IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2016, 18:58   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Vesvese Nedir? Nasıl Baş Edilir?




Vesvese Nedir? Nasıl Baş Edilir?

İnsanın iradesi olmadan içinde uyanan olumsuz duygu ve düşüncelerdir.

Gerçek mahiyeti olmayan ve sanal kuruntu, fikir ve şüpheler olan vesveselerin kaynağı şeytandır. Kur’ân-ı Kerîm’de Şeytan, “insanların gönüllerine vesvese veren sinsi vesvese verici” olarak nitelendirilir. Şeytan, insandaki istekler, arzular, iştahlar, tutkular gibi unsurları kullanarak kişiyi etkilemeye çalışmaktadır.

Şeytanın insan üzerinde hâkimiyeti yoktur. İnsan imanı ve takvası sayesinde vesveselere karşı dayanır ve şeytanın telkinatlarına uymaz. Kur’ân-ı Kerîm’de bu konuda şöyle denilmektedir: “Takvaya erenler Allah karşısında hassas bir sorumluluk duygusuna sahip olanlar Şeytan tarafından bir vesveseye uğrayınca, Allah’ı anarlar ve hemen gerçeği görürler” (A’râf, 201).

Vesvese, kişide irade dışı oluşur ve bu kaçınılmaz bir durumdur. Vesvese fiiliyata dönüştürülmediği sürece kişi sorumlu tutulmaz. Vesveseleri yenmenin en iyi ilacı onun hakkında bilgi sahibi olmaktır. Onun sanal bir duygu ve fikir olduğunu anlayan kişi ondan fazla korkmaz ve onunla mücadele edebilir. İnsanın en büyük düşmanı olan şeytandan gelen vesveselerle baş etmenin en iyi yolu vesveseleri şeytandan bilmek ve istiaze yaparak Allah’a sığınmaktır. Bu konuda Üstad Bediüzzaman fazla söze hacet bırakmayacak altın tespitler yapmıştır. İşte Üstad’tan vesvese ile ilgili tavsiyeler:

“Ey maraz-ı vesvese ile mübtelâ! Biliyor musun vesvesen neye benzer? Musîbete benzer; ehemmiyet verdikçe şişer, ehemmiyet vermezsen söner. Ona büyük nazarıyla baksan büyür; küçük görsen, küçülür. Korksan ağırlaşır, hasta eder; havf etmezsen hafif olur, mahfî kalır. Mahiyetini bilmezsen devam eder, yerleşir; mahiyetini bilsen, onu tanısan, gider. Şu vesvese öyle bir şeydir ki, cehil onu dâvet eder, ilim onu tard eder; tanımazsan gelir, tanısan gider.

Şeytan, evvelâ şüpheyi kalbe atar. Eğer kalb kabul etmezse, şüpheden şetm’e döner. Hayale karşı şetme benzer bâzı pis hâtıraları ve münâfi-i edeb çirkin halleri tasvir eder. Kalbe “Eyvah!” dedirtir; ye’se düşürtür. Vesveseli adam zanneder ki, kalbi Rabbine karşı sû-i edebde bulunuyor. Müthiş bir halecan ve heyecan hisseder. Bundan kurtulmak için huzurdan kaçar, gaflete dalmak ister. Bu yaranın merhemi budur:

Bak, ey bîçare vesveseli adam! Telaş etme. Çünkü, senin hatırına gelen, şetm değil, belki tahayyüldür. Tahayyül-ü küfür, küfür olmadığı gibi, tahayyül-ü şetm dahi, şetm değildir. Zîrâ, mantıkça, tahayyül hüküm değildir. Şetm ise hükümdür.
Hem bununla beraber, o çirkin sözler, senin kalbin sözleri değil. Çünkü, senin kalbin, ondan müteessir ve müteessiftir. Belki, kalbe yakın olan lümme-i şeytânîden geliyor. Vesvesenin zararı, tevehhüm-ü zarardır; yani onu zararlı tevehhüm etmekle, kalben mutazarrır olmaktır. Çünkü, hükümsüz bir tahayyülü hakikat tevehhüm eder. Hem şeytanın işini kendi kalbine mal eder; onun sözünü, ondan zanneder. Zarar anlar, zarara düşer. Zâten şeytanın da istediği odur…”

__________________
SusKun ve Sessiz Mürekkep...


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
nasıl baş edilir?, vesvese nedir?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Myomektomi Nedir? Nasıl tedavi edilir? Lykia Kadın Sağlığı 0 07 Eylül 2014 13:36
Aft nedir nasıl tedavi edilir ? xena Ağız ve Diş Sağlığı 0 22 Mayıs 2014 18:02
Varis nedir ve nasıl yok edilir? Lucifer Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:34
Göz Tembelliği Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 27 Ağustos 2011 09:20
Silikozis Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 24 Ağustos 2011 17:06