IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Mart 2018, 21:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Atatürk Şiirleri Antolojisi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kitabıma 2003 yılında, farklı bir tasarım düşüncesi ile başladım. Elimde Atatürk
şiirleri ve birkaç düzyazı mevcuttu. Çalışmamı hazırlarken fotoğraf vb. görsellerin dahil edilmesi insanların daha çok dikkatini çekebileceği gibi çalışmaya da bir çok açıdan değer katacağı umudunu doğurdu bende. Ancak genelde antolojilerde fotoğraf kullanılmamış ise de kitabın özelliği gereği, şiir haricinde yer alan fotoğraflar ile tarihsel, yöresel, sosyal yaşantının yansıtılması ve yaşanan süreci göstermesi amaçlanmıştır.
Bu kitapta Atatürk’ün doğduğu yerin dönemin tarihsel gelişiminin başlangıç noktası olması,sanatavebilimeverdiğiönemileBatıTrakyains anınınAtasınaolan özlem dolu sevgisinin şiirler ile devam ettiği anlatılmaktadır.
Batı Trakya eski tarihi ve yeni çehresini bulunduran fotoğraflarla maziye ışık tutulan bu çalışma O'nun Selanikli şair, yazar ve sanatçı hemşehrilerinin hala oralarda duygu seli ile yaşamlarını özlemle sürdürdüklerinin bir belgesidir.
Geçmişten günümüze kadar Atatürk'e her ülkenin ileri gelenleri,“yeri doldurulamaz, büyük, örnek insan ” övgüleri sıralamışlardır. Fakat böylesine gıpta edilen insanın çağdaş medeniyete duyduğu özlem anlaşılamamıştır. Diğer canlılardan farklı, o muhteşem görünen varlık insan; akıllı olduğu kadar adaletsiz, saygısız, sevgisiz ve güvensiz duruma düşmüştür. Dünyamızın değişik yerlerinde refahın yükselmesi ile insan değerleri törpülenmiştir. Aç gözlü, bencil topluluklar meydana gelmiştir. Her ülke insanlık adına medeni olma yarışında olmasına rağmen savaşlardan ders alıp dürüst insanlara sahip çıkabilseydi, daha huzurlu yaşanır toplumlar oluşurdu. Fakat her insan yaşama hakkına sahip olduğu gibi, adil bir şekilde yaşatmakla da mükellef olduğu sürece huzur bulacaktır.
İnsani değerlerin daha iyi anlaşılması adına “O” samimi bir niyet ile ders alınması ve hiç unutulmaması gereken bir şekilde şu üç cümlelik ifadeyi sıralayabilmiştir:
“Şuna da inanıyorum ki, eğer devamlı barış isteniyorsa, kitlelerin vaziyetlerini iyileştirecek uluslararası önlemler alınmalıdır. İnsanlığın refahı, açlık ve baskının yerine geçmelidir. Dünya vatandaşları, kıskançlık, açgözlülük ve kinden uzaklaşacak şekilde eğitilmelidir.”
Aynı şekilde Yunanistan’ın ileri gelenlerinin de değişik kaynaklarda, Atatürk' e ithafen o yıllardaki söylenmiş övgüleri bulunmaktadır. Yıllar önce savaş sonrası iki ülke aralarında soğukluğa rağmen cesaretle sıcak ilişkiler kurabilmişlerdir. Geçmişten ders alınarak, bu yaşlı dünyamızda yaşamak için, insanların ve ülkelerin böylesine güzel ilişkilere ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak, görülen o ki bu ders alınmışa benzemiyor. Yıllar önce yaşananlar, tarihin tekrar acı bir şekilde tekerrür ettiğini gösteriyor
Günümüz güncelinde (30 Haziran 2011) tarihli bir gazetenin orta sayfalarında geçen küçük bir haber; Amerika’da Watson Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre “Bu para dünyayı kurtarır ! Üç savaşın maliyeti 3,7 trilyon dolar... ”
Umulur ki insanlık, bu dünya, imparatorluklara dahi kalmadığı ve gelecekte de kalmayacağına göre, insanca yaşamak için adalet, sevgi ve saygıya yönelir.
Yurt içinde ve dışında çok haklı övgülere lâyık ve ne kadar öngörülü olduğu bilinmesine rağmen, geçen zaman içinde Atatürk hala yeteri kadar anlaşılamamaktadır. Eğer ölümünden sonra, O'nu yeteri kadar anlayabilseydik, ne dünya çocukları ne de kendi ülkesindeki çocuklar ölürdü. Çünkü, O barış için savaşmıştır.
“Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ilkesi ile dünyanın geleceğine yönelik farklılıklara rağmen, içte ve dışta barış için dünyada ilk defa çocuklara en iyi hediye olabilecek, çocukluğun hazzına varabilecekleri,“Çocuk bayramı”kutlamalarının öncüsü olmuştur. Kendi ülkesinin ve dünya çocukları ile beraber bu sevinci paylaşmanın kıvancını yaşamış,bencillikten uzak olduğunu insanlığa göstermiş birliderdir.
Bu nedenledir ki insanlık dün olduğu gibi, bugün de kendi vefasızlığının bedelini ödemektedir


__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
atatürk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Atatürk Şiirleri Serdar28 Atatürk Köşesi 1 20 Ekim 2017 16:47
Kedi Şiirleri Antolojisi Violent Kitap Tanıtımları 0 04 Şubat 2014 19:21
Kayıp Hayatlar Antolojisi Frozen Aşk ve Sevgi Köşesi 0 13 Mart 2011 15:29
Mustafa Kemal Atatürk Ve 10 Kasım Şiirleri Mlock Atatürk Köşesi 23 25 Şubat 2007 19:49
Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Kendi Şiirleri kont_dracula Atatürk Köşesi 0 17 Haziran 2006 00:19