IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Eylül 2014, 21:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cemaatle namazın fazileti:




Salatü’l-cemaati efdalü min salati’il- fezzi bi sebin ve işrine dereceten” (Cemaatle birlikte kılınan iki rek’at namaz, tek başına kılınan 27 rek’at namazdan daha üstündür.)

Men salla’l-işae fi cemaatin fekeennema game nısfelleyli ve men salla fi cemaatin fekeeenma salla’l-leyle kullehu. (Her kim yatsı namazını camide cemaatle kılarsa gecenin yarısını ibadetle geçirmiş gibi olur. Sabah namazını da cemaatle kılarsa gecenin tamamını ibadetle geçirmiş sayılır.)

Men tedahhare fi beytihi sümme meşa ila beytin min büyütüllahi li yegdiye feridaten min feraidillahi, kanet hutvetahu ihdahüma tehuddu hadietehu ve’l uhra terfeu dereceten”. (Bir kimse evince güzelce temizlenir, Allah’ın fazlarından birini ifa etmek için mescitlerden birine giderse, attığı adımlardan biri günahlarını siler, diğer adımı da onun derecesini yükseltir.) Eğer araba ile gidiyorsa, her teket dönmesini bir adım kabul edebiliriz.

Farz namazları cemaatle birlikte kılmaz sünnet-i müekkettir. Cuma ve bayram namazları zaten tek başına kılınamamaktadır. Teravih ve teravihten sonra kılınan vitir namazı dışında, vitir ve sünnet namazlar da cemaatle kılınmaz.

Men tevaddaa fi beytihi fe ahsene’l-vudue, sümme eta’l-mescide fehuve zairullahi fe hagga ale’l-mezuri en yükrime’z-zaire” (Evinde güzelce abdest alıp camiye giden kimse Allah’ın ziyaretçisidir. Ziyaret edene Allah ikramda bulunur.)


Camiye giderken;
1-Abdestli olarak, temiz ve düzgün elbiselerle camiye gidilir.
2-Camiye sağ ayakla girilir, peygamberimiz salavat-ı şerife getirilir.
3-İkindi ve yatsı namazı öncesinde ezandan önce vakit varsa, Kuran okunmuyor ve vaaz verilmiyorsa tahiyyetü’l-mescit namazı kılınabilir.
4-Kuran okunuyor yada vaaz veriliyorsa dinlenir, Kuran okuma ve vaaz yoksa tespih ve tefekkürle meşgul olunabilir.
5-Camide meşgul olanlara selam verilmez, değilse verilebilir.
6-Camiye girerken cep telefonları mutlaka kapatılmalıdır.
7-Camiye gelen boş bulduğu bir yere oturur.Cemaati yararak öne geçmeye çalışmak mekruhtur ancak görevli olanlar ve ehil olanlar geçebilir.
8-Camide uygunsuz hareketlerden, özrü yoksa ayakları uzatarak veya dikerek oturulmamalı, gereksiz konuşmalardan sakınılmalı, kötü kokularla( çorap, ter, ağız kokusu) ve etkili esans kokusu ile cemaat rahatsız edilmemelidir.
9-Camide görevli imam varsa namazı o kıldırırı eğer yoksa cemaatten en ehil olan kıldırır. Müezzinlikte de durum böyledir. Ümminin ümmiye imameti caizdir.
10-İmamın arkasında, namaz kıldırabilecek birisi durmalıdır.
11-Vaaz sırasında vaize, namaz sırasında imama, ibadetin ve cemaatin sıhhatini bir durum olmadığı sürece müdahale edilmez, anlaşılmayan bir konu ve durum varsa namaz sonrasında görüşülür.
12-Cemaat bir kişi ise imamın sağında ve yakınında durur. İki ve ikiden fazla cemaat olursa tam arkasında saf tutulur. Birinci saf dolmadan ikinci safa geçilmez. İkinci saf da yine imamın arkasından başlar. Sonran gelen bir kişi safta yer bulmazsa tek başına namaza durmaz, ön saftan birini geriye çeker.
13-Saf tutarken, önce erkekler, sonra erkek çocuklar sonra da bayanlar saf tutar. Bayanlar erkeklerin hizasında bulunamazlar. Bayanlar erkeklerin hizasında namaza durursa erkeklerin o hizadaki erkeklerin namazı bozulur. Çocuklar arka saflarda gürültü yaparsa öğretmek ve kontrol etmek için saflar arasına da alınabilir.

Camiye gitmemeyi mubah kılan özürler:

1-Yağmur, çamur, rüzgar, şiddetli soğuk,sıcak vb elverişsiz hava şartları,
2-Cana ve mala saldırı korkusu,
3-Gece çok karanlık olması,
4-Borcunu ödeme güçlüğü çekenin hapse düşme korkusu,
5-Körlük,
6-Hastalık,Felç hali, aksaklık,nir yada iki ayağın kesik olması,
7-Yürüyemeyecek kadar yaşlı olmak,
8-Derste olmak, ilimle meşgul olmak,
9-Yemeğin hazır olması,
10-Yolculuğa çıkmaz üzere olmak,
11-Bir hastaya refakatçi olmak.
12-Abdest yönünden çok sıkışık olmak.
Camide sünnet kılan birisi müezzinin kamete başladığını duyarsa, birinci rek’atın secdesini yapmamışsa ayakta bir tarafa selam verir ve farza yetişir. Eğer secdeyi yapmışsa ikinci rekatı kıldıktan sonra selam verip farza yetişir.(Vakit kalırsa ayrıntıya girilecek)
Sandalyede namaz kılma konusunu ele almak gerekiyor.
Oturarak ve kıbleye karşı ayaklarını uzatarak namaz kılamayanlar sandalyede namaz kılabilirler. Rahatsız olanlar ve normal namaz kılamayanlar öncelikle oturarak namaz kılmayı deneyeceklerdir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cemaatle, fazileti, namazın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cemaatle namaz Seyra İslamiyet 0 28 Ağustos 2014 19:08
Namazın Sünnetleri Liaaa Genel İslami Konular 1 19 Mayıs 2012 12:46
Namazın Edepleri Liaaa İslamiyet 0 20 Mart 2012 14:57
Cemaatle Namaz Kılmanın Fazileti Ecrin Genel İslami Konular 0 07 Nisan 2011 19:00