IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Ocak 2020, 02:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Geleneksel Kore Sanatı Minhwa Nedir?




Geleneksel Kore Sanatı Minhwa Nedir?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sıradan insanların eseri olan Minhwa, 19. yüzyılda gelişen, isimleri bilinmeyen zanaatkarlar tarafından evleri dekore etmek, düğünler ve doğum günleri gibi neşeli aile etkinliklerini kutlamak için yapılmıştır. Minhwa sanatkarları, aristokratların geleneksel mahkeme resimlerinin aksine, cesur renkleri ve çocuksu bir tarzı benimseyerek, herhangi bir formalite ve disiplin olmadan nesnelerin ve sahnenin eşsiz temsillerini tasvir eder. Zengin bir geleneğe ve yaygın bir popülariteye sahip olmasına rağmen ikincil bir sanat biçimi olarak görülür.

Geleneksel halk sanatı Minhwa, Kore’nin kültürel mirasının paha biçilemez bir parçasıdır. Mizah ve hiciv ile sıradan insanların düşüncelerini, isteklerini ve duygularını temsil ederek gözlemcide derin empati uyandırma eğilimindedir. Dekoratif ve sembolik özellikleri ile günlük yaşamda yaygın olarak kullanılır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Özünde, sıradan insanlar için yaratılmış bir sanat türüdür. Halkın uzun süredir sağlıklı ve müreffeh bir hayat yaşama ve yaşam ortamlarını güzelleştirme arzusunun doğal bir sonucudur. Çeşitli konuları ve ifade yöntemlerini içeren minhwa, Korelilerin günlük yaşamlarının sembollerine ve olaylarına güçlü bir şekilde bağlı kalarak yaratılmıştır.

Evlerin duvarlarında mutluluk, şans, refah, zenginlik, şöhret ve hatta kötü ruhları engellemek ve onların isteklerini ifade etmenin yolu olarak yapılmıştır. Bambu, kaplumbağa, lotus, çam ağacı, su, şakayık gibi doğayı ifade eden semboller resimlerde kullanılır. Renklerde ve başlıklarda farklılık olsa da, hepsi sade ve naif bir stildedir.

Kore bir zamanlar “kaplanların ülkesi” idi. Kaplan, eski Koreliler tarafından bir hayvandan daha fazlası olarak kabul edilirdi. Kaplan, ayrıca Kore halk resimlerinde (Korece’de “minhwa” olarak adlandırılır) en çok betimlenen konudur. Fakat minhwa’da, korkutucu ve kutsal kaplan saçma bir yaratık olarak tasvir edilir – şok edici, engelsiz ve komik darbelerle boyanır. Minhwa’nın kaplanı betimlediği devrimci tarz, Joseon Dynasty’nin en iyi sanatçılarından Kim Hong Do’nun Pine Under Tree’deki sanatçısı olan Kim Hong Do’nun uyguladığı geleneksel yaklaşımla karşılaştırdığımızda çok net bir şekilde anlaşılıyor. Minhwa’nın sıradan insanların umutlarını ve arzularını bu kadar etkili bir şekilde canlandırdığını gördüğümüz bu ifade özgürlüğü ve şaşırtıcı derecede geleneksel olmayan resim yöntemidir. Minhwa’nın komik tasviri, insanların bu kutsal olana dostça bir tavır ve görünüm vererek kaplan korkusundan kurtulmalarına yardımcı oldu.

Minhwa kabaca çizilmiş olsa da, güçlü çizgiler, canlı renkler; cesur, sıradışı düzenler; zekâ, mizah ve iyimser ruh; sevgi ve abartı hikâyeleri ve formalitenin alay konusu; çiçeklerin, böceklerin ve hayvanların düzenlemelerinde ifade edilen serbest teknik – hepsi sanat felsefesini ve Korelilerin yaşam gücünün kendisini oluşturmak için birleşir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Minhwa, eski mahallelerin kaldırım duvarlarını, araba çıkartmalarını, cep telefonu kılıflarını ve okul malzemelerini süsleyen ve popüler çizgi film karakterleriyle süslenmiş tişörtlerde ruhu içinde bulunan görüntülerde modern çağda yeniden doğuyor. İnsanlar var olduğu sürece, belirli bir dönemin değişen koşullarını, değerlerini ve kültürünü yansıtacak şekilde minhwa da öyle olacaktır.

-Alıntıdır-

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
geleneksel kore sanatı, kore, minhwa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Maji Sanatı -Maji Sanatı Nedir - Maji Sanatı Hakkında Bilgi PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 25 Ekim 2014 22:07
Dünyaca ünlü geleneksel içecekler - Hwachae (Kore) Sevda İçkiler İçecekler 0 05 Ağustos 2014 21:53
Kore'nin Sanatı Sergisi Topkapı'da Ezgi Kültür ve Sanat 0 14 Temmuz 2013 18:54
Geleneksel El Sanatı: Çini İşlemeciliği Liaaa El Sanatları 0 05 Mayıs 2012 10:56
Geleneksel Kore Dansı ve Müziği Süslü Merak Ettikleriniz 0 10 Şubat 2010 23:46