IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

12Beğeni(ler)

Yeni Makale Ekle Cevapla
 
LinkBack Makale Seçenekleri Stil
  #1  
Alt
Çevrimdışı
Melodram
Melodram - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Standart Mevsimlik işçilerde aşk göçü.
Yazan; Melodram 16 Mayıs 2015, 13:13

Şarkımız da güzelim havalarda can sıkmaya gerek görmediğim için Beirut - Postcards From Italy, Molotov Jukebox - I Need It olabilir.

''Malum havalar güzelleşti, yaz geliyor, siz de Nesfit ile forma girmek istemez misiniz?'' desem gayet normal karşılanır, peki ''Malum havalar güzelleşti, yaz geliyor, siz de aşık olmak istemez misiniz?'' desem nasıl karşılanır? Eminim bu da normal karşılanır. Tam da başlıkta olduğu gibi, mevsimlik işçi gibi sıcağı görünce aşık olası tutan çimenüstü insanlar yeniden aramızdalar! Onları bir selamlayalım ve yanlış gübreleme sonucu ortaya çıkan sorunlarıyla devam edelim.

Geçen gün Seğmenlerdeyim.-Aşkım ya vallahi Seğmen diye biri yok, park bu park- Ankara'yı ayaklarınızın altına seren, aynı zamanda da Ankara'daki bozkır anlayışını yerle bir eden, her insanın mutlaka bir kez yolunun düştüğü, düşmese de yanından geçtiği meşhur parkımız. Çimlere doyasıya basar, hatta hiç düşünmeden üzerine bile oturursunuz! Ben de oturuyorum, yanımda arkadaşlarım var ama kafam onlarla değil, kafam hemen çaprazımızda oturan sevgililerde. (Yazar burada yalnızlığın dayanılmaz ağırlığını etraftaki sevgilileri keserek hafifletmeye çalışmıyor, bir dakika!) Ve en önemli sorun da o çapraz mesafesinde bizim sesimizin onlara gitmediğinden emin olurken, onların sesinin bizim sohbetimizin içine karışıyor olmasıydı, ben de tutamadım kendimi tabii, dinledim, hem de her ayrıntıyı! Peki neden?

Buse; 22 yaşında, üniversite öğrencisi.
Serdar; 25 yaşında, mezun olmuş, iş arıyor.
Bunları uyduruyor muyum? Hayır, size dibine kadar dinledim diyorum.

Serdar Buse'nin okuldaki hayatından şikayetçi, kimlerle olduğunu bilmediği için bu durumdan rahatsız. Buse de Serdar'ın kendi okuldayken boş zamanlarını nasıl, nerede, kimle geçirdiğini düşünmekten kafayı yemiş durumda. Biz 3-4 saat oturduk ve 3-4 saat boyunca sadece sosyal alanları ve başkaları üzerinden tartışma yaşadılar, ben de utanmadan ifşa ediyorum, herhalde okumazlar! Onlar bu tartışmayı yaşarken, ben pür dikkat dinliyorum ama kafamda da bir sürü düşünce dolanıyor, içerikte de yaz gelince aşık olunmasının anayasayla şart koşulmuş bir kanun olup olmadığı ele alıyor, bu yanlış algının vahim sonuçlarını kendi içimde şekillendirmeye çalışıyorum.
Bu çiftimiz güneşin ısıtmaya başladığı ilk an vurulmuşlar birbirlerine, 2 ay olmuş birbirlerine aşık olalı, aşık diyorum da bunun pek aşkla ilgisi olmadığını da kendi kendime söylüyorum o an. İkisinin de tek sorunu birbirlerinin sosyal alanlarına müdahale etmeden duramamaları, başka insanların önünde sosyal bariyer vaziyeti görerek onları püskürtüp, sevgilisinin bütün haklarını kendine saklama çabası. Ne kadar güzel duruyor değil mi böyle yazınca, insan içinden ''Sevgilim beni çok seviyor yaa!'' diye geçiriyor. Sen öyle san diyor ve o an içimden geçenleri yazıyorum:

''Sevdiğiniz insanların sosyal alanlarını ablukaya alıp, tek odak noktası olmak için çabalamanız, karşınızdaki insanı size bağlı kılarken gitgide sağlıksız bir ruh haline kavuşmasını da sağlıyor, farkında mısınız? Gelip sana anlatmadığı şeylerin olması seni sevmediği anlamına gelmiyor; çünkü insanların birbirine anlatmadığı veya anlatmak istemediği şeyler olabilir, bu onun kendi yaşantısı, yani senin gibi o da bir varlık ve kendi varlık sahasında yaşadığı belli başlı şeyler var, bunu kabullen.

