IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Zen

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 08 Eylül 2013, 15:59   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dünyanın en büyük yanardağı!




Dünyanın en büyük yanardağı Pasifik’te bulundu.

ABD’deki Houston Üniversitesi’nden bilim insanları, dünyanın en büyük volkanının Pasifik Okyanusu’nun derinliklerinde olduğunu ortaya çıkardı. Yanardağ, milyonlarca yıldır aktif değil.

Üniversite bünyesindeki Dünya ve Atmosfer Bilimleri Departmanı’nın, aylık Nature Geoscience dergisinde yarın yayınlanacak araştırma sonuçlarına göre, Japonya’nın 1600 kilometre doğusundaki aktif olmayan Tamu Masifi (dağ kitlesi) yeryüzündeki en büyük volkan özelliğini taşıyor.
GÜNEŞ SİSTEMİNİN EN BÜYÜKLERİNDEN BİRİ
En yüksek noktası deniz yüzeyinin 2 bin metre derinliğinde olan volkan, okyanus tabanından 6.4 kilometre yüksekliğe kadar uzanıyor. 130 ila 145 milyon yıl önce son şeklini alan dağ kitlesi, 450 kilometre uzunluğunda ve 650 kilometre genişliğinde bir alanı kaplıyor. Bu da yaklaşık olarak ABD’nin New Mexico eyaletinin genişliği anlamına geliyor. Volkandaki son patlamanın, dağ şeklini aldıktan birkaç milyon yıl sonra gerçekleştiği tahmin ediliyor. 260 bin kilometrekarelik bir alanda yükselen dev volkan, sadece Dünya’nın değil, Güneş sistemindeki diğer gezegenlerde keşfedilen devasa yanardağlar ile hemen hemen aynı boyutlarda. Tamu Masifi, Mars’ta gözlemlenen en büyük yanardağ Olympus Mons’tan sadece yüzde 20 oranında daha küçük. Tamamı bazalttan oluşan devasa volkanın yamaçlarında keskin bir eğim olmadığı, yüksekliğin geniş bir alana yayıldığı görülüyor.
20 YILLIK ARAŞTIRMA
Houston Üniversitesi’nden profesör William Sager, bölgeyi araştırmaya 20 yıl önce başladıklarını belirterek, “Tamu Masifi’nin tek bir volkan mı, yoksa su altı Shatsky Rise sıradağlarının bir parçası mı olduğu belirsizdi. Araştırma gemimizle birçok numune aldık. Merkezdeki tek bir kaynaktan püskürme olduğunu belirledik. O, dünyada şu ana kadar keşfedilen en büyük tek ağızlı yanardağ” açıklamasını yaptı. Tamu Masifi’nin Dünya’da ya da başka gezegenlerdeki dev yanardağların nasıl oluştuğuna yönelik önemli ipuçları vereceği belirtiliyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bÜyÜk, dünyanın, en, yanardağı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dünyanın En Büyük Mağarası xena Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 1 27 Aralık 2012 23:20
Dünyanın En Büyük Yılanı / Dünyanın En Büyük Yılanı hakkında resimli anlatım PauL Esrarengiz Olaylar 2 27 Ekim 2011 17:53
Dünyanın en büyük Eli Frozen Esrarengiz Olaylar 1 21 Mart 2011 20:05
Dünyanın En Büyük Kaplanı Ein Hayvanlar Alemi 0 14 Aralık 2010 02:08