IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ağustos 2014, 14:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çanakkale Skespis Antik Kenti




Skepsis, ilk kez Bayramiç’in 18 km. güneydoğusundaki Evciler köyü yakınında kurulmuştur. Sonradan da Bayramiç’in 10 km. doğusundaki, bugünkü Kurşunlu köyünün olduğu yere taşınmıştır. Her iki yer arasındaki uzaklık ise 10 km.dir.
Skepsis, Prof.B.Umar’a göre Hellen dilindeki Skepto fiilinden türetilmiştir. Anlamı “dayanak” olduğundan böyle bir sözcüğün kente verilemeyecegi kanısındadır. Büyük olasılıkla Anadolu kökenli bir isim Hellen dilinde değiştirilmiştir.
Skepsis’in kuruluşuyla ilgili tam bir bilgiye sahip değiliz,ancak 1.inci binin başlarında Truva kralı Priam’ın soyundan gelen Hektor’un oğlu Skamandrios ile Aineias’ın oğlu Askanias’ın şehrin kurulmasına yardımcı oldukları ve uzun zaman da burada hüküm sürdükleri söylenir.
Ksenophon’dan öğrendiğimize göre M.Ö.IV.yüzyılda kocası Zenis’den devraldığı hükümdarlıkla Mania isimli bir kadın Skepsis Satrapı olarak burada hüküm sürmüş ve topraklarını genişletmiştir. Mania’yı damadı Meidias öldürerek başa geçmiş fakat halk bunu tasvip etmemiştir .M.Ö.399’da Spartalı komutan Derkylidas kenti almak için buraya geldiğinde,halk yeni Satrap Meidias’ın arzusu hilâfına onu kentin dışında karşılayarak şehri teslim etmişlerdir. Derkylidas Skepsis halkına hür ve muhtar olacakları sözünü verdikten sonra halkla birlikte şehre girmiş,akropoldeki Athena mabedine giderek kurbanlar kesmiştir. Daha sonra Meidas’ın evine giderek hazinelerine el koydu ve onu tahttan indirerek demokratik bir düzenle halkın kendi kendisini idare etmesini sağları. Buna çok sevinen halk Derklydidas’ı yüksek kale burçlarına çıkarak uğurlamışlar.
Roma döneminde sikke bastırmış olduğunu buluntulardan anlıyoruz. İlkçağ sonu ile Ortaçağ başlarında büyük bir önem kazanmış ve piskoposluk merkezi olmuştur. M.S.431’de Efes’te toplanan konsil toplantısında Skepsis’i piskopos Athanasion temsil etmiştir. 452’deki Khalkedon toplantısında Philostargios tarafından temsil edilmiştir. 787 ‘deki ikinci İznik konsilinde Skepsis’i temsil eden bir piskoposun olmayışı bu tarihte önemini kaybettiğini göstermektedir.
1800 ‘lü yıllarda buradaki önemli bir aile olan Hadimoğulları Bayramiç kasabasında birçok inşaat yaparken ne yazık ki kentin antik taşlarını kullanmışlardır. Özellikle Konak Câmiinde şpoli malzeme bolca kullanılmıştır. Schliemann 1881’de buraya geldiğinde ,Kurşunlu köyünde yaptığı kazılarda bazı kalıntılara rastlamış,tıpkı Assos’un duvarları gibi duvar kalıntıları bulmuş,ayrıca 3 x 1.80 ebadında bir bina kalıntısı da bulmuş ise de bunlar pek önemli parçalar değildir.
Skepsis’in aşağı kenti ile nekropolü Bayramiç Barajının suları altında kalacağından,1993 de burada kurtarma kazısı yapılmış, ortaya bir hamam çıkarılmış,mezar stelleri ve çeşitli mimari parçalarla karşılaşılmıştır.

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
antik, canakkale, kenti, skespis


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çanakkale Hamaxitos Antik Kenti AftieL Marmara Bölgesi 0 29 Ağustos 2014 14:34
Çanakkale Dardanos Antik Kenti AftieL Marmara Bölgesi 0 29 Ağustos 2014 14:33
Çanakkale Akhilleion Antik Kenti AftieL Marmara Bölgesi 0 29 Ağustos 2014 14:32
Çanakkale Abydos Antik Kenti AftieL Marmara Bölgesi 0 29 Ağustos 2014 14:29
Çanakkale Troia Antik Kenti Ecrin Marmara Bölgesi 0 30 Ocak 2012 02:02