IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Ekim 2014, 01:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sodyum Nedir ve Sağlığa Etkileri Nelerdir?




Sodyum bir element olmakla birlikte, kimya bilimindeki periyodik cetvelde Na simgesi ile ifade edilmektedir. Bu elementin atom numarası ise 11’dir. Sodyumun erime noktası ise, 97,5 °C’dir. Sodyum, insan vücudu için oldukça gerekli ve de büyük öneme sahip olan bir madde olmakla birlikte, bu madde kaya ve de deniz tuzlarında bulunmaktadır.

Yapı itibariyle incelendiğinde ise, beyaz renkte parlak bir görünüme sahip ve de oldukça yumuşak bir element karşımıza çıkmaktadır. Yine sodyum elementi, kaygan bir yapıya sahiptir. Bu element, metal olmakla birlikte metaller grubundan alkali metaller arasında yer almaktadır. Bu element, oldukça yüksek oranda reaktif özellik göstermektedir. Yandığında alevi sarı renkte çıkmaktadır. Su ile temas ettiği sırada, ortaya şiddetli bir reaksiyon çıkmaktadır. Yine bu madde, havada çok yüksek bir hızla oksitlenme özelliği göstermektedir. Bu nedenle de, sodyumun oksitlenmesini engellemek için, bu maddenin inert bir ortamda saklanması gerekmektedir.


Sodyum elementi, vücut için gerekli bir maddedir. Fakat bu element vücuda gerektiğinden fazla bir oranda alınırsa, ortaya olumsuz sonuçlar çıkabilmektedir. Sodyum elementinin vücut içerisindeki görevine bakıldığında ise karşımıza, vücuttaki su dengesinin korunması ve de besinlerin hücrenin dışında bulunan hücre duvarından geçişinde aldığı görev çıkmaktadır. Bu görevlerin dışında sodyum, kas ve de sinir fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Bakıldığında, tuzda oldukça yüksek bir miktarda bulunan sodyum elementi, vücut için oldukça önemli görevler yürütmektedir. Eğer, bu element vücuda gerektiğinden az miktarlarda alındığında olumsuz durumlar yaşanabilmektedir. Bu olumsuz durumlar ise, güçsüzlük, halsizlik, düşük tansiyon, çarpıntı, baş dönmesi, depresyon, baş ağrısı, kas krampları, mide bulantısı ve de hafıza bozukluğu gibi oldukça ciddi sayılabilecek durumlardır. Bu duruma neden olabilecek şeyler en başta vücuda yetersiz miktarda tuz alımı olarak görülse de, vücuttaki sodyum eksikliğine neden olan başka durumlar da söz konusudur. Bu durumlar, aşırı miktarda su tüketimi, terleme, ishal, yanık ve de kusma gibi durumlardır. Bu durumlar arasında yer alan aşırı miktarda su tüketiminde, sorun tuz alınmazsa yaşanmaktadır. Yeterli miktarda tuz alınıp, su fazla tüketiliyorsa sodyum eksikliği durumu yaşanmamaktadır.


Sodyumun eksik olması, vücutta birtakım olumsuz durumlara neden olurken, sodyumun vücutta olması gerekenden yüksek seviyede olması da kişiye olumsuz durumlar yaşatabilmektedir. Vücutta yüksek miktarda yer alan sodyum, vücuttan idrar ve de terleme gibi yollarla dışarı atılmaktadır. Vücuttaki yüksek sodyum oranı, ödem, vücutta olması gerekenden fazla su tutulması, potasyum kaybı ve de yüksek tansiyon gibi durumlara neden olmaktadır. Potasyum kaybını azaltmak için, sodyum fazlalığı durumunda vücuda potasyum takviyesi yapılmalıdır. Bunun amacı ise, potasyum eksikliğinde meydana gelebilecek olumsuz durumlardan kaçınmaktır. Vücuda alınan sodyum, en fazla tuzda bulunsa da tuz dışında, soda, peynir, fındık, hamsi, havuç ve de ceviz gibi besinlerde bulunabilmektedir.

Sodyum eksikliği ya da fazlalığı durumlarındada yaşanan olumsuz etkilerden kurtulmak için, vücuda yeterli miktarda sodyum alınmalıdır. Bu oran ise, günlük 2 ile 3 gram arasındadır. 2 ile 3 gram sodyum, 5 gram tuzdan sağlanabilmektedir.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
etkileri, nedir, nelerdir, sağlığa, sodyum, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Nar Çekirdeğinin Sağlığa Etkileri System Sağlık Köşesi 0 25 Eylül 2011 22:30
Gıdalarda melamin ve sağlığa etkileri System Sağlık Köşesi 0 06 Eylül 2011 14:29
Pestisit Nedir? Etkileri Nelerdir? Sır Sağlık Köşesi 0 24 Şubat 2011 23:43
Merak Nedir ? Etkileri Nelerdir? Lady Merak Ettikleriniz 0 05 Kasım 2010 22:46
Anadilin sağlığa etkileri tartışılıyor mandela Haber Arşivi 2 27 Mart 2010 18:16