IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Nisan 2014, 15:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kulak Hastalıkları Nelerdir?




Kulakta sıklıkla rastlanan hastalıklar nelerdir? Kulak hastalıklarının belirtileri, tedavi yolları hakkında bilgi.


Kulak Hastalıkları
Kulağın her parçasında, çeşitli sebeplerden ilerigelen birtakım hastalıklar olur. Bunların başlıcalarını gözden geçirelim:

Kulak Ağrıları. — Başlıbaşına bir hastalık değildir; kulaktaki, ya da vücudun başka bir yerindeki bazı hastalıkların belirtileridir. Dış kulak borusunda çıkan çıbanlar, kulağı tıkayan kirler, dış, orta ve iç kulaktaki iltihaplar bu sebeplerin başlıcalarıdır. Bademcik iltihapları, nezle dolayısıyla, orta kulakla boğaz arasındaki borucuk tıkanabilir, o zaman insana uyku uyutmayan şiddetli kulak ağrıları başlar.

Kulak Akıntıları. — Dış kulaktaki çıbanlardan, iltihaplardan dolayı akıntılar görülür. Ayrıca, ortak kulağın iltihaplanıp cerahat toplaması üzerine, kulak zarı kendiliğinden delinir, cerahat buradan dışarı akar. Bazı şiddetli iltihaplarda kulak akıntıları çok cerahatli, hattâ kanlı olabilir. Bir kazada kafa ve kulak kemiklerinin kırılmasında da omurilik suyu kulaktan dışarı akabilir.

Kulak İltihapları. — Dışarıdan boğaz yolu ile, ya da içeriden kan vasıtasıyla gelen birtakım mikroplar kulağın her parçasında iltihaplara yol açabilirler. Bunlar arasında en çok görülenleri ve en çok ağrı verenleri orta kulak iltihaplarıdır.

Orta kulakta iltihap olunca, kulak zarı gerilir, kulakta şiddetli ağrılar başlar. Su iltihaplarda, orta kulağı teşkil eden ufacık boşlukta, iltihabın şiddetine göre, kanlı, kirli salgılar, cerahat toplanır. Kimi vakit, kulak zarı kendiliğinden delinerek, cerahat akar; kimi vakit de, zar delinmez, cerahat mikropları kulağın arkasındaki kemikler arasına dolarak orada şiddetli iltihaplar yapabilirler. O zaman hastanın ateşi yükselir, ağrı artar, kulak arkasındaki kemiklere parmakla basılınca şiddetli ağrı duyulur.

Bu iltihap çok tehlikelidir; çünkü, vaktinde yetişilip ameliyat yaparak cerahat dışarı atılmayacak olursa mikroplar, kulağın bu parçasına yakın olan beyin zarlarına geçerek, menenjit denen tehlikeli hastalığa yol açabilirler. Bunlar orta kulağın kendini şiddetle belli eden iltihaplarıdır. Ayrıca, orta kulakta verem mikroplarından ileri gelen süreğen (müzmin) iltihaplar da vardır ki bu çeşit iltihaplar, devamlı kulak akıntılarıyla, yıllarca sinsi bir şekilde sürüp gider.

Kulak Tıkacı. — Dış kulak borusunda birtakım ufacık borular, bezler vardır. Bunlar sarımtırak, yağlı bir madde salarak kulak borusunu daima yumuşak tutarlar, dışarıdan kulağa yabancı cisimlerin girmesine engel olurlar.

Kulak kiri dediğimiz bu yağlı madde, kimi vakit, kulağın içinde birikip kuruyarak taş gibi bir şekil alır, olduğu yerde sıkışıp kalır. Buna kulak tıkacı denir; çünkü, kulağı bir tıkaç gibi tıkar, kulak zarı üzerine basınç yapar, ağır işitmelere, kulak ağrılarına yol açar.

Tedavi. — Çok çeşitli olan kulak hastalıklarında yapılacak tedavi de çeşitlidir. Her şeyden önce, hastalığın sebebini ortadan kaldırmak ister; bunun için de derhal doktora başvurmalıdır. Hastalığın cinsine, şiddetine göre, burun ve kulak damlaları, gargara, ağrı dindirici ilaçlar, sülfamitler, antibiyotikler kullanılır, gerekirse ameliyata başvurulur.

Kulakta Uğultular, Çınlamalar
Kulak uğultuları, çınlamaları, işitim sinirlerinin tırmalanmasından (tahrişinden) ileri gelir.

Kulak iltihapları, kansızlık, damar sertliği bu gibi sinir tırmalanmalarına yol açar; ayrıca, bir hastalıkta alınan kinin gibi ilâçlardan da bu gibi tırmalanmalar olur. Bunlardan dolayı ilerigelen sesler çınlama, uğultu, vızıltı, tıkırtı gibi türlü şekillerde olur, insanı çok rahatsız eder.
Çınlamalar, uğultular kimi vakit gelip geçicidir; uzun zaman sürerse, sık sık olursa doktora başvurmalı, sebebini anlayarak ona göre sebebi ortadan kaldıracak bir tedaviye girişilmelidir.

Kulağa Bir Şey Kaçınca Ne Yapmalı
Kaza olarak, kulağa birtakım şeyler kaçabilir. Bunlar ya canlı hayvancıklar, ya da cansız maddelerdir. Canlılardan sinek, sivrisinek, böcek, tatarcık, pire gibi hayvanlar kulağa kaçabilir; cansızlardan da kulağa kaçabilecek şeylerin başında çekirdek, yemiş, tahıl taneleri, boncuk, düğme gelir. Çocuklar, oyun oynarken, birbirlerinin kulağına zıpzıp, çivi gibi şeyler sokabilirler.

Bu gibi durumlarda, kulağa kaçan yabancı cismin büyüklüğüne, içeri giriş derecesine göre, türlü sıkıntılar verirler. Bu arada, kulağın dış borusundan içeri giren cisimler kulak zarını patlatabilir.
Kulağa büyükçe bir şey kaçınca, çıkarmaya uğraşmamalı, bir doktora başvurmalıdır; çünkü kurcalamakla kulağa zarar verilebilir. Yalnız, pire, tatarcık gibi ufak böcekler kulağın içine bir tutam saç sokularak kolayca çıkarılabilir.

Alıntıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hastalıkları, kulak, nelerdir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kulak Hastalıkları Hakkında Bilgiler Zen Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 20 Eylül 2013 12:38
Dış Kulak Yolu Hastalıkları - Dış Kulakyolu Hastalıklarının Nedenleri Liaaa Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 01 Mart 2012 12:57
Yaz Hastalıkları Nelerdir ? System Sağlık Köşesi 0 14 Eylül 2011 11:37
Kas Hastalıkları Nelerdir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 21:49
Göz Hastalıkları Nelerdir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 27 Ağustos 2011 09:07