IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Ağustos 2013, 19:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Aslantepe'de Yeni Bir Bina Kalıntısı Bulundu




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Dünyanın en eski kerp-iç sarayının bulunduğu Malatya'daki Aslantepe Ören Yeri'nde bu yılki kazı çalışmaları başladı.

Dünyanın ilk sarayının bulunduğu höyükte yapılan kazı çalışmalarında yeni bir bulundu.

İtalyan'ın La Sapienza Üniversitesi'nden öğretim üyesi ve Aslantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane, bu sene kazı çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalarda yeni bir yapıyı ortaya çıktığını anlatan Frangipane, "Biz o binaya eski tunç bir diyoruz. O bina MÖ 3000-3200 yılına ait. Biliyorsunuz bu açık hava müzesinin yerinde saray olduğu biliniyor. ve sarayda büyük bir yangın oldu. Saraydan önce ise burada sadece çoban evleri olduğunu düşünüyoruz. Ama geçen yıl bir sürpriz oldu. Bu tepenin tam üstünde büyük bir bina bulduk. Çoban dönemi dediğimiz dönemle o büyük bina aynı dönemde yapılmış. Demek ki Aslantepe'deki merkez saraydan sonra devam ediyor. İnşallah Aslantepe'deki bu merkezi komple açacağız." dedi.

Bu yılki kazı çalışmalarında Aslantepe Höyüğü'nde daha fazla tarihi eser bulmayı ümit ettiklerini söyleyen Frangipane, şöyle devam etti: "Bulduğumuz bina eski tunç 1/B dönemine ait büyük bir duvar var ve o duvar altında devam ediyor. Bu duvarı şimdi kaldırıyoruz ve bu binanın tabanının da her şey var. Küpler, bakırdan yapılmış eşyalar. Bu eşyalar şimdi müzede. İnşallah bu sene daha fazla eser bulacağız. Bulduğumuz çoban kültürü büyük bir kültür değil ama şu anda çok büyük bir bina bulduk. Aynı döneme ait. Yeni bir bina. Çoban kültüründe devlet kavramı yok. Devlet bitiyor. Burada şef diyebileceğimiz büyük bir adam vardı. Demek ki, saraydan sonra burada bir şef vardı. Burada devlet yok, burada bulduğumuz yerdeki kültürde devlet sistemi bitiyor, bürokrasi yok, mühür baskıları yok buna klan kültürü de diyebiliriz ."

Alişar, Alacahöyük kültürüyle Aslantepe'de var olan kültürün bağlantılı olduğunu belirten Frangipane, Aslantepe'de iki büyük dönemin olduğunu söyleyerek "Eskiden burada Mezopotamya ile bağlantı vardı. Mezopotamya'daki aynı sistem, aynı politika burada da devam ediyordu. Sonra burada bir şey oldu, bunun ne olduğunu bilemiyoruz. Belki savaş, belki daha büyük bir şey. Daha sonra bu sistemin bitmesiyle Anadolu bağlantısı başlıyor. Burayla Orta Anadolu'nun çok bağlantısı olduğu ortaya çıktı. Mesela, Alişar, Alacahöyük kültürüyle buradaki var olan kültürün bağlantısı vardı. Burada büyük bir şey değişti. Mezopotamya'daki devlet sistemi devam ettiği halde buradaki devlet sistemi bitti. Hittiler döneminde ise buradaki devlet sistemi tekrar başlıyor." şeklinde konuştu.

Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay da Aslantepe Açık Hava Müzesi'nin turizm açısından çok önemli bir değer olduğunu söyledi. Müzeyi geçen yıl 11 bin 200 turistin ziyaret ettiğini aktaran Özbay, özellikle Nemrut turundan sonra Aslantepe Höyüğü'nün turistler için vazgeçilmez ziyaret mekanı olduğunu kaydetti.


Sondakika.com

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aslantepede, bina, bir, bulundu, kalıntısı, yeni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bir Kitabe Kalıntısı Afrodit Felsefe 0 12 Aralık 2010 01:36