Senin dışında da bir hayatı olduğu için ve bu insan olduğumuz için çok normal bir şey, senin de anlaman lazım, senden başka insanlarla da gülebilir, sohbet edebilir, senden başka insanlara güvenebilir ve senden başka insanlar da sevgiline güvenebilir, bunda hemfikiriz? Peki sevgilinin başka insanlarla gülebilme ihtimalinde seni rahatsız eden nedir? Ona olan güvensizliğin mi yoksa sensiz mutlu olması mı? Her ikisi de değil mi? Çünkü sevgilin senin dışında mutluysa, kesin aranızdaki ilişkide bazı sorunlar vardır, kesin seni artık sevmiyordur ve sen böyle düşündüğün için siz beraberken de mutlu olamayacaksınız, bunu da kabullen.

Etraftan geçen güzel kızlar veya yakışıklı erkekler sevgilini şöyle bir süzdü ve sen oracıkta sevgilini paralamaya başladın; peki böyle süzülesi bir şeyin senin yanında olduğu gerçeğini hatırlayıp, elini tutsan daha güzel olmaz mıydı? Çünkü etrafta senden güzel kızlar mutlaka olacak, senden yakışıklı erkekler de olacak, hatta sen de birine öyle bakacaksın ama bu yanındaki sevgilinin elini tutup, onunla bir ilişki yaşadığın gerçeğini değiştirmez öyle değil mi? Üçüncü, beşinci, onuncu kişilere verdiğin değerin belki de yarısını yanında oturan insana versen ve o insanların üçüncü, beşinci, onuncu olduğunu kabul etsen daha mutlu olmaz mısınız? Olursunuz, o yüzden bunları da kabullen.

Mesela yine etrafında senden daha yetenekli, senden daha kültürlü insanlar da olabilir ve bu sevgilinin ilgisini çekiyorsa, senin odak noktan kültürlü insanlar değil, sevgilinin ilgisini çeken o konular olmalı. Bir kitap ilgisini çekiyorsa, o kitabı konuştuğu insana kafayı takmak yerine, alıp o kitabı okuyup sevgilinle konuşabilecek ortak bir şey yaratmaya çalışsan, sizin için daha sağlıklı olmaz mı? Olur, o zaman bunu da kabullen ve bir kitap al eline.

Sevgilinin arkadaşlarını kıskanıp ona yasaklar koymak yerine, arkadaşlarını tanıyıp, ''ben olmasam da yanında birileri var, hiç yalnız kalmayacak'' diye düşünerek onun böyle güzel sosyal ilişkileri olduğu için mutlu olsan, hayatı da ona zehir etmesen, fena olmazdı değil mi? Hoşlanmadığın kişilerin olması normal, onun sevdiği insanları sevmemiş olman da normal ama senin dışında bir hayatı olduğunu ve o insanlarla ilişkisi olduğunu düşünüp, aynı engelin sana koyulmasını istemediğini de hatırlayıp, onun hep yanında olsan ne güzel olur değil mi? O zaman şu ''sevimsiz'' sandığın arkadaşları da bir kabullen.''

Tam olarak bunları içimden geçirdikten sonra tam da olayın büyüsüyle ve güneşin etkisiyle uykuya dalacakken-evet bulduğum her yerde uyuyabilme potansiyelim var-, şöyle bir doğrulduğumda, seslerinin kesildiğini fark ettim, çünkü ben bunları düşünürken onların seslerinden çok kendi içimdeki sese odaklanmıştım ve Buse gitmişti. İşte burada devreye birbirlerinin yanında olan insanlardan şikayet etmelerinin utancı giriyor devreye. Buse'nin hiç sevmediği Serdar'ın arkadaşı, Serdar'la iletişim kurarak, biraz abarttığını ve böyle şeylerle birbirlerini yıpratmamaları gerektiğini söylüyor ona. Düşünsene, eğer Buse'yi dinleyip o arkadaşını hayatından çıkarsaydı, şu an orada tek başına oturmuş ve kafasında kurduğu şeylerle sevdiği insandan nefret etme merdivenlerini bir bir tırmanıyor olacaktı ama Buse o kadar şanslı ki, sevdiği adamın yanında onu doğru yönlendiren birileri var. Aynı şey Serdar için de geçerli; çünkü yanlarındaki başka bir arkadaşları da muhtemelen Buse'yle beraber gitmiş ve ona yaptıklarının yanlış olduğunu anlatıyordu.

