IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 03 Kasım 2011, 13:50   #1
Çevrimdışı
Ay
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İntihar ve İntihar İstatistikleri




__İ n t i h a r__


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Tüm dünyada her gün 1000 kişi intihar ediyor.

İntihar, tüm ölümlerin %0,4 - %0,9'unu oluşturuyor.

Erkeklerde intihar, kadınlardan 2-7 kat daha fazla olduğu saptanmıştır.

Kadınlar ilaç ve boğulmayı seçerken, erkekler daha şiddetli metotları (asılma, kendini silahla vurma gibi) seçmiştir. )

İntiharın en acı yanlarından biride, intihar eden kişinin özkıyımı gerçekleştirmeden önce bunu bir şekilde çevresindekilere belli etmesidir.

İntihar dışında yapacak hiçbir şey kalmadığı düşüncesi bilince hâkim olmuş, yaşanan her saatin acı, günah ve sorunları arttırmaktan başka bir işe yaramayacağı şeklindeki düşünceler çogu intihar olayında görülmektedir.

İntihar eden kişi, intiharı "sorunlarını giderici, çare bulamadığı acılarını dindirmeye yarayan, bulamadığı huzur ortamını getireceği" bir çözüm olarak görür.

İntihar eden kişilerde "mezara konma ve hayata son vermenin sonrasındaki" düşünceler bulunmuyor.

İntihar davranışlarında ölmek düşüncesi yanında daha iyi şartlarda yasamak yolunda bir kararsızlık ta bulunabilmektedir. Bu nedenle yüksek bir yerden atlamadan önce beklenmekte olduğu düşünülmektedir.

İlkbahar ve yaz mevsiminin başlangıç ayları daha yüksek intihar sayılarına sahiptir.

Bireyin bir "psikiyatrik hastalığının" olusu ya da "tedavi olunamaz" bir rahatsızlığın varlığı da riski çoğaltmaktadır.

Psikiyatrik bir rahatsızlığı olanların olmayanlara göre özkıyım riskinin 3-12 kat daha fazla olduğu gözlenmiştir.

İntihar gerçekleştiren kişilerin % 70 kadarında depresyon ya da alkolizme rastlanmıştır.

İntiharın en fazla görüldüğü psikiyatrik rahatsızlık depresyondur. Özellikle hastada hafifçe iyileşmenin başladığı erken tedavi dönemlerinde ve hastanede yatıp çıkmayı izleyen dönemlerde intihar riskinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

Depresyonun varlığı halinde intihar görülme olasılığı, her hangi bir ruhsal hastalığı olmayanlara göre 30 kat daha çok bulunmuştur.

Şizofreni hastalarında % 10 oranında öz kıyıma rastlanmaktadır. Özellikle hastalığa ait yoğun belirtilerin tedavi ile azaltıldığı, kişinin işlevselliğindeki azalmanın farkında olup, depresyon el bir dönem yaşadığı ve daha çok hastalığın ilk yıllarında gözlenmektedir.

Şizofrenik intiharların % 75' inin evlenmemiş, genç yaşta erkekler olduğu, % 50 sinin de daha önce öz kıyım girişimleri olduğu saptanmıştır. Hastaneden çıkıştan birkaç hafta-birkaç ay sonrasında risk yükselmektedir.

Anti sosyal kişilik bozukluğunda % 5 oranında intihara rastlanmaktadır.

BPD (sınırda kişilik bozukluğu) ve narsist kişilik bozukluğu olan kişilerde de intihar görülmektedir.

Alkolizm tüm intihar vakalarını % 20 sinden sorumludur.

Alkolizm nedenli intiharlarda, çevresinin alkolizm nedeniyle kendisini artık desteklememesi ile, kişinin beyninde uzun donemde oluşturduğu bozukluklar ve alkol almayı takiben oluşan pişmanlık ve çaresizlik düşünceleri nedeniyle intihar çok görülmektedir.

Alkolizm gözlenen kişilerde hayat boyu intihar girişimi oranı % 10-15 arasında bulunmuştur...


* - * - *


Erkeklerde ticari başarısızlık, kadınlarda ise aile geçimsizliği ve istediğiyle evlenememe başta gelen intihar nedenleri arasında...

Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin (ESOGÜ) yaptığı araştırmada erkeklerde ticari başarısızlık, kadınlarda ise aile geçimsizliği ve istediğiyle evlenememenin başta gelen intihar nedenleri arasında olduğu saptandı.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çınar Yenilmez başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Setenay Öner, Doç. Dr. Ünal Ayrancı, Türkiye’de farklı yaş gruplarındaki tamamlanmış intiharlarda intihar nedeni bakımından, cinsiyetler ile bireylerin yaşadıkları bölge arasındaki farklılıkları incelemek ve bölgeye özgü risk faktörlerine dikkati çekmek amacıyla yapılan araştırmada, DİE’nin düzenli olarak her yıl yayınladığı “İntihar İstatistikleri Formu”ndan yararlanıldı.

Araştırma Görevlisi Dr. Yasemin Kılıç ve Öğretim Görevlisi Dr. Gülcan Güleç Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerini baz alarak “Türkiye’de 2003 Yılında Gerçekleşen Tamamlanmış İntiharlarda Cinsiyetlere Göre Bölgeler Arası Farklılıklar” konulu bir araştırma yaptı.


2705 İntihar Olgusu İncelendi
Bu yıllıklardan yaş ve cinsiyet gibi demografik bilgilerle intihar nedenleriyle ilgili veriler toplandı. Türkiye’nin bölgeleri arasındaki karşılaştırması için 2003 yılı verileri esas alındı. Çalışmada yüzde 58,2’si erkeklerden, yüzde 41,8’i kadınlardan oluşan 2705 intihar olgusu incelendi.

Türkiye’nin 7 bölgesindeki tamamlanmış intihar oranları, 24 yaş altı, 25-64 yaş arası ve 65 yaş ve üstü olmak üzere 3 farklı grup esas alındı ve cinsiyetler arası karşılaştırma yapıldı.

Araştırma sonucuna göre, 2003 yılında gerçekleşen intihar olgularında bölge ile yaş, bölge ile cinsiyet arasında önemli düzeyde ilişki olduğu saptandı. Bunun yanında yaş grupları ile cinsiyet arasında önemli düzeyde ilişki olduğu belirlendi. İntihar oranları, 24 yaş altında Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüksek düzeyde bulunurken, 25-64 yaş grubunda sırasıyla Marmara, Ege, İç Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yüksek olduğu belirlendi.


Doğu Anadolu’da Kadınlarda İntihar Oranı Yüksek
İntihar oranları, kadınlarda Doğu Anadolu Bölgesinde yüksek, diğer bölgelerde ise erkeklerde daha yüksek olarak saptandı.

24 yaş altı grubunda kadın intihar oranı erkeklere göre daha yüksekken 25 üzeri yaş gruplarında erkeklerde intihar oranı daha yüksek çıktı. 2003 yılındaki intihar olgularında bölge ile neden ve nedeniyle cinsiyet arasında da önemli düzeyde ilişki olduğu saptandı. 2003 yılında hastalık, öğrenim başarısızlığı ve ticari başarısızlıktan intiharlar en önemli neden. Erkeklerde geçim zorluğu, ticari başarısızlık en önemli intihar nedenleri. Kadınlarda ise aile geçimsizliği ile hissi ilişki, istediğiyle evlenememe nedeniyle intihar etme daha yüksek oranda.

Ege Bölgesinde geçim zorluğu nedeniyle intihar, Akdeniz Bölgesinde hastalık nedeniyle intiharlar, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde öğrenim başarısızlığı, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise aile içi geçimsizlik en önemli intihar nedenleri.

Genel bir kavram olan aile geçimsizliği, okuma ve yazma oranının düşüklüğü,, kırsaldan kente göç olgusu, erken yaşta zorla evlendirilme, dini nikaha dayalı evlilikler, kız çocuklarının eğitime katılmasının zor olması veya engellenmesi hızlı sosyal değişimler kitle iletişim araçları ile sunulan farklı bir kültürün yaşantılarıyla çelişen genç kızların ataerkil toplum yapısının içinde kendi gerçeklerini tolere edememe gibi sosyo-kültürel nedenlere dayanıyor.


