IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 02 Nisan 2018, 13:00   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Aşırı Yemek Tüketimi Nasıl Engellenir?




Başta tatlılar olmak üzere iştah kabartıcı besinleri akıldan geçirmenin yeme isteğini körüklediği düşünülür fakat…



Başta tatlılar olmak üzere iştah kabartıcı besinleri aklından geçirmenin yeme isteğini körüklediği düşünülür. Fakat Carnegie Mellon Üniversitesi’nden araştırmacılar bunun tersini iddia ediyorlar. Yayınladıkları makaleye göre, doğru bir şekilde yapıldığı takdirde fazla kilolar nedeniyle kaçınılan yiyecekleri düşünmek, bunların daha az tüketilmesini sağlıyor.
Araştırma ekibinden deneysel psikolog Carey Morewedge, bugüne kadar yapılan bir çok çalışmaya göre, bir şeyi tecrübe etmek ve onu düşünmenin aynı zihinsel süreçleri tetiklediğini söylüyor. Örneğin şarkı söyleme ve bir şarkıyı yalnızca dinleme esnasında beynin aynı bölgeleri kullanılıyor. Benzer şekilde kolunuzdan yukarı tırmanan bir örümceği düşünmek dahi terlemeye ve kalbinizin hızlanmasına yol açabiliyor.
Bunu gözönüne alan ekip, aynı durumun yeme davranışı için de geçerli olup olmayacağını merak etmiş. Bunun için de bonbon şekerler ile peynir küplerini kullanarak bir dizi deney gerçekleştirmişler.
Öncelikle, seçilmiş olan 50 kişilik denek grubuna bir büyüklük algılama deneyine katıldıkları şeklinde yanlış bilgi verilmiş. Katılımcılara üç saniye boyunca bonbon şeker fotoğrafı gösterilmiş. Deneklerden bir bölümü resmi 3 saniye görürken diğerleri 30 saniye boyunca izlemişler. Tüm deneklerden fotoğrafı gördükleri anda çikolata yediklerini düşünmeleri ve ardında da gösterilen farklı büyüklükteki bonbonlardan doğru olanı seçmeleri istenmiş. Deneyin son aşamasında da kendilerine bir kase dolusu bonbon şeker sunulmuş.
Deney sonuçları oldukça ilginç. Bonbon şeker fotoğraflarını 30 kez gören gruptaki denekler ikram edilen şekerlerden ortalama 2-5 adet tüketmişler. Fotoğrafları 3 kez gören grubun tüketim ortalaması ise bunun iki katı olmuş. Sonucun tatlıyla ilişkili olup olmadığını anlamak üzere deneyin peynir küpleriyle tekrarlanmasında da bulgular aynı olmuş.
İleri aşamada bu kez sunulan yiyecekle gösterilen fotoğraf yer değiştirilmiş. Yani deneklere bonbon fotoğrafı gösterilip ardından peynir ikram edildiğinde ya da tersi olduğunda daha önceki ilişki gözlenmemiş. Araştırmacılar genel anlamda yiyeceği düşünmenin iştah üzerine etkisinin olmadığına ve özellikle yemekten kaçınılan yiyeceğe odaklanmanın ona karşı olan yeme isteğinin azalmasına yardımcı olduğuna dikkat çekiyorlar.


Deneyler laboratuvar şartlarında yürütüldüğünden aynı etkiyi günlük yaşamda gösterip göstermeyeceği kesin olarak bilinmiyor. Fakat deneylerin sigara ve diğer alışkanlıklar üzerinde de tekrarlanması planlanıyor.




alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
deney, kişisel başarı, laboratuvar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aşırı Et Tüketimi Gut Hastalığına Yol Açıyor Ebru Sağlık Köşesi 0 13 Eylül 2016 16:05
Ağız Kokusu Nasıl Engellenir? Zen Ağız ve Diş Sağlığı 0 15 Haziran 2014 19:04
Aşırı Yemek Tüketimi Nasıl Engellenir Zen Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 30 Ekim 2012 14:57
bunlar nasıl engellenir? paLe Unreal IRCd 1 23 Mayıs 2009 12:49