IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 08 Kasım 2011, 16:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Herşeyin Anlam Kazandığı Bir Bütün Var mı? - Doğan Cüceloğlu




Evrenin temelinde adalet var mı? Evren anlamlı bir bütün mü? Benim kafamda her şeyin anlam kazandığı bir bütün yok. Örneğin, bilinçsiz ve sorumsuz insanlar çocuk sahibi olabiliyor ve o aciz varlığa kötülük yapabiliyorlar. Sırf biyolojik yetkinlik niçin yeterli oluyor?






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Hava alanında cam kenarına oturmuş dışarıyı seyrediyordum, iri bir karga bir yavru kuşu boğazından yakaladı yere çarptı. Nefes borusu parçalanan yavru kuş debelendi öldü. Bu doğal, adil bir olay ise, bunu görünce neden benim için acıyor? Evren benim içimin acımasına izin vererek bana adil davranmamış olmuyor mu?
Bir çocuk gibi hala olaylara anlam vermeye çalışıyorum. Anlam verebilmek için o olayın anlamlı bir şekilde içine sığabileceği bir büyük bütün, tutarlı bir sistem arıyorum. Sanırım felsefeye merakım buradan geliyor.
Temel de iki varsayımla karşı karşıya geldiğimin farkındayım:
1. Evren, her şeyin ve her olayın anlamlı bir şekilde birbiriyle ilişkili olduğu bir bütündür. Bu varsayımı kabul edersen her olayın altında yatan anlamı, hikmeti, ilahi adaleti anlamaya çalışırsın. Sürekli gözlemler yapar, bilge kişilerin söylediklerine ulaşır, düşünürsün. Amacın tutarlı, anlamlı bir bütüne ulaşmaktır. O bütüne ulaştığın zaman bilirsin ki bütün içinde yer alan her şeyin, her olayın bir anlamı var. Eğer bir şey şimdi anlamlı gelmiyorsa, o şeyin anlamsız olduğundan değil, henüz o şeyi bütün içinde nereye koyacağını bilmemenden kaynaklanır. Bu varsayım evrende her şeyin ve olayın anlamlı olduğunu, ilahi bir adaletin olduğunu varsayar.
2. Evren, anlamlı bir bütün değil; tesadüflerle bir araya gelmiş bir karmaşa. Bu seçenek içinde bakınca kişinin sürekli gözlemler yapması ve olan bitenden anlam çıkarmaya çalışması "anlamı olmayan" bir çabadır. Çünkü keşfedilecek anlamlı bir bütün yoktur. Bu görüşe göre anlamı olmayan bir evrene biz insanlar anlam vermeye çalışıyoruz. Anlamsız bir dünyayı anlamlı kılmak için bir öykü uyduruyoruz ve uydurduğumuz öykü sanki gerçekmiş gibi inanıyoruz. Bu öykü içinde şeylere ve olaylara "anlamlıymış" gibi bakıyoruz.
Şimdiye kadar ben evrenin anlamlı bir bütün olduğunu varsaymışım. Böyle bir varsayımımın farkında değildim, şimdi farkına varıyorum. Sanırım bu çok insanca bir tavır. Viktor Frankl, İnsanın Anlam Arayışı kitabında insanoğlunun yaşamında anlam varsa onun hem bedenen hem de psikolojik olarak daha güçlü olduğunu söylüyor. Tesadüflerle bir araya gelmiş, sürekli çelişkilerle dolu, yani anlamsız bir evrende kendimi düşünemiyorum. Sanırım insanoğlunun din arayışı, bir dine yönelişi ve kendi dini olarak kabul ettiği bir anlam verme sisteminden bir türlü vazgeçemeyişi bu anlamsızlık korkusundan, anlamsızlığın yarattığı boşluktan kaynaklanıyor.
Çok içten hissediyorum ve inanıyorum ki, şu içinde yaşadığım evren anlamlı bir bütün oluşturuyor. Bir bebeğin gözüne baktığım zaman, dışarıda yağan yağmurun sesini dinlediğim zaman, tomurcuklanan bir ağaçta yaşam sevincini gördüğüm zaman, kuşların yavrularını beslemek için çırpınışlarını seyrettiğim zaman ta derinliklerimde çok anlamlı bir bütünün parçası olduğumu hissediyorum. Hissetmesine hissediyorum, ama bir anne ve baba bu kadar cahil ve ilgisizken bu çocuk nasıl olur da ona emanet edilebilir, anlayamıyorum. Doğa insanda biyolojik yetkinliğin ötesinde başka bir şey aramamış. Yani, biyolojik olarak çocuk yapmaya muktedir herkes, başka hiçbir yetkinlik aranmadan çocuk yapabiliyor. Bundaki "hikmet" nedir? Anlamlı bir bütünün adil olması gerekir; adil olmazsa sistem anlamını kaybeder. O zaman benim göremediğim ne? Aynı soru kuş yavrusu için de geçerli.
Doğan Cüceloğlu (13.06.2010)





Resmi Web Sitesinden Alıntıdır.

__________________
You got me G-U-I-L-T-Y
모르게 너를 속여 전부를 뺏어 또 playing a game
재미로 해 둬 수백 가지 거짓말
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anlam, cüceloğlu, var


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
En Doğrusunu Ben Bilirim - Doğan Cüceloğlu Ezgi Kişisel Gelişim 0 08 Kasım 2011 16:30
Duygular Ne İşe Yarar? - Doğan Cüceloğlu Ezgi Kişisel Gelişim 0 08 Kasım 2011 16:14
Duyarsızlaşma - Doğan Cüceloğlu Ezgi Kişisel Gelişim 0 08 Kasım 2011 16:13
Özgürlük ve Başarı (2) - Doğan Cüceloğlu Ezgi Kişisel Gelişim 0 08 Kasım 2011 16:12
Özgürlük ve Başarı (1) - Doğan Cüceloğlu Ezgi Kişisel Gelişim 0 08 Kasım 2011 16:11