Yani demem o ki, şu severken birbirinize ''mal'' gözüyle bakıp da, sevgilinizin tapusunu kimsenin ulaşamayacağı sandıklara saklamış gibi davranmayın. Çok bildiğimden de değil ama çok rastladığımdan böyle diyorum, aşkı mevsimlerle, hava derecesiyle bağdaştırıp da hemen birine kapılmayı beklemeyin. Mevsimlik işçiler gibi, hava ısınınca yeni birine göç etmek için acele de etmeyin. Bahsettiğim örneğin havalarla alakasını da kurmamın sebebi, kendilerinin cümle içinde bunu kullanıyor olmaları, yani yaşadıkları şeye daha kendilerinin bile inanmıyor olmalarıydı. Güzel bir atasözüyle kapatalım meseleyi. ''Ne seversen onu biçersin.''
Bir başka yazı da belki de bu sözü ele alır yürürüz.
Kırmadan seviniz.
__________________
If you can't measure it, it doesn't exist.
Alıntı ile Cevapla
Görüntüleme 1637 Yorumlar 13
Toplam Yorum 13

Yorumlar

Alt 17 Mayıs 2015, 13:05   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mevsimlik işçilerde aşk göçü.




yazida segmenleri gorunce aklima semsiyemi parkin en manzarali yerine kurup altinda uyumak geldi gercekten, oyle guzel, oyle de havadar. madem uyuyacaksin, en manzarali yerin ne onemi var? diyenler olabilir; hicbir sebebi yok, oyle hayal ettim. hem zaten konumuz benim hayalim degil, buse ve serdar dimi? evet.

gunumuzde eskiye nazaran bu ornekleri daha fazla goruyoruz, evet; su an bile burada tum bu yazilanlardan habersiz, kendilerini cetin ve bir o kadar amacsiz tartismanin tam ortasinda olan buse'ler ve serdar'lar var. tabii ben hep soyluyorum, sadece bu olayla ilgili degil, genel olarak olaydan daha cok nedenleri ve insanlar uzerindeki etkileriyle ilgileniyorum, sanki bu beni daha fazla dusunebilen bir varlik haline getiriyor ya da ben o an hissediyorum, bilemedim. biz, -biz derken birbiri olmadan yapamayacak ciftler lutfen alinmasinlar, biraz onlari da yargilamis olacagim ama affola, neticede toplumu derinden etkileyen bir olayi konusuyoruz herhalde burada!- sevmek nedir bunu bilmiyoruz bir kere, tamam bildigimizi saniyoruz ama hayir arkadasim bilmiyoruz iste.

birbirlerinin hayatlarinda var olmadan once, sevgilisinin bir hayati oldugunu kabullenemeyen, yok sayan ve sevmek kelimesinin sozlukteki karsiligina aldanip gelisiguzel seven ve sevgilisinin hayatina butunuyle mudahale etmeyi kendinde hak goren milyonlarca cift var. giyim tarzina, gidilen yerlere, gorusulen arkadaslara karismayi kiskanmak sandigimizdan oluyor bunlar. mottomuz var tabii bir de, karsimizdaki insan daha agzini acmadan kendimizi hakli gosterme cabasi icine girerek patlatiyoruz slogani: seven insan kiskanir! peki ya karsimizdaki insan bize yaparsa aynisini? iste o zaman baska, hemen rafa kaldiriveriyoruz nerede ne kadar slogan varsa. yahu eksik yasiyoruz iste kabul edelim, kalpli emojiler gondererek saatlerce mesajlasmayi romantizm saniyoruz, o kadar bagimli olmusuz sevmek sandigimiz ama aslinda yapay olan seylere. sohbet etmek yok, ani yok -aslinda var, o telefonda saklanan 136 tane en ozel mesajdan daha guzel ani mi olur dimi ama?-, bir seyler paylasmak yok, kendi hayatimizi bile umursamiyoruz bazen karsimizdaki insanin hayatini didik didik etmekten. hal boyleyken dostlar, durup bir dusunmek, yapilanlari sorgulamak gerek.

bana bir sey birakmamis, butun tavsiyeleri zaten @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] vermis, o yuzden ana temaya gonderme yapip ayriliyorum: guzelim yaslarimizi herseyden once kendimize ve hayatimizda var olan hic kimseye zehir etmeyelim, tadinda yasayalim her seyi. gittim.

__________________
everything. everyone. everywhere. ends.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 17 Mayıs 2015, 23:29   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mevsimlik işçilerde aşk göçü.




