IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Mart 2021, 11:20   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
]İNCE MEMED-1 Yaşar Kemal




İNCE MEMED-1 Yaşar Kemal

İnce Memed...Yaşar Kemal deyince akla gelen edebiyatımızın klasikleşmiş romanı, geçtiğimiz günlerde sinema salonlarında gösterime giren Müslüm Gürses'in de yetiştiği yer olan ADANA HALKEVİ'nde yazılmıştır.Adana geçmişten bugüne bereketli topraklarından verdiği mahsüllerin yanı sıra ülkemize birçok değerli insanı kazandırmıştır.Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin beslediği Adana; sanayiden tarıma,eğitime,sanata ve hatta turizme yadsınmaz katkılar yapmış ve yapmaya devam ediyor.Bu şehir gerçekten de plakasına layık davranıyor.

1925-1933 arasında Toros dağlarında yüz elliden fazla eşkıya dolaşırdı.


Yaşar Kemal böyle başlıyor romanına.Roman, Çukurova'nın Dikenlidüzü köyünde doğan babasını çocukluğunda kaybeden tek varlığı anası ve çocukluk aşkı Hatçe olan İnce Memed'in beş köyün ağası Abdi Ağa ile verdiği mücadelesini anlatıyor.

İnce Memed'in fukara bir köylüden bir halk kahramanına dönüşmesi ve ağasından devletine yani otoriteye bütünüyle başkaldırışı modern zamanda yaşayan bir Köroğlu Efsanesini anımsatıyor size.

Küçük bir çocukken Çukurova'da insanlara verilen imkanların daha iyi olduğunu duyan ve bu duyumsamayla geri dönülmez bir yola baş koyan Memed ağasından yediği onca dayağa ve işkenceye aldırmadan içindeki değişim duygusunu atamıyor.Tüm bunların yanında Abdi Ağa ile verdiği mücadelede köylülerin daima kazananı tutması İnce Memed'den gibi davranıp İnce Memed'in küçük bir yenilgisinde veya ortadan kaybolmasında hemen ağanın tarafına geri dönen gelenekçi köylülerin tavırları Türk romancılığının değişmez konusu olan aydın-köylü çatışmasına iyi bir örnek daha oluşturuyor.

İnce Memed'in roman karaktelerinden bazılarını tahlil etmek ancak romandaki okuma zevkinize gölge düşürmemek için olaylara pek değinmemek istiyorum.

İnce Memed: Modernist bir karakter.Kimseye benzemiyor.Çocukluğundan yetişkinliğine giden yolda acıyla büyümesi onu daha da büyük yapıyor.Topraksız köylüye toprak dağıtmak istiyor.Kendini efsanelerini duyduğu Köroğlu gibi hissediyor.

Hatçe: İnce Memed'in çocukluk aşkı.Köyde küçüklükten beraber oynarlar.Anasından bulamadığı sevgiyi Iraz Kadın'da buluyor.Bulmayı düşünmediği bir yerde...

Döne : Memed'in annesi.Teslimiyetçi bir ana.Kasabının bıçağını yalayan yalamak zorunda bırakılan bir kadın.Aç,bi-ilaç kalınca mecburen otoriteye boyun eğiyor.Bu boyun eğişi Memed unutmuyor.

Dikenlidüzü Köylüleri: Memed'in anası Döne'den farklı değiller.Dönüşler yaşıyorlar.Bir Ağa'ya bir Memed'e.Mecburiyet ve teslimiyet içinde kalmış çaresizliğin dövdüğü karakterler bu köylüler.Ancak tek umudları yine de İnce Memed

Cabbar ve Recep Çavuş : İnce Memed'in eşkıyalığındaki yanında yardımcıları.Memed'in mertliği sayesinde edindiği büyük dostları

Topal Ali: İz sürme delisi bir adam.Görev adamı.

ve Abdi Ağa : Toplumcu romanların birçoğunda görüldüğü gibi İslam sosuna bulandırılmış bir kötü adam.Ancak romandaki dili ve otoriteye yaltakçılığı başarılı aktarılmış.Köylülere eziyet eden İnce Memed'in baş düşmanı. Kan emici bir vampir kadar acımasız.

alıntı

__________________
Sanalı Bıraktım
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
]ince memed-1 yaşar kemal


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yaşar Kemal’in Hatıralarından İnce Memed Romanını Yazma Serüveni Fragile Dünya Edebiyatları 2 02 Mart 2020 23:04
Yaşar Kemal Ve Folklor Afrodit Dünya Edebiyatları 0 29 Ağustos 2013 20:53
Yaşar Kemal (1922-?) Düş Klasik Edebiyat 0 15 Ağustos 2011 19:10