IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Eylül 2014, 23:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kulak tüpü ameliyatının orta kulak iltihabı tedavisindeki yeri nedir?




Kronik orta kulak iltihabında, eğer kulak içindeki sıvı çok yapışkansa, boşaltılamaz. Orta kulakta sıvı kalması durumunda, tedavi edilmezse, sıvının neden olduğu iltihap kulak kemiğini eritebilir ve işitme kaybına neden olabilir ve dahası iltihap beyne yayıldığında menenjit tehlikesi yaratabilir. Bu gibi durumları engellemek için ilaç tedavisinin yanında kulak tüpü ameliyat da gerekebilir.

Takılan tüple orta kulağa hava akımı sağlanır. İlerlemiş kronik orta kulak iltihaplarında, genel anestezi altında kulak arkasından kesik açılarak yapılan, enfekte sıvı ve dokuların boşaltıldığı ve kulak zarındaki deliğin kapatıldığı mastoidektomi veya timpanometri ameliyatı gerekebilir. Ameliyatın ertelenmesi işitme kaybı artmasına ve günlük yaşamın zorlaşmasına neden olur. Akıntının fazla olmadığı, işitme kaybının çok az olduğu rahatsızlıklarda operasyona gerek yoktur.

Kulak tüpleri, orta kulağa hava geçişi sağlamak üzere kulak zarına takılmaktadır. Bu tüpler, Timpanostomi tüpü, miringotomi tüpü, ventilasyon tüpü ya da basınç dengeleme tüpü olarak da adlandırılır. Plastik, metal ya da teflondan yapılmış ve enfeksiyona neden olmaması için özel bir malzemeyle kaplanmıştır. Kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere iki tip kulak tüpü vardır. Kısa süreli tüpler, 6-12 ay süresince kulakta durur ve normal şartlarda vücut tarafından atılır. Uzun süreli tüpler daha büyüktür ve şekli hareket etmemesi için tasarlanmıştır. Bu tür tüplerin, genellikle KBB uzmanı tarafından çıkarılması gerekir ama çok nadiren de olsa vücut tarafından atıldığı durumlar olabilir.

Kulak tüpü ameliyatı nasıl yapılır?
kulak tüpü ameliyatıAmeliyatta, orta kulak basıncının atmosfer basıncıyla eşitlenmesi için kulak zarı üzerinde küçük bir pencere açılır. Genel anestezi altında kulak zarında 2 mm’lik bir kesi yapıldıktan sonra kulak tüpü zarın üstüne mikroskop altında yerleştirilir. Ameliyat yaklaşık 20-30 dk sürmektedir.

Çocuk hastaların büyük çoğunluğunda aynı seansta geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Böylece östaki kanalı da açılmış olur. Sık tekrarlayan orta kulak iltihaplarında kulak zarına havalandırma tüpü takılması faydalı olacaktır. Ameliyat sonrası hasta bakım odasında izlemeye alınır ve komplikasyon olmadığı durumlarda bir saat sonra taburcu edilir.

Kulak Tüpü Kimlere Takılmalıdır?
Orta kulakta uzun süre kalan sıvının yol açtığı problemlerde (işitme kaybı gibi) kulak tüpü takılması gerekebilir. Bu rahatsızlık genellikle çocuklarda görülmekle birlikte, erişkinlerde de görülebilir ve işitme kaybı, denge problemleri, konuşma problemleri ve kulak zarında şekil bozulmasına sebep olur.

Östaki borusu tıkanıklığı, kulak zarında deformasyon, down sendromu ve barotravma (basınç değişikliği sebebiyle orta kulağın hasar görmesi) gibi rahatsızlıklarda da kulak tüpü takılması gerekebilir. Kulak tüpleri en fazla 1-3 yaş aralığındaki çocuklara takılmaktadır.


