IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Ekim 2014, 19:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tiroid kanseri nedir? Hastalığın sebepleri nelerdir?




Tiroid Kanserleri, tiroid bezinin hücrelerinde oluşan kanser türüdür. Tiroid kanseri çok sık görülmez. (Tiroid tümörleri kadınlarda %6.4 erkeklerde %1.6 oranında bulunur).

Birçok tiroid tümörü iyi huyludur; fakat soğuk nodüllerin %5 oranında kanser olma ihtimali vardır. Çok nodüllü guatrlarda bu oran daha yüksektir.

Tiroid kanserinin birçok tipi vardır fakat en sık görülenleri papiller, folliküler türleridir. (Sık görülmeyen diğer türler ise lenfoma, medüller ve anaplastik kanserdir).

Kaç tür tiroid kanseri vardır?
Tirüid kanserleri genel olarak farklılaşma türüne göre üçe ayrılır:

1. Papiller ve Folliküler Kanser

Papiller Kanser: Tiroid kanserlerinin %80ini oluşturan kanser türüdür; genellikle iyi seyreder ve uzun yıllar bir belirti vermez. Bu tür kanser, genel olarak 40’lı yaşlarda ortaya çıkar, eğer başka organlara yayılma varsa daha etkin bir tedavi gerektirir.

Folliküler Kanser: Papiller kanserden sonra en sık görülen tiroid kanseri türüdür, fakat görülme oranı %17 civarındadır. Bu kanser tipi, papillerden farklı olarak boyunda ilerlemeden kan yoluyla akciğer gibi organlara yayılabilir. Folliküler kanser, genelde 50 yaş üzerinde ortaya çıkar, papillere göre daha hızlı yayılır ve hastalığın tekrarlama riski daha fazladır.

2. Medüller Kanser
Medüller kanser, tiroid kanserlerinin %10’unu oluşturur. Medüller kanser, hem yakındaki lenf bezlerine hem de uzaktaki organlara yayılma risk içeren saldırgan bir kanser türüdür. Papiller ve folliküler kanserden farklı olarak medüller kanserin oluştuğu hücreler tiroid hormonu salgılayan hücreler değil, vücudun birçok organındaki ana hücreler arasında dağılmış olan ‘’C’’ hücreleridir. Bu tür bir kanserde tiroid bezinin çıkarılması gerekir. Hastalıkta, yaklaşık %25'lik bir ailesel geçiş vardır. Bu nedenle, bu tür kanserden şüphelenildiğinde kişinin aile geçmişi iyi araştırılmalıdır.

3. Anaplastik Kanser
Anaplastik Kanser, en nadir (%1 oranında) görülen tiroid kanseri tipidir, fakat hızlı bir şekilde seyreder. Bu kanserde tiroid bezinde bulunan kitle ani bir büyüme gösterir. Soluk alımının bu kitle yüzünden zorlaştığı durumlarda, soluk borusunun çıkarılması (trakeotomi ) gerekebilir. Bu kanser türünün tedavisinde genelde kemoterapi ve radyoterapi uygulanır.

Tiroid kanserinin sebepleri nelerdir?
Tiroid kanserinin sebebi henüz bilinememekle birlikte araştırmalar, radyasyona aşırı derecede maruz kalmanın bu kanserin gelişmesinde rol oynadığını ortaya koymuştur. Özellikle baş, boyun bölgesine radyoterapi tedavisi alanlarda ileri dönemlerde tiroid kanseri görülebilir. (Bazı araştırmalar bu oranın %30 olduğunu göstermektedir). Ayrıca, daha önce baş boyun bölgesindeki bir kanseri tedavi etmek amaçlı yapılan radyasyon tedavisi de tiroid kanserine neden olabilir. Daha ciddi bir şekilde radyasyona maruz kalındığında (Çernobil nükleer santral faciası gibi) tiroid kanseri görülme sıklığının arttığı gözlemlenmiştir. Bazı ailesel (genetik) faktörler de tiroid kanserinin gelişmesinde rol oynayabilmektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hastalığın, kanseri, nedir, nelerdir, sebepleri, tiroid


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Guatr nedir? Guatrın sebepleri nelerdir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 11 Ekim 2014 19:31
Grip nedir ve hastalığın sebepleri nelerdir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 03 Ekim 2014 18:28
Dış kulak yolu iltihabı nedir? Rahatsızlığın sebepleri nelerdir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 27 Eylül 2014 12:22
Göz Seyirmesi Nedir? Sebepleri Nelerdir? Violent Sağlık Köşesi 0 07 Kasım 2013 10:55