* - * - *


Türkiye'de intihar edenlerin oranının son on yılda yüzde 35 oranında arttığı belirlendi. On yıl önce, yüz binde 2.09 olan intihar oranı, yüz binde 2.89'a yükseldi. İntihar biçimleri arasında ilk sırayı kendini asmak, ikinci sırayı ise Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay örneğinde olduğu gibi ateşli silah kullanmak geliyor.

En çok intihar edenlerin 15-24 yaş grubundakiler olduğunu gösteren verilere göre, intihar oranın en düşük olduğu bölge Lazların yoğun bulunduğu Karadeniz, en çok intihar olayının yaşandığı bölge ise efeler diyarı Ege bölgesi.

Öğrenim durumuna göre en az intihar edenlerin üniversite mezunları olduğu belirlenirken, evlilerde intihar oranı bekârlara kıyasla daha yüksek. İntihar nedenleri arasında ise ilk sırayı hastalık, ikinci sırayı ailede geçimsizlik ve geçim sıkıntısı alıyor. İntiharlar en çok mayıs ve temmuz aylarında yoğunlaşıyor.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) 'Hayat İstatistikleri' başlıklı çalışmaları arasında 'intihar istatistikleri' önemli yer tutuyor. DİE'nin bu konuyla ilgili yayımlanan son verileri 1996 yılına ait. Aynı çalışmada geriye dönük 10 yıllık dönemle ilgili bilgiler de bulunuyor.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.








İntihar Biçimleri

İntihar biçimleri arasında ilk sırayı kendini asmak, ikinci sırayı ateşli silah kullanmak alıyor. Tüm intihar vakaları arasında kendini asarak intihar edenlerin oranı yüzde 49.6, ateşli silah kullananların oranı yüzde 21.5, kimyevi maddeyle intihar edenlerin oranı yüzde 13.5 382 kişi silahla intiharı seçmiş yüksekten atlayanların oranı yüzde 9, kendini suya atanların oranı ise yaklaşık yüzde 3. İstatistiklere göre, bir yılda 900 kişi kendini asmış, 246 kişi kimyevi maddeyle intihar etmiş, 164 kişi kendini yüksekten atmış, 54 kişi kendini suya bırakmış,, 10 kişi kendini yakmış, 19 kişi kesici alet kullanmış, 14 kişi havagazı veya tüpgazla intihara yönelmiş, 24 kişi ise kendini tren veya başka motorlu taşıt altına atmış.


Geçinemeyince intihar

  • - İntihar nedenleri üzerine yapılan çalışmaya göre ise, hastalık nedeniyle intihar edenler ilk,
  • - Aile geçimsizliği nedeniyle intihar edenler ikinci,
  • - Geçim zorluğu nedeniyle intihar edenler ise üçüncü sırada yer alıyor.
  • - İstatistiklerde 'hissi ilişki ve istediğiyle evlenememe' yüzünden intihar edenlerin oranı yüzde 11.1
  • - Öğrenim başarısızlığı nedeniyle intihar oranı yüzde 3.8, ticari başarısızlık nedeniyle intihar oranı ise yüzde 3.3 olarak gösteriliyor.


Genç kızlar | Genç erkekler





Türkiye'de intihar edenlerin yaş gruplarına göre dağılımı, en çok genç yaştakilerin intihar ettiklerini ve kadınların erkeklere kıyasla daha genç yaşta intihara yöneldiklerini gösteriyor. İntihar eden 1815 kişiden 1122'si erkek, 693'ü ise kadın. İntihar edenler arasında en kalabalık grubu 653 kişiyle 15-24 yaş grubundakiler oluşturuyor. Bu grubu 390 kişiyle 25-34 yaş grubundakiler izliyor.

En az Karadeniz'de

Karadeniz'de yıl içinde intihar oranı yüz binde 1.74 olurken, bu rakam Ege bölgesinde yüz binde 4.07. Yıl içinde yaşanan 1815 intihardan 479'u Marmara, 347'si Ege, 259'u Akdeniz, 340'ı İç Anadolu, 140'ı Karadeniz, 118'i Doğu Anadolu, 132'si ise Güneydoğu Anadolu bölgesinde gerçekleşmiş. 1987'de intihar edenlerin sayısı 1098 iken, bu sayı 1996'da 1815'e yükselmiş.


