracaktır.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
açısından, bölgesinin, karadeniz, türkiye, Önemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Karadeniz Bölgesinin en meşhur yerleri PySSyCaT Karadeniz Bölgesi 0 10 Kasım 2014 00:40
Karadeniz Bölgesinin Ovaları Nelerdir İsimleri PySSyCaT Karadeniz Bölgesi 0 09 Kasım 2014 23:48
Karadeniz Bölgesinin Adetleri Kültürü PySSyCaT Karadeniz Bölgesi 0 09 Kasım 2014 23:31
Karadeniz Bölgesinin EN'leri SimHa Karadeniz Bölgesi 0 22 Ağustos 2014 23:16
Balkan Antantı’nın Türkiye açısından önemi Zen Tarih 0 18 Mayıs 2014 12:18