IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Ekim 2014, 18:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sinüzit ne tür komplikasyonlara yol açabilir?




Sinüzit, doğru tedavi edildiğinde komplikasyon nadir görülür. Ancak enfeksiyon hassas bölgelere yayılırsa ölümcül sonuçlar doğurabilir. Enfeksiyon, özellikle, göz çukuru ve kafaiçine yayıldığında sorunun ciddiyeti artar. Belirtilen komplikasyonlar hem akut hem de kronik sinüzit ataklarından sonra ortaya çıkmaktadır. Bu komplikasyonlar;

1 - Kafaiçi Komplikasyonlar
Frontal, etmoid (ethmoid) ve sfenoid (sphenoid) sinüsler, kafaiçi boşluğundan ince bir kemik tabaka ile ayrılır. Eğer enfeksiyon, bu kemiği geçerse, beyni saran doku ve sıvılarda da yaygınlık göstererek menenjite neden olabilir. Daha ileri tabakalara ilerlerse, beyin içinde apse (ya da iltihap toplanması) oluşturacak ciddi durumlara da sebebiyet verebilir. Bu tür sorunlar yaşamı tehdit edicidir, yoğun ve acil tedavi gerektirir.

2 – Göz Çukuru Komplikasyonları
Frontal, maksiler (maxillary), etmoid (ethmoid) ve sfenoid (sphenoid) sinüsler, göz çukurunun etrafına yerleşmişlerdir. Bundan dolayı bu sinüslerin iltihapları, göz çukuruna yayılarak gözkapağı apselerinden körlüğe kadar giden bir dizi komplikasyona sebep olabilir.

3 - Damar Komplikasyonları
damar sorunları sinüzitKarotis atardamarı (şahdamarı) ve kavernus sinüs; sfenoid sinüs ile komşuluğu olan iki büyük damarsal yapıdır. Bu yapılardan herhangi birinin enfekte olması sonucu anevrizma ya da beyne pıhtı gitmesi gibi yaşamı tehdit edici komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

4 - Astım
Bazı hastalar, aynı anda astım ve kronik sinüzit sorunu yaşayabilirler ve bu hastalardaki sinüzit atakları (sinüzitin alevlenmesi), astım ataklarını tetikleyebilir. Birçok çalışmada, hastalardaki sinüzit tedavisi ile astım ilerleyişinin durduğu gözlenmiştir.

5 - Osteomyelit / Osteomyelitis: Kemikiliği iltihabı
Yakın zamanda yapılan bazı çalışmalar, kronik sinüzit enfeksiyonlarından kemikler de etkilenmişse, enfeksiyon tedavisinin daha da güçleşeceğini göstermektedir. Böyle bir komplikasyon, yukarıda ifade edildiği gibi kafaiçi ve göz içi enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir.

6 - Koku ve Tat Kaybı
Sinüzit, birbiri ile ilişkili olan tat ve koku duyularını eş zamanlı etkileyebilir. Bu duyuların azalması, zararın niteliğine göre geçici ya da kalıcı olabilir. Birçok vakada neden, kokuları nakleden koku sinirinin olduğu bölgedeki hava akışının bozulmasıdır. Bu durumun düzeltilmesi ile bu hava akışı da düzelebilir. Bu özellikle, nazal poliplerden şikâyet eden hastalar için faydalıdır. Fakat bazı vakalarda kronik sinüzit, koku taşıyan sinüslerin olduğu bölgeleri kalıcı zarara uğratmış da olabilir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
açabilir, komplikasyonlara, ne, sinüzit, tür, yol


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sinüzit en çok kimlerde görülür? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 03 Ekim 2014 18:36
Sinüzit nedir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 03 Ekim 2014 18:34
Sinüzit Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 03 Ekim 2014 18:33
Soğuk algınlığı hangi komplikasyonlara neden olabilir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 03 Ekim 2014 18:26
Sinüzit Sır Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 27 Ocak 2011 12:40