IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Merak Ettikleriniz (https://www.ircforumlari.net/merak-ettikleriniz/)
-   -   Airbrush Nedir (https://www.ircforumlari.net/merak-ettikleriniz/367751-airbrush-nedir.html)

Lady 28 Kasım 2010 13:23

Airbrush Nedir
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Otomobilden duvara[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kasktan elektronik eşyalara kadar her alanda karışımıza çıkan airbrush nedir ve nasıl uygulanır?

Airbrush kelimesinin Türkçe’ deki tam anlam karşılığı "Hava Fırçası" olarak çevrilse de[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] basınç sistemli boya püskürtme tekniği kelimeyi daha doğru karşılamaktadır.


Bu teknik yakın çağda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ilk olarak 18.yy. sonların da Amerika’da uygulanmaya başlamış olup[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ülkemizde ilk örneklerini 1970 başlarında konser ve sinema afişlerinde illüstratif olarak görmek mümkündür.


Çoğu görsel sanat tekniğinden ayrıcalıklı bir zorluğa sahip olma sebebi; kullanılan mekanik aksama hakimiyet yanı sıra hassas bir el beyin senkronizasyonu gerektiriyor olmasıdır.


Kısaca uygulanış metodu ise; Ortalama üç ile yedi bar arası basınca sahip kompresörlere bağlanan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 0.2 mm - 5 cm arası kalınlıkta boya püskürten mekanik kalemler ile boyayı uygulamaktır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İki türlü boya besleme sistemi vardır:
Gravity Feed : Üstten Besleme
Siphon Feed : Alttan Besleme
Ek olarak: “afiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dergi kapak v.b” İllüstrasyon ile ilgilenen grafikerlerin kullanmış olduğu üçüncü bir "yandan beslemeli" pistole vardır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


İki tip tetik hareketi vardır:
Single Action: Bu tetik hareketinde; tetiğin aşağıya doğru tek hareketi vardır ve sadece boya akışını sağlar. Çizgi kalınlığı ise nozzle isimli başlık ile ayarlanır.
Double Action: Bu tetik hareketinde ise tetiğin çift hareketi vardır. Boyanın akışkanlığı ve incelik kalınlık miktarı çift hareket ile kontrol edilir.


İki tip boya karışım şekli vardır;
Internal: Boyanın kalemin içine karışarak çalıştığı mekanizmadır.
External: Boyanın kalemin dışında bulunan iğne vasıtası ile uygulanan ve çoğunlukla "single action" pistollerde bulunan türdür.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Airbrush genel olarak üç biçimde uygulanır:
*Şablonlu Boyama “Şablonlama”
*Maske ile Boyama "Maskeleme"
*Şablonsuz Boyama “Şablonsuz”


Şablonlama: Ülkemizde en yaygın kullanılan tekniktir. Fotokopi ya da folyo kesim türü kopyalama makinelerinden alınan grafiğin kretuvar ile kesilip zemine yapıştırılma işleminden sonra hazırlanan kopya taslığının üzerine uygulanan püskürtme işlemidir.
Maskeleme: Çalışmaya keskin hatlar kazandırmak için hazırlanan şablonlar ile uygulanan tekniktir.
Şablonsuz: Dünyaca onay gören tartışmasız en zor airbrush tekniğidir. Bu teknik şablonlama ve maskeleme işleminden yardım almadan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] küçük detaylara kadar el hassasiyeti ile yapılmış olan çalışmalardır.


Barış MALKOÇ


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:25.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2026, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk