IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Mayıs 2023, 16:55   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Diksiyon Becerisi Nedir?




Diksiyon Becerisi Nedir?

İletişimin Etkili Hali: Diksiyon Becerisi



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



Zamanın hızlı akışına ayak uydurduğumuz yeni bir haftanın ortasından hepinize merhaba sevgili Novarge okurları. Bugün, çağımızın en büyük sosyalleşme ve iletişim aracı olan; konuşma becerilerinden bahsedeceğiz.

Bazen kimsenin bizi anlamadığı, yalnızca kendi düşüncelerimizin ortağı olabildiğimizi düşündüğümüz zamanlar olur. İnsanlara aktarmak istediğimiz düşüncelerimiz ve sözcüklerimizin önündeki engelin ne olduğunu araştırdığımızda karşımıza bir tek cevap çıkıyor. İletişim.

İletişim kurabilme becerileri, çevremizdeki insanlara ve hayata karşı düşüncelerimizi daha kolay aktarabilmemizi sağlar. Etkili ve düzgün konuşma becerileri ile çevrelenmiş bir iletişim; düşünce aktarımını ve fikir alışverişini gerçekleştiren en temel olgudur. Etkili iletişim dediğimizde ise karşımıza ilk olarak “Diksiyon” kavramı çıkıyor. Düzgün bir diksiyon, doğru seçilmiş kelimeler ve uygun ses tonu, iletişiminizin doğru kılınmasına olanak sağlıyor.


Diksiyon Nedir?
Diksiyon en temel anlamıyla, iletişim esnasında dile getirilen tüm kavramların, gerçek anlamını yansıtması olarak açıklanır. Diksiyon kavramı doğru araçlar ile gerçekleştirildiğinde, iletişim kurulan birey üzerinde olumlu bir düşünceye ve davranış türüne olanak sağlar. Güzel ve etkili bir konuşma biçimi olarak değerlendiren diksiyon kavramı; söyleyiş sanatı olarak da anılır. Diksiyonun eksiksiz ve etkili bir iletişim haline bürünebilmesi için barındırması gereken bazı özellikler mevcuttur:

Dil Becerileri
Diksiyon becerilerinin doğru bir şekilde yansıtılabilmesi için dilin ve kelimelerin doğru kullanımı çok önemlidir. Doğru kullanılmayan ve yanlış yerde kullanılmış kelimeler; cümlenizin içerdiği düşünceyi kaybetmesine ve değersizleşmesine sebep olur.


Telaffuz
Diksiyon becerilerinde kelimeleri gelişi güzel, yutarak ve yanlış hece vurguları ile sarf etmek; iletişiminizi güçsüz kılar ve diksiyonunuzu zedeler. Etkili ve güçlü bir diksiyonun en temel koşullarından bir tanesi, kelimelerin doğru telaffuzu ve vurgusudur.


Akıcılık
İletişimi güçlü kılan diksiyon becerisinde en önemli noktalardan bir tanesi de akıcılığın sağlanabilmesidir. Cümlelerde ve kelimeler bütününde akıcılığın bozulması diksiyonun olumlu etkilerini azaltır.


Ses Tonu
Diksiyonun başarılı olabilmesini sağlayan temel bir husus olan ses tonu; cümlenin içerdiği düşünceyi doğru yansıtabilmesi üzerinde en önemli noktalardandır. Yanlış ses tonu ile doğru bir cümleyi sarf etseniz dahi; yanlış anlaşılmalara ve farklı düşüncelere kapı açabilirsiniz.


Söyleyiş Biçimi
Diksiyonun temel niteliklerinden bir tanesi olan söyleyiş biçiminin de beslendiği nokta ses tonunun ölçüsü ve tavırlardır. Karşı tarafa aktarmak istediğiniz cümlenin yanlış beden dili ve ses tonu ile aktarımı, diksiyonun başarılı etkilerini azaltır.


Diksiyon Nasıl Düzeltilir?
Diksiyonun düzeltilme çalışmalarında ve alınan konuşma eğitimlerinde özellikle diksiyon özelliklerinin kazanımı amaçlanır. Diksiyon eğitiminden sonra iletişim dahilinde bir cümlenin etkili bir söyleyiş biçimi üzerinden şekillendirilmesi ve olumlu çağrışımlara olanak sağlaması önemlidir. Alınan diksiyon eğitimi ile birleştirilen iletişim becerileri karşı tarafa olumlu etkilerini başarılı bir biçimde yansıtabilir.

Diksiyon eğitimleri uzaktan da başarılı bir biçimde sağlanabilir. Kişisel gelişimin ve iletişimin önemli bir basamağı olan diksiyon eğitimi; alanında uzman bireyler ve kurumlar tarafından alınmalıdır.

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi’nin sunmuş olduğu diksiyonu güçlendirme programı “Diksiyon, Etkili Konuşma ve Beden Dili Eğitimi”, kapsamlı bir eğitim türündedir. TRT spikeri ve seslendirmeni Yavuz Özdemir tarafından verilen diksiyon eğitimi, sertifikalı bir eğitimdir. Diksiyon eğitiminin amaçları şu şekilde sıralanıyor:

Diksiyon, Etkili Konuşma ve Beden Dili Eğitiminin Amacı:
Kurallarına Uygun, Akıcı ve Anlaşılır Konuşma Becerisini,
Bireyin Kendisini Etkili Bir Biçimde İfade Edebilmesini,
Topluluk Önünde Konuşurken Heyecanını Kontrol Edebilmesini,
Sesbilim Açısından Tüm Seslerin Doğru ve Güzel Söylenebilmesini,
Bireyin, Sesini Etkili Bir Biçimde Kullanabilmesini,
Bireyin Beden Dilini Etkili Biçimde Kullanabilmesini Sağlamak

Haftanın ortasında, iletişimi olumlu ve etkili kılmak için bir araç görevi gören; diksiyon becerisinden ve gelişim yöntemlerinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, huzurlu ve başarılı haftalar diliyorum sevgili Novarge okurları.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!



Kaynak : Blok haberleri

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Alıcı Dil Becerisi Nedir? Çocuklarda Gelişimi Nasıl Olur? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 27 Kasım 2022 12:51
Diksiyon (12-16 Yaş Eğitimi) Sır Kurs Eğitimleri 0 26 Aralık 2019 23:47
Diksiyon Sır Kurs Eğitimleri 0 26 Aralık 2019 23:47
Diksiyon ve Ses Egzersizleri xena Müzik Dünyası 0 14 Mayıs 2014 22:49
Diksiyon Etkili Profesyonel İletişim Kızın1i Kişisel Gelişim 0 22 Aralık 2012 21:21