IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Şubat 2016, 23:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Seçici Konuşmamazlık (Selektif Mutizm)




Seçici konuşmamazlık(selektif mutizm) nedir?

Çocuğun başka durumlarda, ortamlarda konuşuyor olmasına rağmen özgül bir takım toplumsal durumlarda sürekli konuşmaması ile kendini gösteren psikolojik bir rahatsızlıktır.

Rahatsızlıktan şüphelenmek için sorunun en az bir ay devam ediyor olması gerekmektedir. Çocuk konuşulanları anlar ve normal konuşma yetisine sahiptir. Ama anne babası ve aileden çevreden seçtiği birkaç kişi dışında kimseyle konuşmaz

Okul veya oyun grupları gibi konuşması beklenen toplumsal durumlarda konuşmayı her şart altında reddeder. İhtiyaçlarını ve duygularını kafasını sallayarak işaret ederek belli eder,ya da istediği anlaşılana kadar hareketsiz ve tepkisiz kalır.

Seçici konuşmamazlığı olan çocuklarda yoğun olarak utanma, çekinme ve sosyal geri çekilme gibi kaygı belirtileri gözlenmektedir.

Belirtileri

İlk belirtiler 1-3 yaş arasında kendini gösterir. Utangaçlıktan,toplum korkusu ve özellikle sosyal ortamlarda konuşmadan çekinme ana belirtilerdir.

Seçici konuşmamazlığın tanı kriterleri şu şekilde belirlenmiştir:

* Çocuk başka durumlarda konuşurken, bir takım toplumsal durumlarda sürekli bir konuşmamazlık,gösterir.

* Çocuğun konuşmaması, onun eğitimini,mesleki başarısını ve sosyal iletişimini bozar.

* Bu sorunun süresi en az 1 aydır(Okula başladıktan sonraki ilk ay hariç)

* Konuşamama konuşulan dili bilmeme veya o dili rahat konuşamamaya bağlı değildir.

* Bu sorun bir iletişim bozukluğu(örneğin; kekemelik),yaygın gelişimsel bozukluk veya psikotik bir süreçle açıklanamaz.

Nedenleri

Nedenleri tam olarak belli olmamakla beraber seçici konuşmamazlığı olan çocukların ailelerinde yüksek oranda, seçici konuşmamazlık sosyal fobi ve kaçınma bozukluğunun varlığı,dikkat çekicidir.Bu sosyal kaygının genetik olarak taşındığı ve bu çocuklarda konuşmamanın sosyal fobinin bir belirtisi olduğu görüşünü desteklemektedir.

Hangi çocuklarda görülür?

Çocuklarda selektif mutizme genel olarak okul çağı dönemlerinde rastlanmaktadır. Okula başlayan çocuklar da utanma duygusunun yoğun olması çok normal olan bir durumdur. Ama seçici konuşamazlığı olan çocuklar çok ileri düzeyde utangaç saplantıları olan,endişeli çocuklardır.Bu çocuklar sosyal ortamlarda diğer arkadaşlarına göre daha utangaç daha içe kapanık endişeli ve ürkektirler.Yapılan araştırmalarda bazı çocukların kendi seslerini duymaktan rahatsızlık duydukları, seslerinin hoş olmadığı duygusuna kapılıp kendi seslerini duymak istemedikleri için konuşmayı tercih etmedikleri de ifade edilmektedir.Bazen depresyonun da eşlik ettiği durumlarda olabilir.Kız ve erkek çocuklarda her iki cinsiyette de eşit olarak görülür.Genellikle normal yetenek de olan çocuklardır.Zeka düzeyleri normaldir.Genel olarak toplumumuzda görülme sıklığı %1 den az olmaktadır.





Tedavi

Seçici konuşmamazlık bir kaygı bozukluğu olarak düşünüldüğüne göre tedavinin hedefleri de öncelikle kaygıyı azaltmak, özgüven ve benlik saygısını yükseltmek ve sosyal durumlarda rahatlamayı sağlamaya çalışmak olmalıdır.

Tedavi aile terapisi, çocuğun davranışlarının iyi okunduğu bir oyun terapisi, bilişsel davranışçı yöntemler ve ek olarak belki ilaç tedavisinin birlikte harmanlandığı bir süreci içermelidir. Bu konuda tecrübeli uzman bir terapist eşliğinde, aile ve okul işbirliği içinde çalışarak sorunun üstesinden gelmeye çalışmalıdırlar.

Seçici konuşmamazlık sorununa sahip olan çocuklar tedavi edilmedikleri takdir de yetişkinlik çağına kadar sosyal gelişimleri ciddi şekilde zarar görmüş, akademik olarak başarısız, özgüven problemleri olan,sosyal olarak izole ve içine kapanık devam edip,yetişkinlikte sosyal ve mesleki bakımdan yetersiz,kaygı bozukluğu veya depresyona yatkınlığı olan kişiler haline gelmeleri muhtemeldir. Bu nedenle anne babaların çocuklarında bir veya bir kaç ortamda konuşmama durumu fark ettiklerin de zaman kaybetmeden mutlaka seçici konuşmamazlık konusunda tecrübeli bir uzmana başvurup tedavi sürecine başlamalıdırlar.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
özel eğitim ve rehabilitasyon


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kimlik Seçici Swat HTML/CSS/JavaScript 0 11 Temmuz 2014 11:01
Selektif Mutizm ve Öğretmene Öneriler Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 24 Ağustos 2013 00:10
Selektif Mutizm ve Öğretmene Öneriler Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 28 Haziran 2013 17:28
Seçici Konuşmazlık (Mutizm) Zen Ruh Sağlığı 0 31 Ekim 2012 22:37
Seçici Konuşmamazlık (Selektif Mutizm) Liaaa Engel Türleri Ve Hastalıklar 0 08 Şubat 2012 12:09