IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Temmuz 2019, 14:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Burun Kuruluğu




Birçok insan hava kuruluğunu bir sorun olarak görmez. Oysaki kuru hava kronik burun tıkanması, burun kanamaları ve sinüzit gibi birçok felaketin başlamasındaki ilk adımdır. Bunu anlayabilmek için burnun nasıl işlediğini ve ne yapmaya çalıştığını anlamalısınız.

Burun ciğerlerinize hava taşımaktan çok daha fazlasını yapar. Havayı ciğerlerinize taşırken birçok başka görevi de yerine getirmek zorundadır. Burun ciğerlerinize nemli hava taşımanın anahtarıdır. Ciğerler kan akışına oksijen katıp kandaki karbondioksitin tekrar havaya karışarak vücudu terk etmesine izin veren çok nazik çeperlerle çevrilidir. Akciğer çeperlerinin bu görevi yerine getirebilmesi için nemli olması gerekir. Kuru çeperler bu gazları çözemezler. Ciğerlerdeki kuru hava ciğer çeperlerini kurutur, bu yüzden vücut ciğerlere giden havayı nemlendirmelidir. Bu işi büyük ölçüde burun yapar. Burunda kıvrımlar denilen cepler vardır. Bunlar burnun hava yollarıyla bağlı 5 6 santimetre uzunluğunda dehlizlerdir. Bunların çeperlerinde sürekli olarak mukus ve su salgılayan nemli ve çok elastik dokular vardır. İçeri giren yeni hava bu pasajlarda nemlenir.

Hava nemliyse burun o kadar ağır çalışmak zorunda değildir. Ayrıca bu kıvrımlar nemli ve yapışkan olduğu için toz, kir, polen, bakteri ve virüsler havadan filtre edilerek çeperlere yapışır ve salgılanmış olan mukusla yakalanır. Burun tüy denilen küçük kıllarla kaplıdır ve bu kıllar sürekli olarak mukusu burnun arkasına iterler. Burnun arkasına akan mukus yutulur ve midede sindirilir. Nem oranı % 50 ise tüyler çok iyi çalışır. Nem % 50’den aşağıysa tüyler yavaşlar ve mukus birikerek kalınlaşır.

Bütün bunlar teoride harika işler. Ne var ki kuru iklimde veya kuru havalarda sorunlar çıkar. Eğer ısıtıcı veya klima havayı ısıtıyorsa nem daha da azalabilir. Burun bu durumda kurur ve mukus kalınlaşarak enfeksiyona uygun hale gelir. Burunun mukus tabakası çatlama ve yırtılma noktasına kadar kuruyabilir. Burnun mukus tabakası dış derimize benzemez, çok ince ve kırılgandır. Mukusun kuruduğu için çatlayan yerinde bir kan damarı varsa kanama oluşur. Bu burun kanamasına epistaksis denir ve kış ve yaz aylarında daha fazla meydana gelir.

Burun mukus birikmesinden ve mukus çeperinin aşırı derecede kurumasından kendini korumaya çalışır. Bunu kıvrımların şişmesini ve burun deliklerini geçici olarak kapama yoluyla yapar. Bu şekilde çeperler tekrar temizlenir ve nemlendirilir. Bu süreç küçük ölçekte her gün yaşanır. Nem oranı % 50’nin üstündeyse kıvrımlar fazla şişmediği için birçok insan burnun tıkalı olduğunu anlamaz. Burun deliği tıkanmaları için burun eğriliği, burun polipleri ve ince burun deliği gibi diğer sorunları olan insanlar kıvrımların bu normal hareketinde burun deliklerinin tıkandığını fark ederler. Eğer odadaki nem oranı % 50’inin altına düşerse, kıvrımlar ciddi biçimde şişebilir ve ciddi burun tıkanmasına neden olabilir. Bunun için evde nemlendirici kullanmak veya ısıtıcı kullanılacaksa nemlendiricili ısıtıcılar kullanmakta fayda vardır.

Özetlersek, burun kuruluğundan kaynaklanan üç problem vardır:
Sinüzit
Burun kanaması
Kronik burun tıkanıklığı
Bunların meydana gelmesini engellemek için şunları yapabilirsiniz:

Uyurken hava nemlendirici veya buhar makinesi kullanmak.
Gün içinde her bir veya iki saatte bir burun spreyi kullanalım. Eczaneciye derdinizi anlatarak reçetesiz olarak kolayca satın alabileceğiniz spreyler var.
Burnun iç çeperlerini yağlamak burundaki nemin buharlaşmasını ve böylece kuruma ve çatlamayı engeller. Cortisporin, Neosporin, Polisporin veya Bacitracin gibi bir yağ kullanabilirsiniz. Bunların çoğu eczaneden reçetesiz olarak alınabilir. Bir kulak temizleyiciyle burnun içine yaklaşık 2 santimetrelik girişe uygulayın. Yağı yatmadan önce ve sabah kalktığınızda uygulayın.
Küçük bir şırınga kullanarak 50 ila 100 cc arası salin solüsyonuyla burnu sulayın. Bu uyulama burundan kurumuş salgıları, filtre edilmiş tuzu ve parçacıkları alır ve sinüzit enfeksiyon riskini azaltır. Alerji mevsimlerinde burundan alerjenleri alarak alerjilerin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Ayrıca burundaki nemi ve normal mukus akışını kurur. İlk uyguladığınızda çok kolay gelmeyebilir, ama kullanan insanlara göre bir süre sonra iyice öğreniyorsunuz. Bunu günde iki kez yapmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca tozlu, kirli bir işin hemen ardından da yapmalısınız.
Alıntı

__________________
Ruhum hep hayLaz kaLacak,
Üzgünüm hayat ßen " ßüyümeyeceğim.. "
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
burun, kulak burun bogaz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Estetik burun ameliyatı sonrası burun düşermi? PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 29 Şubat 2016 16:08
Cilt Kuruluğu PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 24 Ekim 2014 20:04
Burun Kanaması, Burun Kanamasının Nedenleri?, Burun Kanamasında Ne Yapmalı? Violent Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 19 Nisan 2014 17:22
Göz Kuruluğu Kör Ediyor! Adrasteia Sağlık Köşesi 0 18 Ocak 2012 23:48
Burun Tikanikligi Burun Estetigi KarakıZ Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 29 Ağustos 2011 03:08