IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Nisan 2012, 18:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Evlilikte Kaderin Rolü Nedir




Evleneceğimiz kişinin ailesi ne kadar önemli? Evlilikte kaderin ve irademizin rolü nedir? Bana bu konularda önerileriniz nelerdir?


Evlilik bir kader işidir. Kaderin dışında bir şey var mı hiç? Diğer bir ifadeyle, Allah'ın ilmi dışında ne olabilir ki? Bunun için kadere "ilim nev'indendir" demişler.
Kader Allah'ın çizdiği programdır. Bu programın büyük olanı "büyük âlem" olarak bildiğimiz kâinatta, diğeri de "küçük âlem" dediğimiz insanda mevcut.
Kader aynı zamanda bir ölçü olarak bilinir. Olmuş, olacak her şey belli bir programa ve belli bir ölçüye göre takdir edilmiş, yaratılmış ve yaratılıyor.
Kur'ân bize bu bilgileri veriyor. "Biz her şeyi belli bir ölçüye göre indirdik", "Biz her şeyi belli bir kadere/miktara göre yarattık" diyor Yüce Allah. Bir de, "Yaratan bilmez mi hiç" âyeti vardır ki, Allah hem gördüklerimizi bilir, hem de görmediklerimizi, göremediklerimizi...
Ama Allah'ın ezelî ilminde bilmesi, bizim o işi yapmamızı zorlamaz, mecbur etmez. Mecbur etseydi, sorumlu tutmaz, iyilik/kötülük, günah/sevap, hayır/şer kavramları söz konusu olmazdı.
Çalışmayan, tembel bir insanın maddi sıkıntı çekmesini biliriz. Biz böyle bir sonucu bildiğimiz için mi bu adam tembellik yaptı?
Bu kişi iradesini kullanmadı, tercihini bu şekilde yaptı, dolayısıyla böyle bir sonuçla karışlaştı. Çalışkan insan için de benzer sonuç söz konusudur.
***
Evlilikte de aynı ölçü ve aynı sonuç geçerlidir.
Siz incelersiniz, araştırır, soruşturursunuz, sonunda olumlu veya olumsuz karar verirsiniz, kader sizin tercihiniz ve seçiminiz doğrultusunda hükmünü verir.
Meselenin ilginç bir yönü vardır. Sonuç olumlu çıkarsa, istediğimiz gibi gerçekleşirse, "aklımızı kullandık" derken, sonuç beklediğimiz gibi olmaz, "Ne yapalım kaderimiz böyleymiş" diyoruz.
Oysa imanî açıdan bakıldığında mesele tam tersidir. İnsan iyiliklerine sahip çıkmamalıdır, çünkü iyilik yapmamızı isteyen de Allah'tır, yaratan da. İyi çıkarsa Allah'tan bilmemiz gerekir. Fakat yanlış tercih sonucu yanlış bir yola girersek, yanlışı isteyen biziz, yaratan Allah'tır. Dolayısıyla yanlış ve aleyhimize çıkan sonucu kadere yüklememiz doğru olmaz.
Bunun için elimizden geleni yaptıktan sonra girişimde bulunacağız, Allah'a tevekkül edip sonuca razı olacağız. Ümitsizliğe, yılgınlığa ve güven sorununa kapılmayacağız.
***
Evlilikte karşı tarafın aile yapısı önemlidir. Fakat bu konuda da hemen kesin yargıya varmamalı. Kendiniz bizzat yakından görüp karar vermelisiniz, çünkü başkalarının bakışı sizi yanıltabilir.
Maalesef çevremiz çoğu zaman evlilik meselesinde yanlış bilgi verebiliyor. Bu açıdan her söze kanmamalı, her bilgiye güvenmemeli.
Bir de evlilik işini fazla aceleye getirmeyin. Sabreder, zamana bırakırsanız, Allah'tan yardım diler, O'na güvenirseniz, strese, sıkıntıya girmezsiniz. Çünkü bilirsiniz ki, Allah niyetimize göre verir bize her şeyi...


Mehmet Paksu



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
evlilikte, kaderin, nedir, rolü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kaderin Her Şeyi Güzeldir Liaaa İslamiyet 0 16 Şubat 2012 13:37
Kaderin Şifresi - Celalettin İpekbayrak YapraK Kültür ve Sanat 0 16 Ocak 2010 17:22
Kaderin cilvesi PopSy Haber Arşivi 0 21 Temmuz 2008 18:19