IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 15 Ocak 2012, 23:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mozart'ın Ölüm Sırrı




Dünya tarihinin belki de gelmiş geçmiş en büyük müzik dehası olan Wolfgang Amadeus Mozart, sadece 35 yıl yaşadı. Buna rağmen ardında 626 ölümsüz eser bıraktı. Kısacık ömrüne bir mucize yaratmayı başaran bu müthiş besteci, ölümünün üzerinden 2 asırdan uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen ölüm sebebiyle hâlâ doktorların ilgisini çekiyor.

Ölüm nedeni bugüne kadar açıklığa kavuşamayan Mozart'ın ölmeden önce dudaklarından dökülen son sözler ise şöyledir: "Ölümün tadı dudaklarımda... Bu dünyadan olmayan bir şey hissediyorum."

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Somut bir tıbbi kanıt? Yok. Otopsi? Yapılmamış. Tahlil sonuçları? Ceset? Kaybolmuş.

Fakat kısa süre önce yayınlanan bir makaleye göre, yıllar içinde araştırmacılar Wolfgang Amadeus Mozart'ın ölüm nedenine ilişkin 118 teori ortaya attı. Sahne Sanatları Tabipler Birliği'nin kaynakça uzmanı olan emekli cerrah Dr. William J. Dawson, Mozart'ın ölümüne ilişkin derneğin veri tabanındaki 136 kaydı inceledi.
Dawson, derneğin çıkardığı Sahne Sanatlarındaki Tıbbi Sorunlar isimli dergide, "Bu konudaki yayınların çoğunun şaşırtıcı, karmaşık, varsayıma dayalı ve tartışmalı olduğunu gördüm" diye yazdı. Dawson şu sonuca vardı: Tartışma tüm şiddetiyle devam edecek.
Fransız doktor L. R. Karhausen, 1998 yılında Dawson'un bahsettiği ölüm nedeni sayısının 118 olduğunu ortaya çıkardı.
Ellerinde somut bir kanıt olmayan araştırmacılar Mozart'ın ailesinin ve on yıllar sonra son günlerinde Mozart'ı tedavi eden doktorlarla konuşan Viyanalı bir doktorun anlattıklarına dayanmak zorunda kalıyor.

Zaman zaman orijinal beyanlardan yapılan yanlış çeviriler ve tıbbi bilginin ilerlemesinden ötürü, bazı dolaylı bilgiler bile bir süre sonra değişebiliyor.

4 Aralık akşamı Mozart'ın durumu ağırlaştı ve doktoru Thomas Closset eve çağrıldı. Mozart'ın başına soğuk kompresler uygulanmasını istedi. 5 Aralık'ta, gece yarısından bir saat sonra, Mozart 35 yaşında hayata gözlerini yumdu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Closset, akut miliyer teşhisi koydu. Miliyer, darı büyüklüğündeki kabarcıkları, daha doğrusu kurdeşenleri tarif etmek için kullanılan genel bir terimdi. Viyana'daki kayıtlarda, Mozart'ın resmi ölüm nedeni olarak bu gösterildi

O dönemde Viyana'nın orta sınıfı için geçerli olan örf ve adetlere uygun olarak, Mozart'ın naaşı herhangi bir mezar taşı konulmadan ortak bir mezara gömüldü. Böylece test yapmak için ona ait olduğu kesin olan hiçbir kalıntısı kalmadı.

Mozart'ın meslektaşı Antonio Salieri veya frengiyi yenmek için kendisi tarafından zehirlendiği teorisi çürütüldü. Ateşli romatizma, İsviçreli Doktor Carl Bär'in 1966'da yayımladığı bir çalışmadan beri güçlü bir aday oldu. Diğer muhtemel nedenler arasında felç ve kalp yetmezliği de var.

Dawson tarafından bulunan çalışmalarda en çok adı geçen hastalık, böbrek rahatsızlığı sonucu toksinlerin kanda birikmesine yol açan üremi.

1980'lerde araştırmacı Peter J. Davies tarafından ortaya atılan bir diğer büyük teori, Mozart'ın kan damarlarında ender olarak görülen bir rahatsızlık olan Schönlein-Henoch sendromuna yakalandığı yönünde. Davies'e göre, sendrom böbrek yetmezliğine yol açtı, beyin kanaması ve zatürree de ölümü getirdi.

Mozart, hastalığının nüksettiği dönemde üzerinde çalıtığı Requiem ve Sihirli Flüt eserlerinden ikincisini ölümünden önce tamamlar ve sahnelere çıkarıp ünlü yapar. Ancak Requiem'i bitirecek vakti bulamaz. Popüler efsaneye göre, Requiem'de Mozart kendi ölümünü düşünerek bu besteyi yapmıştır. Eserin büyük bir çoğunluğu, Mozart'ın sağlığı yerindeyken yazılmıştır. Kalanını tamamlaması içinse Mozart'ın eşi Constanze, sanatçının öğrencisi olan genç bestekâr Franz Xaver Süssmayr'ı görevlendirir.

Peki, Mozart'ın ölümü neden bu kadar çok ilgi uyandırıyor? Bunun bir nedeni, müzik ve tıp arasındaki yakın ilişki olabilir. Doktorların büyük bir kısmı bir enstrüman çalıyor. Örneğin Dawson, başarılı bir fagot virtüözü.

Bunca güzelliğe hayat veren önemli şahsiyetlerin, sıradan bir fiziksel rahatsızlık sonucu ölmüş olabileceği fikri, araştırmacıları büyülüyor.

Utah Tıp Merkezi'nin yanık ünitesinin Başkanı Doktor Jeffrey R. Saffle, "Onlar hem ölümsüz hem de ölümlü" diyor. Saffle, ünlü bestecilerin tıbbi tarihleriyle ilgili bir literatür araştırmasının yazarlarından biri.

Saffle, "Onlar, yarattıkları bakımından yaşamın kendisinden bile büyük isimler. Ama yaşamları, doğum ve ölümleri açısından herkes gibiler" diye ekliyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
mozartın, sırrı, Ölüm


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ölüm Anında Görülen Düşlerin Sırrı.. Sihir Serbest Kürsü 0 28 Kasım 2011 16:33
Mozart ve Salieri Kalemzede Felsefe 0 19 Eylül 2011 01:48
5 yaşındaki dahi Mozart Angel Haber Arşivi 0 14 Temmuz 2008 11:49