IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  vaybe sohbet

>
+
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Mayıs 2013, 14:08   #1
Zen
Misafir
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yemek Sofrası Adapları




Yemek sofrası, bütün ailenin bir arada bulunduğu nadir ortamlardan biridir. Sofra adabının da ilk olarak öğrenildiği yer kuşkusuz aile sofralarıdır. Aile sofraları, sade, zevkli ve temiz olmalıdır. Sofra örtüleri temiz ve lekesiz olmalıdır.

Her tabağın soluna çatal, sağına ise bıçak konulur. Çorba kaşığı, sapı sağa gelmek üzere tabağın arkasına konur. Su bardağı tabağın sağ gerisine, peçete ise soluna konur. Kimi sofralarda meyve ve tatlı takımı, küçük kaşık, çatal-bıçak, bardak ile tabak arasına yerleştirilir. Kimi sofralarda ise, meyve ve tatlı servisi sırasında sofraya getirilir. Sofrada dolu su sürahisi, iki kişi arasında bir tuzluk bulunur. Çiçek veya meyve sepeti sofraya ayrı bir zerafet katar. Sofraya bir çorba kepçesinden başka, dört tane de büyük servis kaşığı konur. Sebze, makarna ve benzeri yemeklerin servisinde kullanılır. Et servisi için de iki dişli çatal bulundurulmalıdır.

Dolu tabaklar sağdan, elden ele geçirilir. İlk tabak daima evin büyüğüne veya misafire uzatılmalıdır. Ev sahibi hanımın başlamasından önce başlamak nezaketsizliktir. Çorba içerken kaşık olduğu gibi ağıza sokulmaz, çorba sıcaksa soğutmak için asla üflenmez ve içerken höpürdetilmez. Eldeki çatal-bıçak durmadan sağdan sola, soldan sağa alınmaz. Çorba içildikten sonra kaşık masaya bırakılmaz, sapı size dönük tabağın içine bırakılır. Bıçak hiçbir şekilde ağza götürülmez.

Tabaktaki etin tümü birden kesilmez. Ağızdaki lokma yenildikçe bir yenisi kesilir. Bıçak ancak yemeği kesmeye yarar. Salata ve patates bıçakla kesilmez. Eğer sofrada balık bıçağı yoksa, sıradan bıçaklar onun yerine kullanılmaz. Balık bıçağının görevi çatal ile yapılır.Dudaklar yağlı bırakılmaz ve peçete ile silinir. Getirilen yemekte saç veya benzeri bir madde varsa, ev sahibi hanıma söylenmez.

Yemek yerken, kıtlıktan çıkmış gibi aceleyle yenmemelidir. Çatal ve bıçak tabağa dayanmamalı, değişmesini istiyorsanız çapraz bir biçimde yan yana tabak içine bırakılmalıdır. Yemek adaplarını öğrendiğinizde bir toplantıda, düğünde veya kokteyllerde sıkıntı çekmezsiniz. Bu üsluplar sayesinde, saygılı ve kaliteli bir çizginiz olur.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
adapları, sofrası, yemek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Akşam Yemek Yemek Kilo Aldırıyor Mu ?? JB Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 18 Eylül 2010 06:43