IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   İslamiyet (https://www.ircforumlari.net/islamiyet/)
-   -   İnsan yeniden dirildiği zaman öldüğü anki gibi mi dirilecek. (https://www.ircforumlari.net/islamiyet/739671-insan-yeniden-dirildigi-zaman-oldugu-anki-gibi-mi-dirilecek.html)

Kaf_Dağı 09 Mart 2016 11:16

İnsan yeniden dirildiği zaman öldüğü anki gibi mi dirilecek.
 
Kaynaklarda verilen bilgiye göre, insan oğlu aynı cesediyle, aynı ruhuyla, aynı yaşıyla dirilecektir.


“Hepsi sıra sıra Rabbinin huzuruna arz olunurlar. Ve onlara şöyle denilir: ‘İlkin sizi nasıl yarattıksa, aynen o şekilde bize döndünüz”(Kehf, 18/48), “İlkin sizi O yarattığı gibi, dönüşünüz de yine ona olacaktır”(Araf, 7/29) mealindeki ayetlerde, insanın tıpkı kendisi gibi haşir olunacağına işaret edilmektedir. Ancak bununla, onun dirildiği anki ruh halini tespit etmek güçtür. Yalnız şunu söyleyebiliriz ki, imanla kabre girmiş, berzah/kabir aleminde bir nevi cennet hayatı yaşamış kimselerin ruh haleti çok güzel olacak, diğerlerinin ki ise, o nispette bozuk olacaktır. Yani, ölüm anındaki halet-i ruhiye ile değil, cennetten bir bahçe veya ateşten bir çukur olan kabirden itibaren başlayan ve dirildikleri an da devam eden yepyeni bir ruh haletinin olması gerçeği ön plana çıkmaktadır.


Bununla beraber, cennetliklerin vücutlarında uzaklardan kendini gösteren güzellikler olacaktır. Nitekim, Efendimiz(a.s.m) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur: “ Benim ümmetim kıyamet günü, -abdestin bıraktığı izlerden ötürü- yüzlerinde, ve diğer abdest uzuvlarında parlak bir nur olduğu bir halde geleceklerdir. Sizden kim bu parlak nişanesini büyütmek isterse onu yapsın”(Buharî, Vudu, 3; Mslim, Taharet, 34).


Ebu Said Hudri’nin naklettiğine göre, Peygamberimiz(a.s.m), “cennet ehlinin cennetteki yaşları 33 olur. Bundan ne fazla ne eksik olmaz. Cehennemliklerinki de öyledir.(bk. İbn Kesir, Vakıa, 56/37. ayetin tefsiri).


Bu hadisten, insanların kabirlerinden 33 yaşında oldukları halde kalkacakları anlamak da mümkündür, normal yaşlarında kalkıp daha sonra ebediyete uygun bir şekilde 33 yaşında tutulacaklarını anlamak da mümkündür.

Selam ve dua ile...


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:36.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net