IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 29 Mayıs 2009, 16:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Pareidolia




Bazen rastgele bir görüntüye bakarken onu belirli bir ifade gibi algılarız. Bu psikolojik bir fenomendir ve olay [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olarak tanımlanmıştır. Bulutlardan şekiller çıkarmak, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] benzetilen görüntüleri fotoğraflamak gibi günlük telaşların yanı sıra; dini inanç kaynaklı, üzerinde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], İsa Mesih'in yahut [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'nın resmedildiği düşünülen nesneleri aramak; hatta işi abartıp, tersten dinlendiğinde belli mesajlar içerdiğine inanılan müzik yapıtlarını bir [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] edasıyla incelemek, çıkarımlarda bulunmak da hep bu Pareidolia hadisesinin belirtileridir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]. Hatta [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bakıp Lenin'i gördüğünü iddia edenler de olmuştur. Güneş ışınlarının belli bir açıyla [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], dolayısıyla dünya veya ay üzerindeki yer şekillerinin uygunluğu sayesinde devasa büyüklükteki bu yer şekillerine çeşitli anlamlar yüklenmesi de mümkün olmuştur. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], bu olayı bir adım ileri götürmüş, adına [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dediği bir [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]le sanatını icra etmiştir. Dediğine bakılırsa; "kişi gerçek dünyada algıladığı gerçeklikten farklı bir gerçeklik yaratabilir ve bunu sanata yansıtmak da mümkündür".
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] algıda insan yüzünün önemini şöyle vurgular: İnsanlar daha doğuştan insan yüzlerini algılamaya programlıdırlar. Bu onların hayatta kalma tekniğinin bir parçası, sosyalleşmelerinin kaçınılmaz bir olgusudur. En ufak detayları seçerek dahi olsa, görüş açısının çok dar yahut kısıtlı olduğu yerlerde bile insanoğlu, insan yüzlerini algılamaya odaklıdır. Bu odaklanma, bazen rastgele şekilleri de insan yüzü gibi görme hadisesini bir şekilde doğurabilir.
Sosyal etkileşimde çok büyük bir rol oynayan
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hadisesi beynimizde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'da ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'daki kimyasal ve elektriksel etkileşimler sayesinde gelişmektedir. Bu loblarda meydana gelebilecek herhangi bir hasar yahut doğuştan olan bir bozukluk "insan yüzü tanımamak" yahut "yüz körlüğü" olarak bilinen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ya sebep olabilir. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'nin açıklamalarına göre [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]lar, tek tek burun, kulak, ağız gibi yüze ait detayları algılasalar dahi bu detayların birbirleri arasındaki korelasyonu bulamadıkları için insan yüzlerini ayırdetmekte güçlük çekerler ve genellikle baktıkları insanların vücutlarının başka bölümleri yahut sesleri ile etkileşim, ilinti kurarak bu sorunu çözmeye çalışırlar. Yüzleri algılama zorlukları yüzünden TV programlarını takip etmekte zorlanırlar. Kalabalık yerlerde bulunmak onlar için bazen ızdırap verici bir hal alabilir. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] internet ortamında bazı araştırma kurumları tarafından paylaşılmıştır.

Son olarak Pareidolia hadisesinin ("Rastgelelik yüzünden Aldanış" diye çevrilebilir sanırım) ele alındığı bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Kitabın adı:
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]. Yazar: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]. Kitap, günümüzde bazı rastgele gelişen olayların insanoğlu tarafından ısrarla hiç de rastgele olmadıkları şeklinde algılandıklarından ve yorumlandıklarından ve bu algıların aldanmaya sebep olduğundan bahsetmektedir. Buradan cihetle belki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] atlamak ve değinmek de mümkün fakat şimdilik konuyu burada kesmeyi uygun buluyorum.
Unutmayın, bazen ve genellikle (!) baktıklarınız yahut gördükleriniz sadece o nesneden ibarettir. Başkalarının bir olguyu size aktarırken nasıl algıladıkları önemlidir ve siz, size söyleneni yahut gösterileni size söylendiği veya gösterildiği gibi kabullenmeden önce, onların olayı nasıl algıladıklarını durup iki kez düşünmek zorundasınızdır. Bu kimseye olmasa da en azından size fayda sağlayabilir ve dünya bir doğru daha kazanma şansı elde etmiş olur.


alıntı..

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
pareidolia


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık