IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Haziran 2013, 17:41   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuk ve Cinsel İstismar




Tüm ebeveynlerin korkulu rüyasıdır çocuğun cinsel istismara uğrama riski. Ancak sadece korkmak tehlikenin varlığını ortadan kaldırmaya yetmez. Çocuğunuzu cinsel istismardan korumak için hem siz bu konuda bilgilenmeli hem de çocuğunuzu bilgilendirmelisiniz. Çocuğun cinsel istismara uğradığını gösteren belirtileri ve olası bir istismar durumunda yapmanız gerekenleri önceden bilmeniz de çocuğunuzun sağlık ve güvenliği açısından önemlidir.

Cinsel istismar nedir?
Cinsel istismar, çocuğun kendinden yaşlı ya da fiziksel olarak daha büyük birinin gücünü veya çocuk üzerindeki otoritesini kullanarak ya da çocuğun güveninden faydalanarak çocuğu cinsel aktiviteye dahil etmesidir. Bu cinsel aktivite mutlaka cinsel ilişki anlamına gelmez, çocuğu *****grafi ve fuhuş malzemesi yapmaktan; teşhircilik, cinselliği kışkırtan konuşmalar, cinsel ilişki ya da *****grafik film seyrettirme, okşama ve oral sekse kadar değişen eylemler cinsel istismar spektrumu içindedir.

Çocukların cinsel istismarı suçtur. Çocuğun cinsel teması kabul etmiş olması önemli değildir. Yaşça ya da fiziksel olarak daha büyük birinin çocuğu herhangi bir fiziksel aktiviteye dahil etmesi her zaman cinsel istismardır. Ne yazık ki her yaşta kız ve erkek çocuk (ve hatta bebekler) istismara uğrayabilmekte ve istismar aile içerisinde de söz konusu olabilmektedir.

Cinsel istismarı kimler yapar?
Çoğu durumda çocuğu cinsel olarak istismar eden kişi çocuğun ve ailesinin önceden tanıdığı bir kişi olmaktadır. Tacizci büyük kardeş, ebeveyn veya bir akraba gibi aile içinden biri ya da bir aile dostu da olabilmektedir.

Cinsel istismarı yapan genellikle çocuğun kendisine karşı duyduğu güven ve saygıdan yararlanır ve sıklıkla rüşvet vererek, tehdit ederek ve/veya fiziksel olarak kısıtlayarak çocuğu cinsel aktiviteye ve olan biteni hiç kimseye söylememeye zorlar.

Çocukları cinsel istismara uğratanların genellikle farklı veya "kötü" bir görünüme sahip olduğu düşüncesi yaygındır. Oysa çocuk istismarı suçlularının çoğu "normal" ve saygı duyulacak bir görünüme sahiptir. Bu da, çocuk güvendiği bir yetişkine cinsel istismardan söz etmediği sürece bu kişilerin tanınmasını güçleştirir.

Çocuklar cinsel istismara uğradıkları konusunda çok nadir olarak yalan söyler veya öyküler uydururlar. Ancak oyunlarında yaşadıkları şeyleri ortaya koyabilir ya da hiç kimseye herhangi bir şey söylemeyebilirler.

Geçmişte insanlar çocuğa yönelik cinsel istismar konusunu konuşmaktan kaçınırdı. Ancak günümüzde çocuklarla bu suç hakkında konuşmanın ve hem onların hem de ailelerinin cinsel istismar konusunda eğitilmelerinin çocukları koruma ve bir sorun yaşadıklarında bunu anlatmaya teşvik etme yöntemi olduğu bilinmektedir. Ayrıca, çocuğun cinsel istismarı hakkında konuşmamak çocuk için tehlikeli olduğu gibi, suçluları da koruyan bir işlev görecektir.

Çocuklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
Çocuklara kişisel cinsel güvenlikleri konusunun tıpkı yaya güvenliği ya da su güvenliği konularında olduğu gibi açık ve net bir şekilde öğretilmesi gereklidir.

Çocuğunuza bedeninin iç çamaşırlarının kapattığı bölgelere hiç kimsenin dokunmasının doğru olmadığını öğretin.

Çocuğunuza, bunu isteyen bir yetişkin ya da daha büyük bir çocuk olsa bile, başkalarının özel bölgelerine dokunmasının doğru olmadığını öğretin.

Çocuğunuzu herhangi biri özel bölgelerine dokunursa, bunu size söylemeye teşvik edin.

Çocuğunuzu kendisini korkutan ya da kaygılandıran herhangi bir şey olduğunda bunu size söylemeye teşvik edin.

Çocuğunuza, başka bir yetişkin bunu sır olarak saklamasını ne kadar söylerse söylesin, kendisini kötü hissettiren ya da kaygılandıran hiçbir şeyi asla sır olarak saklamamasını söyleyin.

Çocuğunuza bedeninin cinsel bölgelerinin doğru ve uygun isimlerini öğretin.

