IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Ekim 2008, 11:53   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nobel, 'yeni ayrılıkların' yazarına




Nobel Edebiyat Ödülü, ilk romanını tam 23 yaşında yazan Fransız kalem Jean-Marie Gustav Le Clezio'nun oldu. Bereketli kalem, bu ödüle gelinceye kadar ardında 40 dolayında kitap bırakmıştı.

2008 Nobel Edebiyat Ödülü, Dün İsveç Akademisi jüri üyesi, sözcüsü ve edebiyat eleştirmeni Horace Eghdal'ın yaptığı açıklamayla, Fransız yazar Jean - Marie Gustav Le Clezio'ya verildi.

40 dolayında kitaba imza bırakan Clezio, ödülden ötürü "heyecanlandığını ve onur duyduğunu" söyledi ve Fransız kültürünün çökmekte olduğuna yönelik son eleştirilere de bir yanıt verdi: "Fransız kültürü çok zengin ve değişik. Çökmesi için bir risk yok." Öte yandan, İnternet ansiklopedisi Wikipedia, Le Clezio'ya verilen ödül nedeniyle geçici ama tarihi ve komik bir maddi hata yaptı.

Ansiklopedinin İspanyolca versiyonuna dün iki dakika süreyle girilen ve tüm dünyada izlenen bir bilgide, Le Clezio'nun Nobel ödülünü aldığını öğrendikten hemen sonra "kalp krizi geçirerip Paris Charles de Gaulle Hastanesi'ne kaldırılarak, öğleden sonra 13.05'te hayata veda ettiği" yazıldı. Ancak bu bilginin doğru olmadığı teyit edilerek internetten kaldırıldı.

Bunun ertesinde ise, ilgili bilgiyi siteye ekleyen yazarın, tekrar bir bilgi girişi yaparak "Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Le Clezio'nun ailesine taziye mesajını yolladığı" bilgisini girdiği görüldü.

2008 Nobel Edebiyat ödülü, yazara "mevcut medeniyet altında ve ötesinde insanlığın kâşifi, duygusal coşkunun, şiirsel maceranın ve yeni ayrılıkların yazarı" olmasından ötürü sunuldu.

1940 doğumlu Fransız yazar Jean- Marie Gustave Le Clezio, son romanı Açlığın Şarkısı'nı, (Ritounelle de la Faim) 2 Ekim'de piyasaya çıkarmıştı.
Nobel ödülü diploması ve madalyası eşliğinde 10 milyon kronluk maddi ödüle (Yaklaşık 1 milyon 300 bin ABD doları) layık görülen Le Clezio, doğum yeni Nice'de geçen çocukluğunun ardından iki yıl Nijerya'da bulundu, Bangkok, Boston ve Mexico City gibi, şehirlerde dersler verdi.
Ourania adını taşıyan romanı Turkuvaz Kitap etiketiyle geçen yıl basılan, Çöl romanıyla 1980 yılında üna kavuşan, Le Clezio'nun bu romanı, "Kuzey Afrika çölündeki kayıp bir kültürün büyüleyici görüntülerini yansıttığı" için Akademi tarafından övülüyordu.

İLK ROMANINI 23'ÜNDE YAZDI

Yedi yaşından beri yazdığını söyleyen ve bugün 68 yaşında olan Le Clezio, ilk romanı Le Proces-Verbal'i (Tutanak) 23 yaşında kaleme aldı.
Doğa tutkunu yazar, Goncourt Ödülü'ne aday gösterilen bu romanıyla Renaudot Ödülü'nü aldı. 18. Yüzyılda Maurice Adası'ndan göçmen olarak Fransa'ya gelen Fransız bir anne ve İngiliz bir babanın çocuğu olan Le Clezio 1994 yılında 'Fransa'nın yaşayan en büyük yazarı' seçilmişti. Klasik, rafine ve sade ancak renkli bir dil kullanan Clezio, eserlerinde, materyalist Batı'yı eleştirdiği vurgulamasıyla da tanınıyor.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ayrılıkların, nobel, yazarına, yeni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aşkların en güzelini ayrılıkların da en çilelisini yaşadım Seth Haber Arşivi 0 09 Kasım 2014 11:23
Ayrılıkların Şairi - Ahmet Selçuk İlkan Elysian Şairler ve Şiirleri 0 05 Mayıs 2014 17:25
Alfred Bernhard Nobel Kimdir? (Alfred Nobel) Biyoğrafisi Sevda Düşünürler 0 01 Ekim 2011 03:26