IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 08 Aralık 2012, 20:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Öğrenme, Öğrendiğini Unutma,Yeniden Öğrenme




Hepimiz öğrenmeye büyük değer veririz. Ve öğrendiğimiz çoğu şeyi unutmaya çalışmak oldukça zor olabilir. Genelde bu iyi bir şeydir. Fakat bazı zamanlar vardır ki, öğrendiğini unutmaya çalışmak yapılması gerekendir. Bazen eskiden öğrendiğiniz şeyleri belleğinizden silmeden yeni bir şeyler öğrenmek neredeyse imkânsızdır. En uç noktada, birçok akıl dışı inanç ve ön yargı, eskiden öğrendiğimiz şeyler üzerine bina edilmiş ve bizim terk edemeyeceğiz hale gelmiştir. Bu, bilişsel davranış tedavisinin üzerine inşa edildiği bir dizi klinik müdahalenin de temel prensibidir. Fobiler ve diğer psikolojik meydan okumalar, var olan duruma karşı bir tepki şeklinde verilen öğrenme reaksiyonların da varlık bulurlar ve daha sonra bu öğrenmeyi unutmayı başaramaz hale gelirler.

Zaman değişiyor. Kathy Sierra bloğunda bir zaman çizelgesi oluşturmuş, 70’ler ve 80’ler nasıl daha iyi öğrenebildiğimiz ile ilgili olduğunu, 90’lar ve 2000’lerin ise ne kadar hızlı ve fazla öğrenebildiğimize odaklandığını, bugünün eğitiminin de aksine ne kadar öğrendiğimizi unutmalıyız şeklinde temellendirilmesi gerektiğini öne sürüyor. Eskinin işe yaramaz ve demode kurallarını öğrenmeyi unutmamamız hepimizin geliştirmesi gereken bir yetenek olduğunu söylemekte. Fütürolog Jack Uldrichbu çıkarımı aynen tıp bilimlerine uyguluyor. Öğrendiğini unutmanın, ‘herkesin bir sis içinde öğrendiği’ ve geleceği net bir şekilde göremediği anlayışını kabul etmek üzere olduğunu öne sürüyor. Öğrendiğini unutma , ani değişim ve belirsizliklerle mücadele etmek için kullanılacak bir strateji olabilir. Filozof Trevor Pateman öğrendiğini unutmanın daha oluşmadan durduran bir engelden söz etmekte. Bilginin edinilmesi ve hatırda tutulması üzerinde konuşan öğrenme teorisyenlerinin olduğu fakat bunların asla bu bilginin dışarı çıkartılmasına değinmediği, açgözlü bir toplumda yaşıyoruz, diyor. Fakat öğrendiğini unutmak sadece bir şey unutmakla alakalı değildir. Bazen, daha önce edinişmiş bilgiyi dışlamakla alakalıdır yada uzun süre yüceltilmiş bir teoriyi ret etmektir. Bu, sıklıkla eğitimciler için sezgilere aykırı ve birçok öğrenen için bir tehdit teşkil edebilecek bir hissiyattır.



Şuan ki okul sistemlerimiz, bilginin edinilmesi çevresinde tasarlanmışlardır. Buradaki asıl meydan okuma, bu yapıyı öğrencilerin sadece yeni şeyler öğrenmedikleri, öğrendiklerini unuttukları ve yeniden öğrendikleri fırsat alanlarına dönüştürmeyi başarabilmektir. Okullar öğretim programların da yeniden öğrenme ve öğrendiğini unutma etkinliklerine yer vermeye başlasa ne olurdu? Yapı sökümü, zorluklara göğüs germek ve meydan okumak sıklıkla yetenekli eğitimcinin görevidir. Böylece öğrendiğini unutma ve yeniden öğrenme gerçekleşebilir. Hanoi Kuleleri Bulmacası bu tip yaratıcı yıkım için klasik bir örnektir. Seminerler boyunca öğrendiğini unutmayı ve yeniden öğrenme fikrini göstermek için sıklıkla kullanıyorum. Bulmacayı başarılı bir şekilde çözebilmek için hâlihazırda inşa ettiğinizi sürekli yıkmanız gerekli. Bu yapı metaforu oldukça açıklayıcı; güvenli olmayan bir bina toplum için tehlikelidir ve yıkılması gereklidir. Böylece, onun yerine daha yeni, işlevsel ve güvenli bir bina inşa edilebilsin. Bu aynen kullanım tarihi gecik eskinin inançları, teorileri içinde geçerlidir. Umut ediyorum ki, Münasip Bir Yalan adlı makalemde bunu yeterince açıkça ortaya koyabilmişimdir. Bazen bir şeyleri yeniden inşa etmeden önce gerçekten de bir şeyleri yıkmamız gereklidir.

__________________
be positive..


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Öğrenme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Öğrenme Modeli Liaaa Kişisel Gelişim 0 11 Ekim 2012 15:14
İşbirlikli Öğrenme Kalemzede Felsefe 0 10 Kasım 2011 09:40
İslam'i ÖĞrenme Ecrin Genel İslami Konular 0 07 Nisan 2011 18:54
SSK Prim Öğrenme, SSK Gün Öğrenme, SSK Hizmet Dökümü Süslü Sağlık Köşesi 1 21 Kasım 2010 21:01