Yalnız bu Seğmenler yuva yıkıyor @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], orada boşa ''aşkım ya vallahi Seğmen diye biri yok'' demedim, o yüzden sevgilin olunca Seğmenlerdeyim derken iki kere düşün, yoo gerçi senin düşünmene gerek yok, tamam tamam rahat olabilirsin şu an.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Gerçi ben yuva kurmaya daha müsait görüyorum orayı, yani evlenenlerin fotoğraf çekimleri için orayı seçtiğini düşününce, ne diyorum ben.
Belki de ben bunları yazarken onlar ayrıldı? Belki de eve gidip birbirlerini çevreleri yüzünden defalarca suçlayan mesajlar atıp, kalplerini paramparça ettiler. Böyle düşününce de insan bir üzülüyor ha ama üzülmemek için de yapmamız gereken basit, karşımızdakinin de bizim gibi insan olduğunu, insanların da başkalarıyla konuşarak yaşamını sürdürebildiğini gibi bıdı bıdı detayları unutmamamız gerekiyor.
Bütün tavsiyeleri benim verdiğimi söylemişsin ya ahah, iyi ki kel değilim yoksa ilacım olmazdı. Hoş ben tapu kadastro işlerini de hiç sevmem, orası ayrı.
Bu hafta Seğmenler'e gidip bir gözlem daha yapmak lazım.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
If you can't measure it, it doesn't exist.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 18 Mayıs 2015, 00:35   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mevsimlik işçilerde aşk göçü.




hakkaten ya, bir kere parkin ismi ofsayt @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], hic orada boyle diyaloglara girilir mi? tamam hemcinslerim acisindan sorun yok, biz rahatiz ama kadinlarimiz bilhassa dikkat etmeli, olmaz yani. hem az asagida kugulu var dimi? hem tarafsiz, hem kugular var, romantik ortam, gidin oraya, tartisin guzelce, yiyin birbirinizi. bunlari yaptiniz da biz mi bir sey dedik? ah ah, bizi anlamiyorlar. tabii segmenler'in hakkini yemeyelim, dis cekim fotograflar ideal mekan olmaya aday ya da bizim bilmedigimiz baska bir sey mi var, bilmiyorum, iyisi mi konunun o kismini es gecelim, evlenen ciftlerimize mutluluklar dileyip ayrilalim. e tavsiyeleri vermissin ama kabul et, ben ekleyecek bir sey bulamadim.
bence de kacirmamak lazim, havalar da isindi ki, cok malzeme cikar simdi segmenler'de ya.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
merakla bekliyorum!

__________________
everything. everyone. everywhere. ends.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 18 Mayıs 2015, 14:13   #5
Çevrimiçi
Run
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mevsimlik işçilerde aşk göçü.




Eline saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yine keyifli bir yazi yazmissin, tesekkurler.
Yazin o kadar hosuma gitti ki bir kac kez okudum, benimde alacagim dersler var tabii ki. Surekli degindigim bir konudan bahsedecegim, yaziyoruz cok guzelde bunlari biz uyguluyormuyuz
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
kendi adima konusacagim, tabii ki hayir! Yazdiklarin o kadar acik ve net ki..
Okudukca icim icimi kemirdi, cunku harfiyen katiliyorum, daha da onemlisi beni gecmisime goturdun sevgili arkadasim, ama bir yandan mutluyum kendimde ki gelisimi gordugum icin.
Mutlu olmanin cesitli yollarini tarif etmissin, insanin nasil kendini gelistirebilecegine guzel ornekler ve tavsiyeler vermissin. Peki, toplumumuzda ki iliskilerde tum haklarimizin baskalarinin himayesine gecmesine izin veren yine bizler degilmiyiz? İliskilerimiz de karsi cinsi yonlendirme cabasina giren, onlarin sahibiymis gibi goren.. Bunlara izin veren bizleriz aslinda, daha da onemlisi baskalarina degil, kendimize guvenmiyoruz aslinda.

__________________
Hiçbir şey istediğim yok senden felek!
Ama yine de ucuz olsun ekmek
Ve pahalı olsun insan hayatı...
‘R.Hamzatov’
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 18 Mayıs 2015, 15:10   #6
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mevsimlik işçilerde aşk göçü.




