IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Temmuz 2014, 20:02   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İtaat İmanın Gereğidir





İTAAT İMANIN GEREĞİDİR

İtaat, kâinatta(evrende) cereyan eden umumî bir kanundur. En büyük semavî cisimlerden küçücük zerreciklere ka*dar bütün varlıklar, bilgisi ve kudreti sonsuz olan ya*ratıcının koyduğu tabiat kanunlarına tam bir itaat gös*terirler.

Tabiat kanunları kadar düzenli, sürekli ve ahenkli yasaların yönetici düzeninde yaşayabilmek, pek tabîi*dir ki, tabiat kanunlarının yaratıcısının koyduğu kanunlara itaati zarurî kılar.

Tabiat kanunlarını yaratan Allah'tır. O'nun koyduğu ferdî ve sosyal yasaların bütünü de İslâm'dır.

İşte, varlıklar arasında özel bir yeri olan insan, ilâ*hî kanunlar arasında hususî bir mevkii olan İslâm'la itaate çağrılmıştır.

Mü'min, bu çağrıyı kabul ederek Allah'a, elçisi Hz. Muhammed'e ve O'nun tebliğ ettiği Kur'ân'a inanan ve itaati aslî vazife bilen insandır.

İtaat, imanın gereğidir, Mü'min, Allah'a itaat etmek için inanan insandır. O'nun emirleri ve ya*sakları, ferdî, ailevî ve sosyal hayatın geçerli düzeni olmadıkça, yâni Allah'ın emir ve yasaklarına itaat edil*medikçe iman zayıftır.

Evet, Allah vardır, birdir, her şeyi Yaratan'dır. Ezelî ve ebe*dî olandır.. Gören, işiten, dilediğini, arzuladığı anda ve istediği şekilde yapmaya gücü yetendir. Maziyi, hali, is*tikbali ve yarattığı insanların hayatlarım tanzim ede*bilecek yasaları en iyi bilen, emirler vermeye, yasaklar koy*maya tek yetkili olan O'dur.

Mü'min olabilmek için Allah'a bütün bu ölçüler içinde inanmak gerekir. Allah'ı en bilgili ve kud*retli Rab kabul edip de, tatbik olunması için koyduğu emirleri ve yasaklarını, uygulanmasına gerek olmayan yasalar dizisi olarak görmek veya çevremize bu tür bir görüşün inşanı olduğumuz fikrini verdirebilecek ya*şantı biçimlerinin içine düşmek, -Allah korusun- fii*len O'na inanmamaktır.

Açıklandığı üzre, gerçek anlamıyla Allah'a iman, ancak Allah'a itaatle gerçekleşir. Bunun içindir ki, O'*nun emirleri ve yasaklarına kayıtsız şartsız itaatle va*zifeliyiz.

Hz. Muhammed'e iman da ona itaat etmek içindir. Çünkü O, yalnız inanılmak için değil, fiilen önder edinil*mek için gönderilmiş son Peygamberdir.tir. O'na itaat etmedikçe gerçek*ten O'nu önder tanımış olmayız. Çünkü O'na inandı*ğımızı ifade ettiğimiz halde nefsî arzularımıza tâbi olmak, İslâm'la çelişen kişileri ve çatışan kurumları izlemek O'nu tanımamaktır.

Bunun içindir ki Peygamberimiz şöyle buyurmuş*lardır:«Sizden birinizin nefsi getirip tebliğ ettiğim İslâm Dini'ne istekle tabi ol*madıkça gerçekten iman etmiş olamaz.» (1)

Muhterem Müslümanlar!

Mü'min olarak vazifemiz, Allah'a, ve elçisi Hz. Mu*hammed'e kayıtsız şartsız itaat etmek, bunun için de İslâm Dini'ni aşkla yaşamaktır.

Örneğin Dinimizin bizlere yüklediği görevleri yaparak örneğin namaz kılarak, oruç tutarak, şartları gerçekleştiğinde zekât vererek, hacca giderek itaat etmeliyiz. Adil olarak,sözleşmelerimize uyarak, işlerimizi Allah görüyor bilinciyle güzel yaparak,ortak akıl çizgisinde uzlaşarak/uzlaştırarak itaat etmeliyiz.Eşlerimizle güzel geçinerek,ana-babamıza,akraba ve komşularımıza iyiliklerde bulunarak itaat emeliyiz.