Çocuğunuza yanlış ya da tehlikeli bir şey olduğunda bedeninin kendisini uyarabileceğini anlatın, örneğin karnında gerginlik hissi ya da korku hissedebilir. Bu duygular hakkında konuşmanız çocuğunuzun tehlikeli durumlara ilişkin kendi hislerini tanımasına ve bunlara güvenmesine yardımcı olur.

Çocuğunuzla yalnız zaman geçirmek isteyen ya da çocuğa karşı aşırı cömert veya şefkatli davranan yetişkinler konusunda şüpheci olun.

Her zaman çocuğunuzla birlikte olamayacağınız için, çocuğunuzun bakımına dahil olan kuruluşlardan çocukların korunmasına ilişkin politikaları hakkında bilgi alın.

Çocuğun cinsel istismara uğradığını gösteren işaretler
Çocuğun cinsel istismara uğradığı onun bazı sözlerinden, davranışlarından ve çeşitli fiziksel belirtilerden anlaşılabilir.

Çocuğun sözleri
Çocuklar çoğunlukla cinsel istismara uğradıklarını yetişkinlere anlatmak istemezler. Ancak çocuğunuzun söylediği başka şeyler cinsel istismara uğradığını gösterebilir, böyle durumlarda sakin kalmanız ve özellikle ses tonunuzun sakin olması ve çocuğa ona inandığınızı söylemeniz çok önemlidir. Çocuğa kendisinin başının dertte olmadığını, bunun onun hatası olmadığını ve onu güvende tutmak için yardımcı olacağınızı ve yapılabilecekleri belirleyeceğinizi söyleyin.

Çocuğun davranışları
Cinsel istismara uğrayan çocuklar pek çok farklı tepkiler verirler ancak bazı çocuklarda da, istismarın üzerinden belli bir zaman geçmeden davranışlarda herhangi bir değişiklik olmayabilir.

Cinsel istismara uğramış olabileceğini gösteren davranışlar arasında okula gitmek istememe, okul başarısında düşme, arkadaşlarından uzaklaşma, çocuğun yaşına uygun olmayan ve çocukların doğal meraklılığını aşar gibi gözüken cinsel bilgi ve davranışlar sergilemesi, saldırganlık veya tekrar tekrar açıklanamayan fiziksel ağrı ve sızılardan bahsetmesi. Bazı çocuklar parmak emme, kabus görme, yatak ıslatma veya karanlıktan korkma gibi daha küçük yaşlardaki davranışlarına dönüş yapabilir. (Bu davranışların bazıları cinsel istismar haricindeki nedenlere bağlı olabilse de, bunların varlığı çocuğun zarar görme riski taşıdığını gösterebilir).

Cinsel istismarın fiziksel işaretleri
Genellikle cinsel istismara uğrayan çocukta görünür hiçbir fiziksel işaret yoktur. Ancak genital organlar, anüs veya ağız civarında morarma, zedelenme ya da rahatsızlıklar ve oturma, yürüme veya tuvalet ihtiyacını görürken zorluk ya da rahatsızlıklar veya vajinal akıntılar cinsel istismar belirtisi olabilir.

Çocuğun cinsel istismara uğradığını düşünüyorsanız ne yapmalısınız?
Çocuğunuzun cinsel istismara uğradığından şüphe ediyorsanız, zaman geçirmeden profesyonel yardım almalısınız. Çocuk ruh sağlığı konusunda eğitimli bir uzman hekimle hem birlikte görüşmeniz hem de çocuğa uzmanla tek başına konuşma fırsatı vermeniz onun için yararlı olabilecektir. Cinsel istismarı yok saymaya devam etmek çocuğun ileriki yaşamında başka insanlara güven duymakta ya da iletişim kurmakta zorlanma gibi sorunlar yaşamasına neden olabilir. Ancak cinsel istismar sonrasında çocuğa inanılır, desteklenir ve korunursa istismarın yaşamı üzerindeki etkileri azaltılabilir. Ayrıca uzman yaşadığınız olayla baş etmenizde aile olarak sizlere de yardımcı olabilir.

Ayrıca çocuk doktorunuz, bulunduğunuz bölgedeki devlet hastanesinin çocuk kliniği ve polis ile de görüşme yapmanız gerekecektir. Saldırgana kendi başınıza yaklaşmamanız ve konuyu polise ve ilgili diğer makamlara bırakmanız doğru olacaktır.



.ALINTIDIR.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bingöl'ü Karıştıran Cinsel İstismar İddiası Zen Haber Arşivi 0 19 Haziran 2013 12:00
Adana'da Yetiştirme Yurdunda Cinsel İstismar İddiası N999 Haber Arşivi 0 24 Şubat 2012 20:39
Engelli Bireylerde Cinsel İstismar Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 10 Ocak 2012 23:09
Çocuk ve Ergenlerde Cinsel İstismar KarakıZ Çocuk Sağlığı 0 02 Eylül 2011 22:17
Cinsel İstismar Melodram Felsefe 0 14 Nisan 2011 12:42