IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 06 Şubat 2015, 20:00   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İnsanı zeki kılan değişimin sebebi nedir




Araştırmacılar, Evren'deki en güçlü bilgisayarı temsil eden beyin hakkında yeni bir bilgiye ulaştıklarını düşünüyor. En karmaşık organik yapı olan insan beyni, 100 milyar sinir hücresi ve bu hücreleri birbirine bağlayan 1 katrilyon sinaps içeriyor.

Plos Biology dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, insanların en yakın akrabaları maymunlara kıyasla daha karmaşık ve güçlü beyinlere sahip olmasının sebebi, insan metabolizmasının beynimize olan bağlılığı. Beyin, insanlarda vücut enerjisinin yüzde 20'sini tüketiyor.

İnsan beyninin nasıl evrim geçirdiğini daha iyi anlamak isteyen araştırmacılar, insan ile şempanze, fare ve hint şebeğinin metabolizmalarını karşılaştırarak vücuttaki enerji dağılımını analiz etti. Araştırmada, şeker ve yağ gibi metabolizma için önemli olan molekülleri temsil eden 10 bin metabolitin değişimi takip edildi. Metabolit seviyeleri karaciğer, uyluk kemiği kası ve beynin sırasıyla görme, kas hareketi ve zihinsel davranışla ilgili olan bölgelerinde incelendi.

İnsanlarda gelişim çok daha hızlı

Ardından, karşılaştırmaları yapılan canlıların tarihsel değişim süreçlerinde metabolizma benzerlikleri araştırıldı. Genetik bilgiler, insanların ve kemirgenlerin atalarının 75 milyon yıl önce; hint şebeklerinin 25 milyon yıl önce, şempanzelerin ise 6 milyon yıl önce ayrılma yaşadıklarını gösterdi. Karşılaştırmada, karmaşık zihinsel davranış, karar verme ve sosyal davranışlardan sorumlu olan prefrontal korteksin şempanzelere kıyasla insanlarda 4 kat daha hızlı geliştiği belirlendi.

Araştırmada yer alan Çin Bilim Akademisi'nden evrim biyoloğu Philipp Khaitovich, "İnsanların gelişimi hakkında yapılan yıllar süren araştırmaların ardından halen diğer türlerle aramızda bulunan büyük farklılıklar tespit edebliyoruz" ifadesini kullandı.

Çin Bilim Akademisi'nden bir diğer araştırmacı Kataryzna Bozek, "İnsan benzeri birçok hayvanda olağanüstü bir kas gücü var. Ancak insanların kas metabolizmasındaki değişim çok farklı" dedi.

Şempanzeleri araştıran Indiana Üniversitesi'nden Kevin Hunt ise bu canlıların insanlardan aynı zamanda çok daha hızlı ve esnek olduğuna dikkat çekti. Yaklaşık 39 kilo ağırlığındaki bir dişi şempanze, yetişkin bir insanın iki eliyle kıramadığı bir dalı parmaklarıyla koparabiliyor. Khaitovich, yetişkin bir şempanzenin, yetişkin bir insana oranla en az 2-3 kat güçlü olduğuna dikkat çekti.

Bilim insanları, metabolik farklılıkların insan beynini diğer hayvanlardan çok daha güçlü kıldığı sonucuna varırken, farklılıkları belirlemek için daha fazla araştırma yapılacağını belirtti.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
değişimin, kılan, nedir, sebebi, İnsanı, zeki


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bu Resimdeki Minik Türkiyenin En Zeki İnsanı Süslü Yalan Haber 11 21 Nisan 2009 21:59
inputlar çakışıyor sebebi nedir ? By_MeKaNsIz mIRC Scripting Sorunları 2 04 Temmuz 2008 17:05
Dünyanın En Zeki İnsanı??? Alovepoem Komedi ve Mizah 10 20 Kasım 2007 18:52