IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Mart 2012, 23:20   #1
Çevrimdışı
aSi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Genç Türk sinemacılar Hollywood’da




ABD’deki yetenekli bir avuç genç Türk sinemacı, zoru başarıp, ilk kez Türk filmlerini Amerikan sinemasının kalbi Hollywood’la buluşturdu



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Türk Filmleri Festivali’nde ünlü Türk yönetmenler Amerikalı sinemaseverlerle bir araya geliyor, genç Türk yetenekler ise Amerikan sinema dünyasıyla tanışma fırsatı ediniyor.


"Los Angeles Türk Filmleri Festivali", Kültür ve Turizm Bakanlığının ana sponsorluğunda, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’de Amerikan sinemasının kalbi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’un bulunduğu Los Angeles kentinde başladı.


4 gün serecek festivalde, Derviş Zaim’in yanı sıra Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Semih Kaplanoğlu’nun "Bal", [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’nun "[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]" filmleri ile Mahmut Fazıl Coşkun’un "Uzak İhtimal" ve Seren Yüce’nin "Çoğunluk" filmleri de Los Angeles’taki sinema çevreleri ve sinemaseverlerin gösterimine sunulacak.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gösterimlerinin ardından Zaim, Kaplanoğlu ve Ustaoğlu ile "Uzak İhtimal"in başrol oyuncusu Nadir Sarıbacak ve bestekar Rahman Altın, Amerikalı sinemavelerlerle bir araya gelip, sorularını yanıtlayacak.

Genç yeteneklerin kısa filmleri yarışacak

Daha çok [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’deki yetenekli kısa film yönetmenlerinin ABD’ye açılmasını ve Hollywood çevreleriyle tanışmasını amaçlayan festivalde, bu kapsamda 10 kısa film final için yarışacak.


Jüri üyeleri ise şu önemli isimlerden oluşuyor:


"Derviş Zaim, Alin Taşçıyan, "dünyanın en iyi sinema okulu" olarak bilinen Güney [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Üniversitesi Animasyon ve Dijital Sanatlar Bölüm Başkanı Kathy Smith, Califonia Üniversitesi Televizyon, Dijital [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Bölüm Başkanı Barbara Boyle ve Los Angeles [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Müzesi Film Küratörü Elvis Mitchell."

Paneller ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kısa film gösterimi gibi etkinliklerin de olduğu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], 4 Mart’ta [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] töreniyle sona erecek.

Festival, bir grup gencin başarısının ürünü

Aslında, ilk kez yapılmasına rağmen, iyi bir içeriğe ve güzel bir organizasyona sahip festivali ortaya çıkaran, bir avuç yetenekli, kabına sığmayan genç Türk sinemacı.
Festival Başkanlığını yapan genç yeteneklerden Cenk Ertürk, festivalin ortaya çıkış süreciyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Türkiye’de iktisat okurken seçmeli olarak Derviş Zaim’in sinema dersini almaya başlayan ve ilk filminin çeşitli festivallerde ödüller kazanmasının ardından ilgisi bu alana kayan Ertürk, önceden ekonomi alanında [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yapmak için gelmeyi düşündüğü ABD’ye, sinema master’ı için gelen genç bir [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...].
ABD’de sinema üzerine yüksek lisans eğitimi yaparken, diğer ülkelerdeki tüm büyük şehirlerde Türk film festivalleri olurken "neden Los Angeles’ta yapılmadığı" sorusunu sormaya başlayan Ertürk, okulunu bitirip sektörde çalışmaya başladıktan sonra da "Kimse yapmıyorsa, neden ben yapmıyorum?" diye yola çıkmış.
Ardından düşüncesini arkadaşlarıyla paylaştığını belirten Ertürk, "En başta biz çok küçük bir [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hayal ediyorduk ve jürimizi çok daha mütevazi bir festivalin parçası olarak ayarlamıştık. Onlar, bizim kısa filmlerimizi inceleyip karar verecek, biz de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sitemizden sonucu açıklayacaktık ama sonra [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosluğu’yla temasa geçtik ve onların bizi desteklemesiyle birden konu büyüdü ve böyle kapsamlı bir program ortaya çıktı" dedi.
"Kısa filmcilerin çırak gibi algılanmaması için"
Festivalde, her ne kadar uzun metrajlı film gösterimleri olsa da [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bölümü sadece kısa metrajlı filmleri kapsıyor.
Ertürk’ün, bunun nedenine dair getirdiği açıklama ise hayli ilginç:
"Burada yüksek lisans yaparken, filmlerimi yurt içi ve yurt dışındaki tüm festivallere gönderdim. Yurt dışında yapılan neredeyse Türk film
festivallerinde yarıştım, finalist oldum, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’da ödül aldım ama o zaman bir umutsuzluk duymaya başlamıştım. Çünkü, filmin oralardaydı ama kimse beni çağırmıyordu, ABD’de yaşamama rağmen Boston’daki festivale davet edilmedim. Hiçbiri kısa filmcileri davet etmiyorlardı.