Samimi olmam gerekirse bunları milattan önce birini sevdiğim zaman ben de pek uygulamamıştım @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], yani böyle üst seviyede kıskanç, bir başkasının hayatını zehir eden biri değildim ama ilişkiler üzerine de bu kadar düşünüp, doğruyu yanlışı ayırt etme gereği duymamıştım, belki böyle bir şeye bile gerek yok. Bunları çok düşündükçe, olayın asıl güzelliğinden uzaklaşıldığı da oluyor ama bir yandan daha mantıklı hareket edildiği de kesin. Değişimi fark ettiğimiz için, değişip daha farklı bakabildiğimiz için şanslıyız, yakın zamanda seversek bunu daha net anlarız.
İşte bunlardan şikayet edip aslında bunlara kendimizin sebep olduğunu anlamak da başka bir konu, güzel konu. Etrafımda duyuyorum bazen kızlardan ''Ay sevgilim bana yasaklar koysun, her şey onun elinde olsun'' tarzı cümleler. Burada hata kızda, baştan böyle bir istekte bulunuyor ama bunları yapan birini sevdiğinde bu sefer de o tavırlarından sıkılıp mutsuzluğunu ilan ediyor. İyi de sen bunu istiyordun? Sevmeyi direkt yasaklar, kısıtlamalar üzerine kurmaya çalışıyoruz. Sen kendi sınırlarını kendin belirlemedikçe, bir başkası da gelir dilediği gibi seni kısıtlar sonra da birbirinize küfürler edersiniz olay kapanır. Önce kendimizi tanımamız, mantığımızı oturtmamız lazım, aşk da mantık olmaz diye bir yok diyorlar ya, aşkın kendi içinde mantık olmaz diyelim ama insanın içinde mantık olabilir dimi? Mantıklı hareket ederken de pekala aşık olup mutlu olabiliriz, hatta daha mutlu olabiliriz ama işte bunu bir başkasından duyarak değil, kendimiz yaşayarak anlayabiliriz sanırım. Mutlu olmak mutsuz olmaktan daha kolay aslında ama biz mutlu olduğumuz şeylerin aslında mutsuzluk olduğunu geç algıladığımız için, sonunda hep zararlı çıkıp net şekilde mutsuz oluyoruz. Ülkede her şey gibi insan ilişkileri de belli bir düzeyde gelişmeli ki, sevmenin ne demek olduğunu keşfedelim, bir gün keşfederiz herhalde doğru olanı. Teşekkür ederim yorumun için.

__________________
If you can't measure it, it doesn't exist.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Mayıs 2015, 17:33   #7
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mevsimlik işçilerde aşk göçü.




güzel yazı olmuş cansucum okumadım ama senin kaleminden çirkin bir şey çıkmaz yüreğine sağlık canım

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Mayıs 2015, 20:00   #8
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mevsimlik işçilerde aşk göçü.




Askin prospektusu kivaminda pek bir guzel olmus...sabah ac karnina bir doz gunaydin mesaji, aksamlari alkol ile birlikte overdose romantizm, ayrica kisisel alanlari koruma yan etkileri, karsilikli guven endikasyonlari, hergun bulusmalarin farmokolojik etkileri, askinizi saklama kosullari,doz asimi durumlarda derhal doktorunuza basvurun, acildikdan sonra serin degil sicak yerde muhafaza edin... bosuna denmiyor biz tarihin ortanca cocuklariyiz... bir amacimiz yok; ne buyuk savas ne buyuk bir buhran yasadik... bizim savasimiz ruhani savas... ve bunalimimiz kendi hayatlarimiz... yani serdarin da en buyuk savasi buse ile... pavlov un kopegine cevirdi kapitalizm bizi, ogrenilmis yalnizliklarimizi ogrenilmis asklarin prospektusune gore yasiyoruz .... fitil niyetine (:

__________________
You will naturally be submissive to a man that you trust to lead, even if you're a alpha female!
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 25 Haziran 2015, 13:59   #9
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mevsimlik işçilerde aşk göçü.




Rakı balık tercihimdir

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 11 Temmuz 2015, 02:12   #10
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mevsimlik işçilerde aşk göçü.




Raskolnikov, temmuz sıcağında penceresini açtı ve cigarasını aşağı çırparak "Serdar ve Buse'nin canı cehenneme '' dedi.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
aşk, göçü, işçilerde, mevsimlik


Şu anda bu makaleyi okuyan kişi sayısı: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Makale Seçenekleri
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Makaleler
Article Author Forum Cevaplar Son Mesaj
Muson rüzgârları,muson yağmurları, mevsimlik rüzgar sistemleri PySSyCaT Genel Coğrafya 0 16 Şubat 2015 23:54
vBGuides: Seasonal Effects - 3.8.x - Snow Flakes (Mevsimlik Etkileri) hAte vB 3.8.x Eklentileri 0 11 Aralık 2014 11:50
Bayram göçü AngeL Haber Arşivi 0 04 Ekim 2014 10:36
Sendemi Mevsimlik Yaşamdasın? Afrodit Aşk ve Sevgi Köşesi 0 31 Ağustos 2010 15:42