IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   Klasik Mantık (https://www.ircforumlari.net/felsefe/587768-klasik-mantik.html)

Elysian 16 Mayıs 2014 17:11

Klasik Mantık
 
Klasik Mantık Nedir?

"Klasik Mantık" denilince Aristoteles'in kurduğu mantık sistemi anlaşılır. Klasik mantık Afistoteles'in Organon adlı kitabına dayanır. Aristoteles mantığı, akıl ilkelerini (özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü halin olanaksızlığı) temel alan iki değerli (doğru ve yanlış değerlerini kabul eden) mantıktır. Aristoteles doğru düşünmenin kuralları üzerinde durmuş, bu nedenle akıl yürütme yollarından tümden gelime önem vermiştir. Çünkü, kesin ve zorunlu sonuç veren geçerli akıl yürütmeler tümden gelimle yapılabilir. Buna göre, doğru akıl yürütme için önce kavram oluşturulur, sonra önermeler kurulur ve son olarak bu önermelerden çıkarımlar yapılır.

Kavram Oluşturma > Öneme Kurma > Çıkarım Yapma

Yukarıda görüldüğü gibi, doğru düşünebilmek için Aristoteles önce kavramlardan yola çıkmıştır. Çünkü kavramlar düşünmenin temel taşını oluşturmaktadır. Oluşturulan kavramlarla bir takım önermeler kurulur ve daha sonra bu önermelerden bir takım sonuçlar çıkarılır. Bu nedenle klasik mantık birbirine bağımlı üç alana ayrılır: Kavramlar mantığı, önermeler mantığı ve çıkarımlar mantığı.

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM'ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 3. Sınıf "Klasik Mantık" ve "Modern Mantık" Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM)


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:26.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net