İlme ve ihtisasa gönül vererek, bilgimizle, sanatı*mızla, memuriyet ve ticaretimizle ve çeşitli sosyal faa*liyetlerimizle cemiyete hizmet ederek, helâl kazançlara talip olarak, sabır, tevazu gibi ahlâkî güzelliklere yönelerek ...Allah'a ve Peygamberine itaat et*meliyiz.

Gerçek sebebini bilmesek de Allah'ın ve şanlı Pey*gamberimizin bizim için ancak kötü ve çirkin olan iş*leri, zararlı olan davranışları yasakladığına inanarak ve bu inancımızın gereğini yaşayarak Allah'a ve Peygam*berine itaat etmeliyiz.

Alkollü içkiler, domuz eti ve sıhhatimizi zedeleye*cek her türlü maddeler gibi gıdâî haramlardan, israf, karaborsacılık, kumar ve faiz gibi içtimaî haramlardan, rüşvet, intihar, hırsızlık, yaralama, zina ve yalancılıkgibi hukukî haramlardan, gurur, kin, riya, hased gibi ruhî haramlardan kaçınarak Allah'a ve Resûlü'ne itaat etmeliyiz.

Mü'minler!

Müslümanlar Allah'a ve Resûlü Hz.Muhammed'e itaatle mükellef oldukları gibi, Rabbimizin yasalarını ihtiva eden Kur'ân'da ve Peygamberimizin Sünnet'inde itaat edilmesi bildirilen*lere itaat etmekle de vazifelidirler.

Bu itibarla:

a - Anaya - babaya itaat,

b - Hak ve adalet üzere icraat yapan idarecilere itaat,

c - Hak ve fazilet ölçülerinden ayrılmayan ilim adamla*rına itaat,

d - Dinde açıkça hükme bağlanmayan hususlar*da bilgiye tecrübe ve ihtisasa itaat zarurîdir.

Muhterem Mü'minler!

Sırasıyla Allah'ın ve Peygamberinin kesin emirleri ve yasaklarına, özgür bırakıldığımız alanlarda orta akla ve bilimsel verilere itaatle yükümlü kılan Dinimiz, bu itaat kaynaklarına aykırılığı da günah/suç olarak vasıflandırır.

Zira, Yüce Peygamberimizin ifadesiyle:«Allah'a isyan hususunda hiç bir yaratılana (insana,ilkeye ve kuruma) itaat yoktur.» (2)

Mü'minler!

Allah'a ve Peygamberine itaat çizgisnde Cennet öz*lemi ve Cehennem korkusu içinde yaşayalım ki hayatımız gayeli ve güçlü olsun. Hakka bağlı halk insanı olalım.

Hutbemizi gerçek mü'minleri vasfeden ve erecekleri mükâfatı müjdeleyen âyet manalarıyla bitiriyorum: [«Aralarında hüküm vermek için Allah'a ve Peygamberine çağrıldıkları za*man, mü'minlerin sözü:- Ancak dinledik ve itaat ettik- demeleridir. İş*te bunlar zafer bulacak olanlardır.»

«...Kim Allah'a ve Peygamberi'ne itaat ederse, Al*lah onu ağaçları altından ırmaklar akan Cennet'lere koyar. Orada ebedî olarak kalırlar. İşte bu, en bü*yük kurtuluştur/saadettir. Kim de Allah'a ve Peygamberi'ne isyan eder, Allah'ın koyduğu sınırları çiğneyip geçerse, onu da içinde ebedî olarak kalmak üzere ateşe koyar. Onun için aşağılatıcı bir azâb vardır.»]. (3)

1. M. Mesâbih, Hn. 16.

2. C. Sağîr, 2/203.

3. Nur, 51; Nisa, 13-14.


alirizademircan

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gereğidir, İmanın, İtaat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İmanın alameti Ecrin Genel İslami Konular 0 30 Haziran 2013 14:42
İmanın zirvesine çıkmak Ecrin Genel İslami Konular 0 30 Haziran 2013 14:41
Erkekler böyle 'İTAAT' ettiriyor! Zen Ah Erkekler 0 30 Mayıs 2013 21:25
Kitaba ortak koşmamak Müslümanlık gereğidir . Rhytia Kuran-ı Kerim 0 14 Haziran 2012 23:02
Rasule İtaat İle İlgili Hadisler Burce Hadis-i Şerifler 0 27 Mart 2012 07:43