IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Mayıs 2010, 14:28   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Necip Fazıl'ı dostları anlattı




Cumhuriyet döneminin en önemli edebiyat ve sanat adamlarından Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 27. yılında anılıyor. Necip Fazıl'ın yakın dostları yazar ve fikir adamı Kısakürek'i anlattı.


Cumhuriyet döneminin en önemli edebiyat ve sanat adamlarından Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 27. yılında anılıyor.
Necip Fazıl'ın yakın dostlarından, yazar ve fikir adamı Mehmed Niyazi, Necip Fazıl'ı her şeyin ötesinde medeniyet kavgası veren bir adam olarak görmek gerektiğini söyledi.
Ötüken Yayınlarını 46 yıl önce kuran ve ilk eser olarak Necip Fazıl'ın ''Reis Bey'' isimli eserini yayınlayan Mehmed Niyazi, Necip Fazıl'ın medeniyet konularını mesele edindiği dönemde, Batı medeniyetinden şüphe edenlerin cinnet halinde deli kabul edildiğini belirtti.
Mehmed Niyazi, şunları söyledi:
''Çünkü o dönemin aydınlarına göre bütün güzellikler Batı medeniyetine aitti. Halbuki Necip Fazıl, Batı medeniyetinin dışında da iç tutarlığı bulunan bir insan tipinin, yüreği ve idraki olan bir şahsı ortaya çıkaran bir İslam medeniyetinin bulunduğunu da ortaya koymak için gayret ediyordu. Bugün Almanya'da, 44 bin akademisyen Müslüman olduğuna göre, (ki bunlar anadan babadan Hristiyandır) bütün dünyada İslam'a bir koşuş olduğuna göre, Necip Fazıl'ın haklı olduğu anlaşılmaktadır. Necip Fazıl'ı her şeyin ötesinde medeniyet kavgası veren bir adam olarak görmeliyiz.''
Mehmed Niyazi, Necip Fazıl'ın İslam medeniyetini sadece kendi medeniyeti olduğu için değil, insanlığın bir ihtiyacı olduğu için savunduğunu kaydetti.
Necip Fazıl'ın şiirini, tefekkürünü, tiyatrosunu, bütün sanatını dava edindiği bu konuya endekslediğini ifade eden Niyazi, şöyle konuştu:
''Bu uğurda bütün düşmanlıklara göğüs germiş, töhmetlere katlanmış, Nurettin Topçu'nun tabiriyle entelektüel platformda hak bildiği yolda yalnız yürüyecek kadar cesaret de göstermiştir. Necip Fazıl, Peyami Safa gibi aydınlar zaman geçtikçe büyüyecektir. Çünkü insanlık Necip Fazıl'ın tabiriyle cebinde kaybettiği hakikat güneşini Necip Fazıl'ın davasında bulacaktır. Dolayısıyla Necip Fazıl'ın eserlerine, dünden daha çok bugün, bugünden daha çok yarın ihtiyaç duyulacaktır.''
-MUSTAFA MİYASOĞLU-
Yazar ve Şair Mustafa Miyasoğlu, Necip Fazıl'ın tarih tezlerinin, dini tasavvufi görüşlerinin ve mistik metafizik şiiri ile tiyatrosunun, bugün Türkiye'nin kalbur üstü aydınları tarafından, Cumhuriyet döneminin en önemli kültür ve sanat hamlesi olarak görüldüğünü söyledi.
Miyasoğlu, şöyle konuştu:
''Sağcısıyla, solcusuyla Türk aydınları onun tarih tezlerini, tasavvufi görüşlerini, şiir ve tiyatrosunu ilgiyle okuyor, tartışıyor. İnşallah bir gün Türk üniversiteleri, bu tezleri ihtiva eden eserleri inceler ve akademik çalışmalara konu edinir. Necip Fazıl'ın fikri ve felsefi eleştirileri, aydınlanma düşüncesinin emperyal baskısını, insanlığın üzerinden kaldırmaya matuftur.''
Necip Fazıl'ın belki de çağını aşan en önemli mesajı vahyin aydınlığında yeni bir dünya görüşüne ulaşma çabası olduğuna işaret eden Miyasoğlu, ''Türkiye onun Büyük Doğu tezi etrafında yeniden dünya çapında bir güç olmaktadır. Türkiye'yi geliştirmektedir. Onun yetiştirdiği kadrolar bugün iktidardadır'' diye konuştu.
Necip Fazıl'ın kurduğu Büyük Doğu Yayınlarının editörlüğünü yapan Suat Ak da şu ana kadar Necip Fazıl'ın 116 eserini yayınladıklarını hatırlatarak, şu bilgiyi verdi:
''Bunun içerisinde en fazla satan şiir kitabı Çile'dir. Şu ana kadar 70 baskıya ulaştı. Çile'nin satışı 500 bini geçmiştir. Bazı eserlerini üstadın vefatından sonra kitaplaştırdık. Sağlığında bastığı bazı eserleri hala çok satılıyor. Üstadın her satırı kitap haline geldi. Büyük Doğu Yayınları, üstadın bütün yazdıklarını 1983 sonraki çalışmalarıyla kitaplaştırdı ve kitaplaştırmaya devam ediyor. Büyük Doğu, tarihi vazifesini yerine getirmeye devam ediyor. Sadece üstadın kitaplarını yayınlıyoruz. Üstadın oğlu Mehmet Kısakürek hayatını üstadın eserlerine vakfetti.''

haber7

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anlatti, anlattı, dostlari, dostları, fazili, fazılı, necip


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Erdoğan Necip Fazıl ile ilgili anısını anlattı Seth Haber Arşivi 0 03 Kasım 2014 13:20
Senarist ve Oyuncu Meral Okay'ı Sanatçı Dostları Anlattı Cemalizim Kültür ve Sanat 0 10 Nisan 2012 22:51
Necip Fazıl Kısakürek - Hayatı ve Eserleri..( Necip Fazıl Biyografisi) Sevda Edebi Şahsiyetler 1 31 Temmuz 2011 08:01
Necip Fazıl Kısakürek mihrac Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 11 Nisan 2008 01:49