O nedenle bu festivalin hem kısa metrajlı film ağırlıklı olmasını hem de bizzat finalistleri davet edip, ağırlayabileceğimiz bir organizasyon olmasını istedik."
Ayrıca, Türkiye’de kısa metrajlı filmlerin "sinemanın mutfağı" gibi görüldüğünü ifade eden Ertürk, "Ama aslında kısa filmler sinemanın mutfağı değil, yönetmen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’ın da belirttiği gibi tamamen farklı bir anlatım tarzı. Kısa filmcilerin bir çırak gibi değil de kendi başına bir tür olarak algılanmalarını istiyorum. Ben de kısa filmciyim ve bu festivalin kısa metrajlı film ağırlıklı olmasından açıkçası gurur duyuyorum" dedi.
Ertürk, "[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’da düzenlenen ve dünyanın en büyük iki kısa film festivalleri olarak bilinenlerden Japonya’daki ile işbirliği yaptıklarını ve onların özel Japon filmlerinin de festivalde gösterileceğini" kaydetti.
İleride hedef: Türk filmlerini [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] jürilerinin değerlendirmesini sağlamak

Ancak, festivalin Los Angeles’ta iyice oturması ve gelenekselleşmesiyle, 3-5 yıl içinde uzun metrajlı filmlerin de yarışmasını amaçladıklarını anlatan Ertürk, şunları kaydetti:

"Los Angeles’ta olmamız nedeniyle değerli jürilere daha çabuk ulaşabiliyoruz. İlerde, burada çok değerli jürilere ulaşıp, dünyanın gözünü
diktiği Oscarları değerlendiren akademi üyelerine filmlerimizi değerlendirtebiliriz. Yani, Türkiye’den değerli isimler ve akademi isimleri bir araya gelebilir.

Kısa vadede bile aslında bu festival Türk sinemasına katkı sağlayabilir. Mesela, California ve Güney California üniversiteleri gibi dünyanın en büyük iki sinema okulunun yer aldığı üniversitelerin bölüm başkanları jüri üyemiz. Bu üyeler belki önceden çok ünlü Türk filmlerini biliyorlardı, şimdi kısa filmlerimizi de gördüler. Bu vakitten sonra, bu okullara başvurabilecek Türk sinemacılara bakışın biraz daha farklılaşacağını düşünüyorum. Dolayısıyla 3-4 yıl sonra bu festivallerin müthiş yararlarını görebileceğiz. Şu an yaptığımız her doğru hamle, ilerideki müthiş çalışmaların, ortaklıkların tohumları olabilir.
Los Angeles’ta halk sinema ile iç içe. İnanın sokaktaki 3 insandan birinin sinemayla bağlantısı var. Tüm dünyanın izlediği filmler buradan çıkıyor. Bizim de çok güzel düşünürlerimiz var sinema yapan, onların teknik anlamda çok güçlü Hollywood’la yan yana olması, bugüne kadar Türkiye’de eksik kalan bir noktayı doldurabilir. Ben gelecekten çok ümitliyim."
"[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’un sanatçıları nasıl olur acaba?" deyip kabul etti
Ertürk, "aslında kısa film izlemekten çok sıkılmış" olan Sovereign Picture ve Valhalla Motion Picture gibi kurumların başkanlığını yapmış ve dünyaca ünlü birçok filme imza atmış Boyle’nin festivallerinin jüri üyesi olmasını nasıl kabul ettiğini ise şöyle anlattı:
"Boyle dedi ki: Bir hafta önce İstanbul’dan dönmüştüm ve çok etkilenmiştim. İstanbul gibi bir şehrin sanatçıları nasıl olur, bunların sanatını yakından gözlemeliyim diye düşünürken siz kapımı çaldınız. Yoksa hayatta bir kısa film jüriliğini kabul etmezdim."
Ama hala Türk filmlerini Amerikalılara duyurma çalışmalarına devam ettiklerini, kısıtlı bütçe nedeniyle festivalin halkla ilişkilerinin biraz
sınırlı kaldığını dile getiren Ertürk, ancak gelecek yıllarda bu bilinçlenmenin artacağından emin olduklarını söyledi.

36 gönüllüyle ortaya çıkan başarı
Festival Genel Koordinatörü Mehmet [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] de organizasyonda temel kadronun 6 kişiden oluştuğunu ama Los Angeles’ta sinema alanında okuyan 30 kişilik bir gönüllü ekibe sahip olduklarını söyledi.
Güngören, "En büyük avantajımız genciz. Buraya gelen herkes önce bir umutsuzluğa kapılıyor. Los Angeles bir nevi insanın üzerine çöken bir şehir ama bu festivalle burada okuyan genç arkadaşların hevesi ve heyecanı arttı, şimdiden gelecek yılki festivali konuşmaya başladılar. Festival, bir nevi buradaki Türk öğrencilerin daha da aktifleşmesini, sosyal hayatta yer almalarını da sağlıyor" dedi.
Öte yandan, festivalde yarışacak kısa filmler ve yönetmenleri de şöyle: "Otobüs-Olgu Kubilay Baran, Başlangıç-Yiğit Evgar, Süt-Ayşegül
Şahinbozkır, Korkuluk-Adem Demirci, Direk Aşk-Ertuğ Tüfekçioğlu, Toros Canavarı-Fırat Yavuz, Kayıt Dışı-Tufan Şimşekcan, Dört Duvar [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]-Nadim Güç, Ali Ata Bak-Orhan İnce ve Jurnal-senaristi Erkam Bülbül."

Milliyet.

__________________
Doğruları biliyorsan, yalanları dinlemek eğlencelidir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
genc, hollywood’da, sinemacılar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türk Leventler, Genç Bahriyeliler ve Donanma gemilerimiz Noyan Tarih 2 08 Ağustos 2011 15:07