IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2016, 19:19   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Münker ve nekir melekleri sadece bu ümmeti mi sorguya çekerler




Münker ve nekir melekleri sadece bu ümmeti mi sorguya çekerler, yoksa bu sorgulama diğer ümmetler îçîn de sözkonusu mudu
MÜNKER VE NEKİR MELEKLERİ SADECE BU ÜMMETİ Mİ
SORGUYA ÇEKERLER, YOKSA BU SORGULAMA DİĞER ÜMMETLER ÎÇÎN DE SÖZKONUSU MUDUR?


Birkaç görüş ileri sürülmüştür. Ebû Abdullah et-Tirmîzî der ki: "Kabir suali, sadece bu ümmete mahsustur. Çünkü bizden önceki ümmetlere Rasûller gönderilmiş. Onlar getirilen daveti kabul etmeyince, onlardan yüz çevirmişler ve azaplarının bu dünyada olmasını istemişlerdir. Nihayet: "Se-ni âlemlere rahmet olarak gönderdik"[358] âyetinin gereği olarak, insanlara rah-met olarak Rasûlullah gelince, azabı onlardan engellemiş, İslâm dinini tanıtıncaya kadar onlara kılıçla karşılık vermiştir. Kılıç korkusundan müslü-man olanların imanları, kalplerine yerleşene kadar da onlara mühlet ver-miştir. O halde münafıklar, küfürlerini gizleyip, imanlarını ilan ederek müslümanlar arasında engel olmaktadırlar. Öldükleri zaman melekler, müna-fıkların içinde gizlediklerini açığa vurmak için onları sorguya çekerler. Bu konuda Yüce Allah: "Allah, iyilerle kötüleri birbirinden ayırır. İman eder. Al-lah zalimleri saptırır. Allah dilediğini yapar" [359] buyurmaktadır.

Kurtubî ve İşbîlî gibi alimler buna karşı çıkarak: "Kabir suali hem bu ümmet hem de diğer ümmetler için sözkonusudur" demektedirler.

Ebû Ömer b. Abd'ül-Berr'de kesin bir görüş beyan etmeyerek, Zeyd b. Sa-bit'in Rasûlullah'tan yaptığı: "Bu ümmet, kabirlerinde sorguya çekilecektir" şeklindeki rivayeti, kabir azabının yalnızca bu ümmete mahsus olduğunu göstermektedir. Ama bu kesindir denemez, demektedir. [360]

Kabir sualinin sadece bu ümmete ait olduğunu söyleyenler, Rasû-lullah'm şu kavliyle delil getirirler: "Bu ümmet, kabirlerinde sorguya çekile-cektir ve kabrinizde sorguya çekileceğiniz bana vahyedildi."[361] Bundan, sua-lin bu ümmete mahsus olduğu anlaşılmaktadır. Münker ve Nekir meleklerinin: "Size gönderilen şu adam hakkında ne dersiniz?" sorusuna mü'min t-"Şehadet ederim ki O, Allah'ın kulu ve Rasûlüdür" demesi de bunu yaln Rasûlullah için olduğuna delildir. Diğer hadiste geçen: "Size, benden sorni cak, bana da sizden" kavli de delil olarak kullanılabilir.

Diğer bir kısım âlimler grubu da der ki: "Bu, kabir sualinin diğer ümm ler dışında yalnızca bu ümmete mahsus olduğuna delil olmaz. Çünkü hadi? geçen: "Bu ümmet" ifadesi insanlık anlamına da gelebilir. Nitekim Kur'â nı Kerim'de: 'Terde olan bütün hayvanlar, havada iki kanadıyla uçan bütün kuşlar da ancak sizin gibi bir ümmettir"[362] buyurulmaktadır. Bu açıdan ha' van türünün her bir bölümüne "ümmet" denebilir. Hadiste de: "Eğer köpekler de ümmetlerden bir ümmet olmasaydı, öldürülmelerini emrederdim" [363] buyurulmaktadır. Bir hadiste[364]de anlatıldığına göre Rasûlullah'ı bir karınca ısırır. Bunun üzerine peygamberimiz o bölgenin bütün karıncalarının topla-tılıp yakılmasını emreder. Rasûlullah'm bu davranışı vahiyle düzeltilir: Ha-bibim, seni ısıran tek bir karıncaydı. Sen ise Allah'ı teşbih eden ümmetler-den bir ümmeti toptan yakıyorsun."

Kabir suali, Rasûlullah'm gönderildiği yalnızca bu ümmetle ilgili olma-dığından dolayı, diğer ümmetlerin sorgulanmayacağına dair bir bilgi gelme-miştir. Belki de geçmiş ümmetlerin kabirlerinde sorguya çekildiği bildiril-miş, bu ümmetin diğer ümmetlere olan üstünlüğü nedeniyle sorguya çekil-menin yalnızca geçmiş ümmetlere ait olmadığı bildirilmiştir.

Rasûlullah'm: "Kabirlerinizde sizin de sorguya çekileceğiniz bana va-hiyle bildirildi" sözü de buna delalet eder.

Münker ve Nekir'in: "Size gönderilen bu adam necidir?" sualleri de buna delildir. Allah bilir ya bu, ümmete kabirde sorgulamanın olduğunu haber vermekten ibaretir. Her peygamber, kabirde olacağı bildirebilir. Nasıl ki kıyamet günü sorgulama ve suç isbatmdan sonra günahkârlar azab görecek-lerse, aynı şekilde kabirlerinde de sorgulama ve suç isbatmdan sonra azap göreceklerdir. [365] Allah en iyisini bilir. [366]

__________________
SusKun ve Sessiz Mürekkep...


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
münker ve nekir melekleri sadece bu ümmeti mi sorguya çekerler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Münker - Nekir Ne Demektir? Seyra Dini Sözlük 0 26 Ağustos 2014 16:31
Münker Nekir Meleklerinin Soruları Zen İslamiyet 0 21 Kasım 2012 14:28
Münker Nekir ve Hz.Ömer (ra) Freedom İslamiyet 0 02 Şubat 2010 17:04
Aman sus hoca ipimizi çekerler Alovepoem Haber Arşivi 0 15 Aralık 2007 12:59