IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Ekim 2014, 18:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda görülen alerjik rahatsızlıklar nelerdir?




Alerjiler, farklı yaş gruplarında farklı şekillerde belirtiler verir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda genelde atopik dermatit (egzama) ya da gıda alerjileri gibi, alerjik hastalıklar oluşur. Atopik dermatiti olan çocuklar, okula başlamalarından itibaren, alerji ve astım riski altındadırlar.

Atopik Dermatit

Tipik olarak bu tür alerjinin erken belirtisi tüm çocuklarda %10 ila 20 oranında, özellikle bebeklik döneminde sık görülür. Atopik dermatit; egzama, döküntü oluşumu ile karakterizedir. Döküntü genellikle kırmızı ve kuru, küçük kabarcıklar ve pullanma şeklindedir.

Bebekler ve çok küçük çocuklarda bu döküntü bölgesi; kafa derisi, yüz (özellikle yanaklar), göğüs, gövde, kollar ve bacakları içerebilir. Büyük çocuklarda döküntü daha çok, dirsek önünde ve dizlerin arkasına görülür.

Gıda Alerjileri
çocuklarda görülen alerjiler
Gıda alerjileri, bebek ve küçük çocuklarda genellikte katı gıdalara geçiş sonrasında ortaya çıkar. Gıda alerjileri, genelde kendini deride kurdeşen, şişlik, kaşıntı veya kızarıklık olarak gösterir. Bu belirtiler gıdayı yer yemez ortaya çıkabildiği gibi, birkaç saat sonra da görülebilir.

Küçük çocuklarda gıda alerjileri; mide bulantısı, kusma, karın ağrıları, ishal, solunum güçlüğü (astım belirtileri), burun akıntısı, hapşırma ve baş dönmesi gibi belirtilere de neden olabilir. Bazı durumlarda çocukta, yaşamını tehlikeye sokabilecek anafilaksi denilen ciddi bir alerjik reaksiyon da görülebilir. Alerjinin anne sütünden çocuğa geçebileceği yönündeki inanışlar doğru değildir. Anne sütü, bebek için en sağlıklı ve alternatifsiz besindir. Bu nedenle, anne ve çocuk arasındaki özel bağ kesilmemelidir.

Nazal Alerjiler
alerjiler
Alerjik rinit, atopik dermatiti olan çocukların yaklaşık olarak yüzde 50'sinde görülür. Alerjik rinit, genellikle okul çağında başlayan bir rahatsızlık olsa da daha erken yaşta da görülebilir. Erken dönemlerde evcil havyan tüyü, toz ve küf ten etkilenen çocuklar, ileri yaşlarda daha çok polenlere karşı alerjik reaksiyon gösterirler.

Alerjik rinitin belirtileri; hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde ve burunda kaşıntıyı içerir. Bazı çocuklarda, burundaki kaşıntıyı gidermek için elin ayasıyla burnun yukarıya doğru sürtülmesi, burnun altında yatay bir çizgilenmeye (alerjik selam) neden olur.

Alerjik Astım
alerjik astım
Astım, çocuklarda en sık görülen alerjik hastalıktır. Astım vakalarının büyük çoğunluğu alerji nedeniyle ortaya çıkar. Aslında, alerjik riniti olan 4 çocuktan 1'i astım gelişebilir.

Astım, gençlik öncesi erkeklerde ve gençlik yıllarında kadınlarda daha sık görülmesine rağmen, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.

Astım belirtileri şunlardır:
Öksürük, öksürük varyant astımın tek göstergesi olabilir. Kuru ve hırıltılı öksürük, genellikle geceleri ve egzersiz sonrası daha da kötüleşir. Bu kötüleşme, bazı çocuklarda kusmaya bile neden olabilir. Her öksürüğün astım anlamına gelmediği unutulmadan, çocuktaki belirtiler gözlemlenmelidir.
Bronşlardaki daralma nedeniyle, havanın geçerken zorlanmasıyla ortaya çıkan hırıltılı soluk alıp verme, astım en önemli bulgusudur. Hırıltılı solunum, genellikle, diğer astım belirtileri ile daha da artar.
Nefes darlığı nedeniyle bazı çocuklar, yaşıtlarından daha hızlı nefes almak zorunda kaldıkları için daha çabuk yorulurlar. Ağır astımı olan çocuklar, gece boyunca yaşadıkları nefes darlığı nedeniyle dinlenememe, uykuyu alamama sorunu yaşarlar.
Göğüs sıkışması, çocukta birisinin onu sıktığı ve göğsünü acıttığı hissi şeklinde gelişir.

Çocuğunuzu Alerjiden Nasıl Koruyabilirsiniz?
Alerji büyük oranda genetiktir. Eğer ailede astım, saman nezlesi gibi alerjik hastalıklar varsa çocuğa bilinçli yaklaşılmalı, alerji şüphesi her zaman akılda tutulmalıdır.
Çocuklarda besin alerjileri, genelde ek gıdaya geçildiğinde başlar. bu yüzden, nedensiz bir şekilde ek gıdaya başlanmamalıdır.
Evde bulunan halı, kilim, battaniye ve oyuncak gibi eşyalar toz tutma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, bu tür eşyaları evden, özellikle çocuğun odasından uzak tutmak iyi bir önlemdir. Çocuğa alınacak eşyaların da anti-alerjik olmasına özen gösterilmelidir.
Sağlıklı bir ev ortamı için ideal nem oranı %55 olarak belirtilmiştir. Nem; akar ve küf mantarlarının sayısını arttırdığı için önerilen oranın üzerine çıkılmamalıdır.
Evler, en az haftada bir mutlaka yüksek emiş gücüne sahip, dışarı toz vermeyen bir elektrikli süpürge ile süpürülmelidir.
Çamaşırlar, haftada bir kez 55 derece ve üzerinde yıkanmalıdır. Kıyafetlerde pamuklu ürünler tercih edilmelidir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alerjik, cocuklarda, görülen, nelerdir, rahatsızlıklar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Alerjik hastalıklar nelerdir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 03 Ekim 2014 18:04
Çocuklarda görülen işitme sorunlarının sebepleri nelerdir? Ecrin Çocuk Sağlığı 0 29 Eylül 2014 11:02
Çocuklarda alerjik rinit Amelia Çocuk Sağlığı 0 27 Ağustos 2014 16:10
Üveit’e Yol Açabilen Rahatsızlıklar Nelerdir? Violent Sağlık Köşesi 0 19 Mayıs 2013 13:59
Çocuklarda Görülen Depresyon Lucifer Çocuk Sağlığı 0 05 Aralık 2011 03:30