Veriler, intihar eden evlilerin oranının hiç evlenmemişlere oranla yüksek olduğunu gösteriyor. Bir yılda intihar edenlerin 875'inin evli, 769'unun hiç evlenmemiş, 79'unun boşanmış olduğu, 92'sinin ise eşinin öldüğü belirlenmiş.




Eğitim ve mesleklere göre





DİE, intihar edenleri öğrenim durumu ve mesleklerine göre de incelemiş. Buna göre intihar edenler arasında okuma-yazma bilmeyenlerin oranı erkeklerde yüzde 5.9, kadınlarda 17.6. İntihar edenlerden ilkokul mezunlarının oranı yüzde 50 iken, yüksekokul mezunlarında erkeklerde yüzde 6, kadınlarda 2.6 olarak hesaplanmış.



İntihar edenler arasında en kalabalık meslek grubunu 1815 kişi arasında 1076 kişiyle ev kadını, emekli, irat sahibi ve öğrencilerin dahil olduğu grup oluşturuyor.




Temmuz'a dikkat!





İstatistikler, intiharların en çok mayıs ve temmuz aylarında yoğunlaştığını gösteriyor. DİE'nin son verilerine göre bir yıldaki 1815 intihar vakasının 185'i temmuz, 184'ü ise mayıs ayında gerçekleşmiş. Mart ayında 168, şubatta 139, haziranda 161, nisanda 157, ocakta 147, ekimde 145, eylülde 135, kasım ve aralıkta 134'er ağustosta ise 126 kişi intihar etmiş.




* - * - *





İntihar bireyin sessiz haykırışı

Muğla Valiliği bünyesinde kurulan “İntihar ve İntihar olaylarını Araştırma Komisyonu”, son yıllarda Türkiye’de intihar oranlarının hızla arttığı uyarısı yapıyor. Doç. Dr. Nurgün Oktik’e göre, Türkiye’de intihar ve intihar girişimleriyle ilgili veriler yetersiz ve bu durum, sorunun büyüklüğünü gizliyor.


Muğla Valiliği tarafından 4 yıl önce kurulan “İntihar ve İntihar olaylarını Araştırma Komisyonu” Başkanı Doç. Dr. Nurgün Oktik çalışmanın sonuçlarını açıkladı.



Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Muğla Valiliği İntihar ve İntihar Olaylarını Araştırma Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Nurgün Oktik, 4 yıl boyunca devam eden ve önümüzdeki günlerde kitap olarak yayınlanacak araştırmanın Türkiye ve dünya ile ilgili istatistiki sonuçlarını açıkladı.



Çalışmanın amacının son yıllarda Türkiye’de ve Muğla’da hızla artış gösteren intihar ve intihar girişimleri konusunda genel bilgileri ve intihar ve intihar girişimlerinin nedenlerini araştırmak olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: “Bu çalışma kapsamında henüz ülkemizde ciddi boyutlarda oluşturulmamış, ‘İntihar Girişimleri Veri Tabanı’ uygulaması Muğla’da başlatılmıştır. Bu çalışmadaintiharda bulunan 32 kişinin yakınları ve intihar girişiminde bulunan 222 kişi ile yapılan görüşmelerden hareket edilerek oluşturulan veri tabanı ve çözüm önerileri, ülkemizin diğer bölgeleri için de örnek teşkil edecek bilgilere sahiptir.”



Derleme


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ve, İntihar, İstatistikleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
En iLginç İntihar Sim Esrarengiz Olaylar 0 04 Mayıs 2011 17:59
Bir İntihar Krokisi AngeLus Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 28 Nisan 2011 15:01
İntihar oyunu Frozen Aşk ve Sevgi Köşesi 0 04 Şubat 2011 00:59
Bu Bir İntihar Coder Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 10 Haziran 2009 19:45
İntihar Metin Merak Ettikleriniz 5 11 Mart 2009 22:56