IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Şubat 2006, 20:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İşte Sultan Fatih'in fetih sancakları




İşte Müze olduktan sonra Ayasofya'nın deposuna kaldırılan ve çürümeye terkedildiği iddia edilen, Hz. Peygamber'in türbesinden getirilen kumaşla dokunmuş iki sancak ve hikayesi.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul'un fethi sırasında kullanılan iki sancağı, camiye çevrilen Ayasofya'nın minberine astırmıştı. Müze olduktan sonra bir süre minberde asılı tutulan ve daha sonra Ayasofya'nın deposuna kaldırılan 'Ravza-i Mutahhara' (Hz. Peygamber'in türbesinden getirilen kumaş) iki sancağın akibeti yıllardır bilinmiyordu. Ayasofya'daki minberin sağ ve solundaki iki adet fetih alâmeti sancakların akıbeti, uzun yıllardır tarihçiler tarafından da tartışılıyordu. Tarihçilerden büyük bir bölümü, 1935 yılında camiden müzeye çevirme işleminden bir süre sonra kaldırılan sancakların kayıp ya da çürümeye terkedilmiş olabileceği üzerinde duruyordu.

KUMAŞI PEYGAMBER TÜRBESİNDEN Yeni Şafak, fetih alameti sancakları, halen korumada bulunduğu Ayasofya'nın deposunda buldu ve fotoğrafladı. Manevi değeri açısından paha biçilemeyen, Ravza-i Mutahhara'dan (Hz. Peygamber'in türbesinden getirilen kumaş) yapılma, fetih sancaklarının bir çok değerimiz gibi çürümeye terk edilmemiş olması, tariçihlerce büyük bir şans olarak değerlendiriliyor. Fetih sancaklarıyla birlikte, Ayasofya Müzesi deposunda, yine müzeye dönüşüm sırasında kaldırılan minber örtüsü de özenle korunuyor. Bakanlık Müzedeki tarihi ve manevi değeri olan eserlerin sergilenmesi için çalışma yapıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

(MİNBER ÖRTÜSÜ: 13852 Envanter nolu, 46 nolu depoda saklanan 100 cm eninde ve 180 cm boyundaki minber örtüsü, yeşil yün kumaş üzerine dival (Maraş işi tekniğiyle) üstte sülüs Besmele ile allta Kelime-i Tevhid yazılı)

AYASOFYA'YA FATİH ASTIRDI

Prof. Dr. Semavi Eyice: Osmanlı "fetih" geleneğinde fethedilen yerlerde bulunan en büyük kilise camiye çevrilirken fethin sembolü olarak caminin minberine iki sancak asılır ve minberin sağ giriş tarafına bir kılıç koyulurdu. İşte Fatih Sultan Mehmet de İstanbul"un fethinden sonra Ayasofya minberinin üst tarafına sağlı-sollu iki sancak astırıp bir de minber girişine fetih kılıcı koydurttu.
YAKINDA SERGİLENECEK Jale Dedeoğlu / Ayasofya Müzesi Müdürü: Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u Fethi ile camiye çevirdiği Ayasofya'da minberin her iki tarafına koydurduğu fetih alâmeti olan iki adet sancağın tahrip olduğu ya da çürüdüğü iddiaları doğru değildir. İki adet sancak ve bir adet minber örtüsü tarihi özellikleri nedeniyle koruma altında tutuluyor. Önümüzdeki günlerde diğer bazı değerli tarihi eşyalarla birlikte, sancakları da sergileyeceğiz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
fatihin, fetih, iste, sancaklari, sultan, İşte


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İşte Fetih 1453 filminin gişe rakamları PassioN Kültür ve Sanat 0 20 Şubat 2012 19:52
Fatih Sultan Mehmed YapraK Tarih 0 25 Mart 2009 02:59