Kulap tüpü:
Orta kulakta dört aydır devam eden sürekli sıvı bulunması,
Her iki kulakta da sıvı bulunması,
Orta kulaktaki sıvının işitme kaybına neden olduğunun işitme testleri sonucunda teşhis edilmesi ( 20 dB'den fazla işitme kaybı, çocuğun konuşmasının gelişimini ciddi olarak etkileyecektir),
Orta kulaktaki sıvının konuşma gecikmesine neden olması ( örneğin, 18. ayını doldurmuş bir çocuğun en az üç kelime konuşamaması, iki yaşını doldurmuş çocuğun yirmi kelime kullanamaması gibi ),
Sürekli antibiyotik ve uygun tedaviler uygulanmasına rağmen tekrarlayan kulak enfeksiyonları ve orta kulakta sıvı birikmesinin önlenememesi durumlarında başvurulacak bir çözümdür.

Kulak Tüpü Ne Zaman ve Nasıl Çıkarılmalıdır?
Normal şartlarda, bir tüpün, 9 ay sağlıklı bir şekilde çalışmış olması yeterlidir. Yaklaşık 12 aylık bir süre sonunda tüpler kendiliğinden dış kulak yoluna atılır. Kulak tüpünün beklenenden erken düşmesi orta kulakta sıvı birikmesine neden olabilir ve tüpün operasyonla yeniden takılması gerekebilir. Tüpün, beklenenden geç düşmesi ise kulak zarında kendiliğinden kapanmayan bir deformasyonun varlığını düşündürmektedir. Beklenen sürede kendiliğinden düşmeyen kulak tüplerinin ne zaman çıkarılması gerektiğine KBB uzmanı tarafından karar verilecektir. Özellikle tekrarlayan hastalıklarda ve ikinci operasyon gerektiren vakalarda tüplerin uzun yıllar kalması istenebilir.

Ameliyat Sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Ameliyat sonrası hastaların ağrıları ya çok az olur ya da hiç olmaz. Fakat anestezi sebebiyle zaman zaman halsizlik, hassasiyet ve mide bulantısı görülebilir. Orta kulakta birikmiş sıvıdan dolayı meydana gelen işitme kaybı, ameliyat sonrası belirgin bir şekilde yok olur.

KBB uzmanı, her hasta için özel bir bakım ve kontrol planı hazırlar ve antibiyotik kullanılmasını isteyebilir. Ameliyat sonrası hastaya banyoda, deniz ya da havuzda kulak tıkacı kullanması tavsiye edilir. Aksi takdirde, tüplerden içeri suyla birlikte bakteri girmesi sonucu enfeksiyon oluşabilir. Ancak son yapılan araştırmalar bu enfeksiyon riskinin sadece dalma sporunda ve kirli suyla (göl, gölet vb.) temas edildiğinde yüksek olduğunu göstermektedir. Ebeveynler operasyon sonrası nelere dikkat etmeleri gerektiğini KBB uzmanına danışmalı ve çocuklarını bu bilgiler doğrultusunda yönlendirmelidirler.


Kulak Tüpü Takılmasının Faydaları nelerdir?
Kulak tüpü,
orta kulak iltihabına tekrar yakalanma riskini önemli oranda düşürür,
orta kulakta biriken sıvıdan dolayı oluşan duyma kaybını ortadan kaldırır,
orta kulak iltihabından kaynaklanan konuşma ve denge problemlerini iyileştirir,
orta kulak iltihabından kaynaklanan davranış ve uyku problemlerini iyileştirir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ameliyatının, iltihabı, kulak, nedir, orta, tedavisindeki, tüpü, yeri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kronik orta kulak iltihabının kulak zarına etkisi nedir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 27 Eylül 2014 23:29
Akut orta kulak iltihabı nasıl tedavi edilir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 27 Eylül 2014 23:27
Kronik orta kulak iltihabı nedir? Rahatsızlığın sebepleri nelerdir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 27 Eylül 2014 23:26
Akut orta kulak iltihabı nedir? Rahatsızlığın belirtileri nelerdir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 27 Eylül 2014 23:24
Orta kulak iltihabı nedir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 27 Eylül 2014 23:23